Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
34
hallgató

Aggódik az ombudsman a pszichiátriai betegekért

- 2012. október 22. 18:43 - 2176 megtekintés

A zsúfolt kórtermekben sok a gyilkos, kevés az orvos.

Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának jelentése szerint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) gondozott pszichiátriai betegek elhelyezése, ellátása sérti az élethez, az emberi méltósághoz és az egészséghez fűződő jogokat – közölte az ombudsman hivatala csütörtökön.

Szabó Máté a helyszíni tapasztalatok alapján felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy az IMEI ellátási nehézségeinek felszámolásáért legkésőbb 2012. december 31-ig tegyenek eleget a kormány felhívásának: állapítsák meg, hogy a Budakeszi úti volt BM-szanatórium értékesítésével finanszírozható-e a büntetés-végrehajtás szervezetén belül az egységes egészségügyi intézmény létrehozása. Ha az említett szanatórium értékesítésével nem finanszírozható az intézmény létrehozása, “úgy a fenti időpontig tegyenek javaslatot a további pénzügyi forrásokra” – olvasható a közleményben.

Közölték, az alapvető jogok biztosa a belügyminisztert arra kérte, vizsgálja felül és módosítsa az IMEI állománytábláját, hogy fel lehessen oldani a létszámstopot és bővíteni lehessen az egészségügyi személyzet létszámát.

Romos épület, kevés orvos

A lelki egészség világnapjára, október 10-ére elkészült jelentésben az ombudsman a korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan ismét azt rögzítette, hogy a leromlott állapotú épületek nem alkalmasak kórház működtetésére – olvasható.

Az IMEI-ben kevés az ápoló és az orvos, a szakorvosok utánpótlása nem megoldott. Aggályos az is, hogy 10-19 ágyas kórtermekbe zsúfolnak súlyos pszichiátriai kórképű betegeket, köztük olyanok is, akik több ember életének kioltása miatt kerültek az intézetbe.

Jó gyakorlat

Az ombudsman ugyanakkor jó gyakorlatnak tartja, hogy az intézet kiemelt figyelmet fordít a betegek rehabilitációjára, betegségük megismerésére, a gyógyszerek, kezelések hatékonyságának ismertetésére. A szakemberek tanácsokkal látják el a hozzátartozókat is, amit tréningszerűen végeznek a fogvatartott és családtagjai jelenlétében – olvasható a közleményben.

Mint írták, az IMEI 1986 óta működik a Budapesti Fegyház és Börtön területén. Jelenleg ez az ország egyetlen olyan intézménye, ahol a bíróság által elrendelt és az ideiglenes kényszergyógykezelést végrehajtják, továbbá ott látják el azokat a bv-intézetekből beutalt elítélteket és előzetes letartóztatottakat, akiknek pszichiátriai vagy neurológiai problémájuk van.

Innen tervezik hazaengedni azt a családirtót, aki négy évvel ezelőtt ölte meg feleségét és kislányát.

Adta hírül az MTI és a fn.hir24.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


7 - öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com