Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bergendy szalonzenekar - Mondd Jucika
34
hallgató

Akadálymentesített Németország: Ismerd meg az országot kerekesszékkel!

- 2021. december 10. 16:07 - 178 megtekintés

Németország az egyik legjobb ország a kerekesszékes utazók számára, hiszen minden nagyváros kiváló akadálymentes adottságokkal rendelkezik.

Fotó: Germany.Travel

Legyen szó kalandtúráról a Bajor-erdőben, kikapcsolódásról az Északi-tengeren, kulturális vagy természeti élményekről – a nyaralás azt jelenti, hogy kilépünk a mindennapi életből, és új környezetbe kerülünk. A kerekesszékes utazók számára azonban ez nem mindig olyan pihentető. Az ismeretlen környezet ismeretlen akadályokat is jelent.

Németország azonban az egyik legjobb ország a kerekesszékes utazók számára, hiszen minden nagyváros kiváló akadálymentes adottságokkal rendelkezik. Az újabb szállodák érzékenyebben reagálnak a mozgáskorlátozottak igényeire, a drágább éttermek pedig általában mind kerekesszékes-barátok. Egyedül a történelmi, kisebb városokban jelenthet problémát például a macskakő, vagy a sok domb és a végtelen számú lépcsősor, ami miatt a mozgássérült látogatók nehezen tudnak közlekedni, de a körülmények már ezeken a helyeken is javulásnak indultak. Ha ilyen városokba látogatunk, érdemes megfontolnunk egy szervezett túrát, amelyet kifejezetten kerekesszékes utazók fogadására terveztek.

Központi adatbázisban az akadálymentes helyek

Németország központi adatbázist fejlesztett ki az ország összes elérhető turisztikai termékéről és szolgáltatásáról. A „Tourism for All”, a németországi akadálymentes turisztikai lehetőségek információs rendszere, kiterjedt információkat gyűjt minden szóba jöhető turisztikai lehetőségről, amely akadálymentességet kínál a mozgáskorlátozott és kerekesszékes látogatók számára. Kereséskor speciális szűrőket állíthatunk be, hogy megtaláljuk az igényeinknek pontosan megfelelő létesítményeket. Akár egy adott szövetségi államban vagy városban/régióban is kereshetünk ajánlatokat. Amellett, hogy a létesítményekkel kapcsolatos összes információt szűrőopciókkal megjeleníthetjük, a „Turizmus mindenkinek” négy különböző címkével azonosítja azokat a szolgáltatásokat, amelyek megfelelnek a mozgáskorlátozottak és a kerekesszékesek által meghatározott kritériumoknak. Emellett már számos városban, például Berlinben, Frankfurtban, Szászországban, Münchenben és Brandenburgban is rengeteg akadálymentesítési információ található online. Az ingyenesen letölthető accessBerlin alkalmazás például lehetőségeket kínál a mozgáskorlátozott vagy vak/részlegesen vak felhasználók számára Berlin városában. Az alkalmazás képeket és leírásokat tartalmaz látnivalókról, buszjáratokról, étel- és italárusító helyekről, szállásokról, vásárlásról és térképekről. Részletes akadálymentesítési tesztjelentések állnak rendelkezésre az üzletekről, és egyes szállodák pontos méreteket is megadnak a szobaszámmal együtt. A folyópartok is akadálymentesek Németországban, akárcsak a hostelek például Berlinben, amelyek jó alternatívát jelentenek a drágább szállodákkal szemben. Az applikáció nyelve angolra is átállítható.

Akadálymentes közlekedés

Németország számos nagyszerű lehetőséget kínál a kerekesszékesek közlekedésének megkönnyítésére. Az akadálymentes közlekedésre felszerelt buszokat és villamosokat kerekesszék-szimbólum jelzi. A minden megállóban megtalálható nyomtatott menetrendben lábjegyzet is található, amely jelzi, hogy mely villamosok és buszok érhetők el. A behindert (fogyatékos) és ausgestattet (felszerelt) szavak is jelzik a jármű felszereltségét. Az ilyen jelzésekkel ellátott buszok és villamosok hevedereket tartalmaznak a kerekesszékeknek, hogy megakadályozzák a szék elgurulását. A buszoknak peronjai is vannak, amelyek leereszkednek a járdaszegélyre, így a kerekesszék fel tud gurulni a buszra. Ha egy kerekesszékes személy azt szeretné, hogy az akadálymentesített busz álljon meg, akkor a kerekesszéket jelölő kék gomb megnyomásával hosszabb ideig nyitva marad a jármű ajtaja.

A Telebus egy egyedülálló közlekedési rendszer Berlinben olyan emberek számára, akik nem tudnak tömegközlekedést használni. A Telebus minden nap 05:00-1:00 között közlekedik és körülbelül 100 minibuszból áll. A szolgáltatás magában foglalja mind a szállítást, mind a be- és kiszállási segítséget, viszont mindenképpen foglalnunk kell, mielőtt szeretnénk igénybe venni. A bérelhető buszok közül rendelkezésre állnak olyanok, amelyek 4-5 kerekesszékes utas szállítására alkalmasak.

Fotó: Germany.Travel

Az akadálymentesített parkolóhelyeket Németországban kerekesszék-szimbólum jelzi. De ha más lehetőség nem áll rendelkezésre, a kerekesszékesek a nap bizonyos szakaszaiban parkolhatnak a sétálóövezetben is, sőt a kerekesszékesek az utcán olyan helyeken is parkolhatnak 24 órán át, ahol a parkolást időkorlátozások szabályozzák. Egyes parkolókban akár ingyenes parkolásra is van lehetőség. Akadálymentes parkolót ráadásul minden fontos látnivaló közelében találni, és szerencsére szabadon is hagyják ezeket az erre nem jogosultak.

Kerekesszék-barát helyek

Berlin ad otthont Európa egyik leginkább kerekesszékkel megközelíthető tömegközlekedési rendszerének. Németország fővárosaként Berlin tele van látnivalókkal, ételekkel és tevékenységekkel, amelyek minden típusú utazót érdekelnek, beleértve a történelem szerelmeseit, a művészetbarátokat vagy a vásárlás elkötelezett híveit. A város leglátogatottabb látnivalói közé tartozik a berlini fal, az UNESCO Világörökség részét képező Múzeum-sziget, a Reichstag épülete és a Brandenburgi kapu. A berlini Múzeum-szigeten több múzeum található egymás közelében, így a berlini kerekesszékes utazók egyetlen nap alatt meglátogathatják őket. A Pergamon Múzeum, a Neues Múzeum és a Német Történeti Múzeum (a Spree folyó túloldalán található) mind elsőrangú létesítmények, és mindegyik megérdemel legalább 2 órát. Európa egyik leginkább kerekesszék-barát városában akadálymentes szuvenírboltok is találhatók a Spree folyó közelében – A Német Történeti Múzeum és a Spree folyó között számos olyan szuvenírkocsit találunk, amelyeket kerekesszékkel is nagyon könnyű meglátogatni. Nem kell egy lépcsőt sem felmennünk tehát ahhoz, hogy bejussunk az épületbe, így könnyen tudunk emléktárgyakat vásárolni. Emellett egyre több berlini étterem rendelkezik akadálymentesítési tanúsítvánnyal a Tourism for All program keretében, így például az abba mía Restaurant & Bar vagy a Luise Köpenick. Szintén „akadálymentesítve” ehetünk a Prenzlauer Bergben, csábító sütemények közül választhatunk és lenyűgöző vízparti kilátásban gyönyörködhetünk a Wannseeterrassen, vagy kézműves söröket kóstolhatunk a Brauhaus Lemke mikrosörfőzdében és kocsmájában az Alexanderplatzon.

A Jövő háza

A berlini Futurium múzeum, a „Jövő háza” az a hely, amit kár lenne kihagyni. A néhány éve átadott múzeum tökéletes példája annak, hogy a XXI. századi jó építészet és komplex akadálymentesség kéz a kézben jár, kiegészítik egymást. Tipp: Itt nem tilos, sőt, érdemes mindent megfogni, megkopogtatni, ‘lemeózni’, egyszerűen még a német sztenderdekhez képest is hihetetlen precíz és osztályon felüli a kivitelezés.

Fotó: Germany.Travel

Frankfurt Európa egyik leginkább kerekesszékkel megközelíthető városa, és több mint méltó arra, hogy önmagában is turisztikai célpontnak tekintsük. Frankfurt városának van egy Barrier-Free Frankfurt nevű programja, és ingyenes 97 oldalas brosúrát ad, amely részletesen felsorolja a város nevezetességeinek, múzeumainak, túráinak, felhőkarcolóinak, parkjainak, éttermeknek és fesztiváljainak megközelíthetőségét. A brosúra segít megtalálni, hol vannak a különböző épületek akadálymentes bejáratai. A városban rengeteg, csak gyalogosok számára nyitott terület van, a főútvonalakon az üzletek és éttermek nagyjából fele sík bejáratú, ami Európára nézve igen magas arány.

A világ legnagyobb mozgó gépezete

Lichterfeld-ben a „Besucherbergwerk F60” névre hallgat a világ legnagyobb mozgó gépezete. A „fekvő” Eiffel-toronyként is emlegetett impozáns építmény, izgalmas betekintést nyújt a német szénbányászat történetébe, odafentről pedig csodálatos kilátást nyújt a Lauitzer-tóvidékre. A Besucherbergwerk F60 vas-szerkentyű mintegy 11 000 tonna súlyú, 80 méter magas, 200 méter széles és 500 méter hosszú: igazi acél óriásként pihen Brandenburg déli részén. A látogatók tisztelettel vegyes megdöbbenéssel közelítenek az építményhez, amely fenséges magányában áll a Lichterfeld melletti pusztaságban. Az egykori F60-as hordalékszállító futószalag-híd kétségtelenül a lauzitzeni lignitbányászat leglátványosabb emléke. A vendégek a 74 méteres magasságba felkapaszkodva (akadálymentesen!) nemcsak a szénbányászat világába nyerhetnek lenyűgöző betekintést, hanem tiszta időben egészen a szász Svájcig is elláthatnak. Tipp: A hajdani bányavidéknek emléket állító szabadtéri kiállítás Lichterfeld faluból járdán és bicikliúton kerekesszékkel is megközelíthető, akadálymentes autóbusszal is lehet érkezni.

München szintén akadálymentesített város, ráadásul a nemzetközi hírű Oktoberfest házigazdája is, ahol évente 8 millió liter sört isznak meg a sörfesztivál 16 napja alatt. Az Oktoberfest is mindenki számára jól megközelíthető: 43 akadálymentesített illemhely és egy paddal ellátott öltöző található a helyszíne, a nagy sörsátrak rámpákon keresztül közelíthetőek meg. Minden nagy sörsátorban és sörkertben két asztal található a kerekesszékesek számára megfelelő magasságban. Néhány jó tanácsot azonban érdemes megfogadnunk: foglald le a helyed előre, mert esténként és hétvégén több ezer ember özönlik oda a világ minden sarkából. A vonattal való megérkezés Münchenbe is könnyen kivitelezhető: azonban meg kell nézni, hogy a célállomást átalakították-e, különben előre le kell-e foglalnunk a segélyszolgálatot.

Museum Nationalpark-Haus Wangerland. Fotó: Germany.Travel

Tereplépcső nélküli járdák

Németországban a turizmusnak az elmúlt két évtizedben rehabilitált Lausitzer Tóvidéken is elválaszthatatlanul szerves része az akadálymentesség, az akadálymentes turizmus. A tóparti kemping akadálymentes, a kempinghez vak személyeknek is olvasható taktilis térkép tartozik, a bányatavakat homokos strandját rámpán, tereplépcső nélküli járdán meg lehet közelíteni.

Tipp: Németországban több cégnél is lehet speciális kazettás lifttel ellátott 9-55 fős turistabuszt bérelni, a hajdani Lausitzer bányavidék legeldugottabb falujában is van akadálymentes szálláslehetőség, a tóvidéket akadálymentes kisvonattal is be lehet járni, az Iba Aktiv Tours cég pedig mindenkinek, sérült embereknek és családtagjaiknak is ajánl eszközbérlési lehetőséget, handbike-ot mozgássérülteknek, speciális tandemet látássérülteknek.

(Forrás:nlc.hu)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat + 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. december 1. csütörtök, Elza napja van.
Ma van a(z) AIDS-ellenes világnap, A békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja, A magyar rádiózás napja.
Az év 48. hete és 335. napja.
Holnap Melinda, Vivien napja lesz.

1925. Felavatták a budapesti rádióstúdiót, s ezzel megindult a műsorszóró rádiózás.


1926. A belügyminiszter rendeletben megszüntette a bordélyházakat, és helyette kéjnőtelepeket engedélyezett egy-egy házban.


Vörösmarty Mihály / 1800. dec1. - 1855. nov.19. /

Csalogány

Elhervadt a virág, a fák koszorúi lehulltak;
Sárga levélkéken nyargal az őszi vihar.
A csalogány hallgat. Hol az erdő, mely visszaidézze
Lengő bokrait és mennyei hangú dalát?
A tavasz eljő még; erdő, bokor újra virítand:
Nem fog-e a csalogány halva fekünni alant,

BKK Információk

11:41December 1. CSÜTÖRTÖKszerkeszti: Stágl Olivér
RENDKÍVÜLI HÍREK  Akadozik az előrejutás a BAH csomóponti felüljárón az Erzsébet híd felé.   Erős a forgalom a Kiskörúton az Astoria felé, a Hungária körgyűrűn és a Nagykörúton a nagyobb csomópontoknál, a Bajcsy-Zsilinszky úton az Erzsébet tér felé.   Lelassult a haladás az Erzsébet hídon Pestre, a Pesti alsó rakparton a Szent István parktól délre.  
 
FRISS HÍREK  A XVIII., Csévéző utcában a Gyömrői út közelében lezárták a fél útpályát csatornajavítás miatt. A két irány forgalma egy sávban, felváltva haladhat.   Lezárták a fél útpályát Óbudán, a Kolostor úton a körforgalom és a múzeum között burkolatjavítás miatt ma várhatóan 13 óráig.   Útszűkület nehezíti a haladást a XIII., Szabolcs utcában az Aba utca után elektromosközmű-javítás miatt.   Az V., Belgrád rakparton, valamint a Dózsa György úton a Hősök tere és az István utca között szakaszos útszűkületre számítsanak, mert kertészek dolgoznak ma napközben.   Útszűkületre kell készülni a Szentendrei úton kifelé a Monostori út előtt, az I., Vérmező úton a Várfok utcánál, a II., Tölgyfa utcában a Margit körút előtt, a XII., Alkotás utcában a BAH csomópont felé a Tartsay Vilmos utcánál, illetve az ellenkező irányban a Csörsz utcánál, valamint a XIX., Bartók Béla utcában a Simonyi Zsigmond utcánál csatornajavítás miatt.   Lomtalanítás miatt kell időszakos korlátozásra számítani ma napközben a IX., Haller utca–Gizella sétány–Hajóállomás utca–Csepel rakpart–Dalai Láma út–Beöthy utca–Határ út–Gyáli út–Könyves Kálmán körút–Üllői út által határolt területen.   A Ferihegyi Repülőtérre vezető úton az 1-es terminál és városhatár között szakaszos sávlezárásra kell számítani ma és pénteken napközben, mert kertészek dolgoznak.   Lezárták a fél útpályát a III., Gyógyszergyár utcában a Zay utca és a Zeyk Domokos utca között gázvezeték-javítás matt. A két irány forgalma felváltva haladhat.   Lezárták a fél útpályát a XX., Török Flóris utcában a Ferenc utca közelében csatornajavítás miatt.   Adventi villamossal utazhatnak hétköznapokon 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán.   A Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Arany János utca után lezárták a buszsávot egy hosszabb szakaszon, illetve a bazilika előtt sávelhúzással irányonként két sáv járható karbantartás miatt.   Lezárták az V., Irányi utcát a Belgrád rakpartnál vízvezeték-építés miatt. A Március 15. téren a Szabad sajtó út felé egy rövidebb szakaszon csak egy sávban tudnak áthaladni.    Útszűkületre számítsanak a VIII., Csobánc utcában a Diószegi Sámuel utcánál, mert tart az útpálya helyreállítása.    A XIII., Röppentyű utcában a Rozsnyay utca és a Forgách utca között útszűkületre és sávelhúzásra kell számítani, mert felújítják a csatornát.   A XVI., Vezér utcában tart a felújítás; szakaszonként mindkét irányban útszűkületre készüljenek a Füredi utca és a Bazsarózsa utca között. Az Uzsoki Utcai Kórház; Rákosszentmihály; illetve Rákospalota felé a 82-es és a 82A trolibusz, valamint a 31-es, a 131-es, a 144-es és a 231-es autóbusz Vezér utca és Fogarasi út megállóját már korábban áthelyezték.   Lezárták a XXIII., Millennium utcát az Orbánhegyi dűlőnél vízvezeték-építés miatt. A közelben, a Pál apostol utcában és a János apostol utcában is útszűkületre kell készülni a Haraszti útnál.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik téli üzemszünet miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.    A Gyál, Vecsési út felé közlekedő 55-ös, 94E és 294E autóbusz, illetve 994-es éjszakai járat Somogyi Béla utca megállóját áthelyezték átépítés miatt.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com