Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


37
hallgató

Agyi katasztrófa után fontos információ a pulzusszám

- 2012. szeptember 23. 14:35 - 2301 megtekintés

A kutatók eredetileg azt gondolták, hogy szélütés után a szapora szívműködés infarktusra vagy az agyi esemény ismétlődésére utal, de ezt vizsgálatok nem igazolták. A pulzusszám alakulása viszont jelentős pontossággal megjósolta a gondolkodási képesség alakulását a következő időszakban – mutatta ki egy német tanulmány.

A pulzusszám könnyen és pontosan vizsgálható, és Michael Böhm és német munkacsoportja azt tanulmányozta, hogy milyen mértékben jelzi a szívműködés szaporasága a szélütést elszenvedett betegek későbbi sorsát. A kutatók 35 ország ilyen betegeiről kapták meg értékelésre húszezernél több személy adatait, így igen részletes tanulmány elvégzésére volt lehetőség.

A vizsgálat alanyait pulzusszámuk szerint öt csoportra osztották: a leggyorsabb, nyugalmi szívműködésű betegeknek percenként 82-nél volt szaporább a pulzusa. Ebben a csoportban a résztvevők fiatalabbak voltak, főleg a nők tartoztak ide és kevesebben ittak alkoholt vagy dohányoztak.

A munkacsoport nem észlelt semmi olyat, hogy a szaporább pulzusszámú csoportban több betegnél ismétlődött volna a szélütés, mint a lassú szívműködésűek között. Szívinfarktust sem kaptak többen, mint a lassan működő szívűek – ismertették a kutatók az Európai Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán.

Az ideggyógyászok az eredeti rosszullét után egy hónap múlva, majd három hónapot követően igen részletes gondolkodási és memóriavizsgálatot végeztek, és az érdekes eredmények ezen a területen voltak.

Már az agyi esemény után egy hónappal a gyors szívműködésű csoport tagjainak gondolkodó képessége, agyi teljesítménye mérhetően rosszabb lett, mint lassú szívműködésű társaiké. A változások nem függtek a betegek vérnyomásától.

A kongresszusi vitában több olyan vélemény is elhangzott, hogy az ilyen, utólagos megfigyelésen alapuló tanulmány eredményei nehezen értékelhetők, és ráadásul a szívműködés szaporaságát egyetlen alkalmi méréssel állapították meg, noha az folyamatosan változik. A kutatók is hangsúlyozták, hogy ez a fontos kérdés további vizsgálatokat igényel.

MTI Hírek 2012-09-19 10:30:55 | Matos, L.|

Adta hírül az informed.hu és a meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 2 = négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com