Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


21
hallgató

Akadálymentes Akadálypályák című kiadvány bemutatója

- 2012. december 18. 18:29 - 2467 megtekintés

2012. december 8-án 12:30-kor a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar épületének aulájában lezajlott az Akadálymentes Akadálypályák (? avagy Közlekedj és éld mindennapjaidat ügyesen fogyatékosként Szekszárdon!) című kiadvány sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatója

kép

Nagy csapat!

A füzetet a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karának harmadéves szociális munka szakos, levelező tagozatos hallgatóinak egy csoportja – Tolácziné Varga Zsuzsanna vezetésével – hívta életre, a közösségi szociális munka gyakorlatát megvalósító tantárgyuk keretében. Munkájukban a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesülete segítette őket, ők bocsátották rendelkezésükre azt a sok szempontú felmérőlap-sablont, amely alapján a hallgatók elvégezték vizsgálatukat.
36 oldalas, színes képekkel illusztrált kiadványuk elsődleges célja az volt, hogy felmérjék és bemutassák Szekszárd város központjának közintézményeit és üzleteit abból a szempontból, hogy a fogyatékosoknak ? mozgásukban korlátozott, vak vagy gyengénlátó, halláskárosodott személyeknek ? milyen akadályokkal kell szembenézniük az intézmények megközelítése és az azokban történő ügyintézésük során, és információkkal szolgáljanak e tekintetben a fogyatékosok számára.
Felmérték, hogy a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény hatályba lépése, azaz 1999. óta milyen akadálymentesítési fejlesztések történtek meg a városban, és ezek milyen eredményeket értek el, mennyire használhatóak valójában azok az átalakítások és fejlesztések, amelyek a fogyatékos személyeket szolgálják.
A szerkesztők további célja volt, hogy segítséget, további támpontokat nyújtsanak a felmért intézményeknek, a döntéshozóknak és kivitelezőknek a jövőben megvalósuló fejlesztésekhez.

A kiadványban összesen húsz épület és környékük szerepel, többek közt oktatási és nevelési intézmények, közintézmények, sport- és szabadidős célú intézmények, posta, gyógyszertár, pénzintézetek és élelmiszerboltok. A hallgatók a felmért intézmények környékét, bejáratait és belső tereit vizsgálták meg abból a szempontból, hogyan tudják a fogyatékos személyek azokat önállóan használni.

A kávéházi hangulatot idéző rendezvényen az érdeklődőkön és a kiadvány készítőin kívül részt vett Ácsné Oláh Gabriella ? Gabika -, a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének képviselője és Kovács Lászlóné ? Marika -, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének képviseletében.
Tolácziné Varga Zsuzsanna egyetemi tanársegéd köszöntője után a kiadvány készítőinek nevében Illés Ildikó és Rácz Gábor meséltek arról, miért választotta csoportjuk ezt a témát, hogyan zajlott az intézmények felmérése, milyen eredményekre jutottak, és milyen egyéni tapasztalatokat szereztek.
Az elkészült kiadvány és a felmérési munka alapjául szolgáló, kitöltött felmérőlapok ünnepélyes átadását követően Ácsné Oláh Gabriella a mozgáskorlátozottak nevében elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy az Akadálymentes Akadálypályák című füzetet a kezében tarthatja, hiszen nagy szükség van arra, hogy ilyen irányú felmérések készüljenek, mert az akadálymentesített épületek sem minden esetben azok valójában. Ezután megköszönte a csoport munkáját és a kiadványt.
A vakok és gyengénlátók képviseletében Kovács Lászlóné kapott szót, aki hangsúlyozta, hogy nagyon örül annak, hogy a kiadvány megszületett, és elmondta, sajnálja, hogy az ?egészséges? lakosság mennyire nem fogékony a fogyatékosok és főképp a vakok és gyengénlátók problémáira, az egészséges emberek mennyire nem tudják, hogyan bánjanak a látássérültekkel, és ezért szervezetük minden lehetőséget megragad, hogy ahol szívesen látják őket, ingyenes érzékenyítő órákat tartsanak. Nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy míg más fogyatékkal élők számára az önállóság, a látássérültek számára a személyi segítségnyújtás jelentené a valódi akadálymentesítést a mindennapi élethez tartozó ügyintézés során.
Az egy órásra tervezett bemutató végén az érintettek képviselői egy kötetlen beszélgetés keretében a fokozott érdeklődésre tekintettel több, mint két órán át tartó ?rendhagyó érzékenyítő beszélgetést? tartottak az érdeklődőkkel közösen, ahol saját és sorstársaik tapasztalatairól, nehézségeiről folyt a párbeszéd, így nyújtva mélyebb bepillantást a fogyatékosok mindennapi életébe, és a velük való bánásmód, a nekik történő segítségnyújtás szabályaiba és lehetőségeibe. Elhangzott többek között, hogy az épületek akadálymentesítése során sem a tervezéskor, sem a kivitelezéskor nem fektetnek nagy hangsúlyt az intézmények az újítások, fejlesztések későbbi használói, azaz a fogyatékosok véleményére, és hogy az adminisztrációs terhek, a bürokrácia lomhasága mennyi többletterhet ró a fogyatékosok életére.
A rendezvény végén a megjelentek hasznos, és jövőben használható információkkal gazdagodva távoztak, számos élménnyel a zsebükben.

www.meosz.hu/pkcf/img_c/d_egyesuletek_98_hirek_144_w_1024_h_683_sorszam_2.jpg
Átadták-átvettük

www.meosz.hu/pkcf/img_c/d_egyesuletek_98_hirek_144_w_1024_h_683_sorszam_3.jpg
Kávéházi hangulatban

Forrás: meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


6 - három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com