Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kaszás Attila - HA AKAROM
37
hallgató

Akadálymentesített Németország: Ismerd meg az országot kerekesszékkel!

- 2021. december 10. 16:07 - 95 megtekintés

Németország az egyik legjobb ország a kerekesszékes utazók számára, hiszen minden nagyváros kiváló akadálymentes adottságokkal rendelkezik.

Fotó: Germany.Travel

Legyen szó kalandtúráról a Bajor-erdőben, kikapcsolódásról az Északi-tengeren, kulturális vagy természeti élményekről – a nyaralás azt jelenti, hogy kilépünk a mindennapi életből, és új környezetbe kerülünk. A kerekesszékes utazók számára azonban ez nem mindig olyan pihentető. Az ismeretlen környezet ismeretlen akadályokat is jelent.

Németország azonban az egyik legjobb ország a kerekesszékes utazók számára, hiszen minden nagyváros kiváló akadálymentes adottságokkal rendelkezik. Az újabb szállodák érzékenyebben reagálnak a mozgáskorlátozottak igényeire, a drágább éttermek pedig általában mind kerekesszékes-barátok. Egyedül a történelmi, kisebb városokban jelenthet problémát például a macskakő, vagy a sok domb és a végtelen számú lépcsősor, ami miatt a mozgássérült látogatók nehezen tudnak közlekedni, de a körülmények már ezeken a helyeken is javulásnak indultak. Ha ilyen városokba látogatunk, érdemes megfontolnunk egy szervezett túrát, amelyet kifejezetten kerekesszékes utazók fogadására terveztek.

Központi adatbázisban az akadálymentes helyek

Németország központi adatbázist fejlesztett ki az ország összes elérhető turisztikai termékéről és szolgáltatásáról. A „Tourism for All”, a németországi akadálymentes turisztikai lehetőségek információs rendszere, kiterjedt információkat gyűjt minden szóba jöhető turisztikai lehetőségről, amely akadálymentességet kínál a mozgáskorlátozott és kerekesszékes látogatók számára. Kereséskor speciális szűrőket állíthatunk be, hogy megtaláljuk az igényeinknek pontosan megfelelő létesítményeket. Akár egy adott szövetségi államban vagy városban/régióban is kereshetünk ajánlatokat. Amellett, hogy a létesítményekkel kapcsolatos összes információt szűrőopciókkal megjeleníthetjük, a „Turizmus mindenkinek” négy különböző címkével azonosítja azokat a szolgáltatásokat, amelyek megfelelnek a mozgáskorlátozottak és a kerekesszékesek által meghatározott kritériumoknak. Emellett már számos városban, például Berlinben, Frankfurtban, Szászországban, Münchenben és Brandenburgban is rengeteg akadálymentesítési információ található online. Az ingyenesen letölthető accessBerlin alkalmazás például lehetőségeket kínál a mozgáskorlátozott vagy vak/részlegesen vak felhasználók számára Berlin városában. Az alkalmazás képeket és leírásokat tartalmaz látnivalókról, buszjáratokról, étel- és italárusító helyekről, szállásokról, vásárlásról és térképekről. Részletes akadálymentesítési tesztjelentések állnak rendelkezésre az üzletekről, és egyes szállodák pontos méreteket is megadnak a szobaszámmal együtt. A folyópartok is akadálymentesek Németországban, akárcsak a hostelek például Berlinben, amelyek jó alternatívát jelentenek a drágább szállodákkal szemben. Az applikáció nyelve angolra is átállítható.

Akadálymentes közlekedés

Németország számos nagyszerű lehetőséget kínál a kerekesszékesek közlekedésének megkönnyítésére. Az akadálymentes közlekedésre felszerelt buszokat és villamosokat kerekesszék-szimbólum jelzi. A minden megállóban megtalálható nyomtatott menetrendben lábjegyzet is található, amely jelzi, hogy mely villamosok és buszok érhetők el. A behindert (fogyatékos) és ausgestattet (felszerelt) szavak is jelzik a jármű felszereltségét. Az ilyen jelzésekkel ellátott buszok és villamosok hevedereket tartalmaznak a kerekesszékeknek, hogy megakadályozzák a szék elgurulását. A buszoknak peronjai is vannak, amelyek leereszkednek a járdaszegélyre, így a kerekesszék fel tud gurulni a buszra. Ha egy kerekesszékes személy azt szeretné, hogy az akadálymentesített busz álljon meg, akkor a kerekesszéket jelölő kék gomb megnyomásával hosszabb ideig nyitva marad a jármű ajtaja.

A Telebus egy egyedülálló közlekedési rendszer Berlinben olyan emberek számára, akik nem tudnak tömegközlekedést használni. A Telebus minden nap 05:00-1:00 között közlekedik és körülbelül 100 minibuszból áll. A szolgáltatás magában foglalja mind a szállítást, mind a be- és kiszállási segítséget, viszont mindenképpen foglalnunk kell, mielőtt szeretnénk igénybe venni. A bérelhető buszok közül rendelkezésre állnak olyanok, amelyek 4-5 kerekesszékes utas szállítására alkalmasak.

Fotó: Germany.Travel

Az akadálymentesített parkolóhelyeket Németországban kerekesszék-szimbólum jelzi. De ha más lehetőség nem áll rendelkezésre, a kerekesszékesek a nap bizonyos szakaszaiban parkolhatnak a sétálóövezetben is, sőt a kerekesszékesek az utcán olyan helyeken is parkolhatnak 24 órán át, ahol a parkolást időkorlátozások szabályozzák. Egyes parkolókban akár ingyenes parkolásra is van lehetőség. Akadálymentes parkolót ráadásul minden fontos látnivaló közelében találni, és szerencsére szabadon is hagyják ezeket az erre nem jogosultak.

Kerekesszék-barát helyek

Berlin ad otthont Európa egyik leginkább kerekesszékkel megközelíthető tömegközlekedési rendszerének. Németország fővárosaként Berlin tele van látnivalókkal, ételekkel és tevékenységekkel, amelyek minden típusú utazót érdekelnek, beleértve a történelem szerelmeseit, a művészetbarátokat vagy a vásárlás elkötelezett híveit. A város leglátogatottabb látnivalói közé tartozik a berlini fal, az UNESCO Világörökség részét képező Múzeum-sziget, a Reichstag épülete és a Brandenburgi kapu. A berlini Múzeum-szigeten több múzeum található egymás közelében, így a berlini kerekesszékes utazók egyetlen nap alatt meglátogathatják őket. A Pergamon Múzeum, a Neues Múzeum és a Német Történeti Múzeum (a Spree folyó túloldalán található) mind elsőrangú létesítmények, és mindegyik megérdemel legalább 2 órát. Európa egyik leginkább kerekesszék-barát városában akadálymentes szuvenírboltok is találhatók a Spree folyó közelében – A Német Történeti Múzeum és a Spree folyó között számos olyan szuvenírkocsit találunk, amelyeket kerekesszékkel is nagyon könnyű meglátogatni. Nem kell egy lépcsőt sem felmennünk tehát ahhoz, hogy bejussunk az épületbe, így könnyen tudunk emléktárgyakat vásárolni. Emellett egyre több berlini étterem rendelkezik akadálymentesítési tanúsítvánnyal a Tourism for All program keretében, így például az abba mía Restaurant & Bar vagy a Luise Köpenick. Szintén „akadálymentesítve” ehetünk a Prenzlauer Bergben, csábító sütemények közül választhatunk és lenyűgöző vízparti kilátásban gyönyörködhetünk a Wannseeterrassen, vagy kézműves söröket kóstolhatunk a Brauhaus Lemke mikrosörfőzdében és kocsmájában az Alexanderplatzon.

A Jövő háza

A berlini Futurium múzeum, a „Jövő háza” az a hely, amit kár lenne kihagyni. A néhány éve átadott múzeum tökéletes példája annak, hogy a XXI. századi jó építészet és komplex akadálymentesség kéz a kézben jár, kiegészítik egymást. Tipp: Itt nem tilos, sőt, érdemes mindent megfogni, megkopogtatni, ‘lemeózni’, egyszerűen még a német sztenderdekhez képest is hihetetlen precíz és osztályon felüli a kivitelezés.

Fotó: Germany.Travel

Frankfurt Európa egyik leginkább kerekesszékkel megközelíthető városa, és több mint méltó arra, hogy önmagában is turisztikai célpontnak tekintsük. Frankfurt városának van egy Barrier-Free Frankfurt nevű programja, és ingyenes 97 oldalas brosúrát ad, amely részletesen felsorolja a város nevezetességeinek, múzeumainak, túráinak, felhőkarcolóinak, parkjainak, éttermeknek és fesztiváljainak megközelíthetőségét. A brosúra segít megtalálni, hol vannak a különböző épületek akadálymentes bejáratai. A városban rengeteg, csak gyalogosok számára nyitott terület van, a főútvonalakon az üzletek és éttermek nagyjából fele sík bejáratú, ami Európára nézve igen magas arány.

A világ legnagyobb mozgó gépezete

Lichterfeld-ben a „Besucherbergwerk F60” névre hallgat a világ legnagyobb mozgó gépezete. A „fekvő” Eiffel-toronyként is emlegetett impozáns építmény, izgalmas betekintést nyújt a német szénbányászat történetébe, odafentről pedig csodálatos kilátást nyújt a Lauitzer-tóvidékre. A Besucherbergwerk F60 vas-szerkentyű mintegy 11 000 tonna súlyú, 80 méter magas, 200 méter széles és 500 méter hosszú: igazi acél óriásként pihen Brandenburg déli részén. A látogatók tisztelettel vegyes megdöbbenéssel közelítenek az építményhez, amely fenséges magányában áll a Lichterfeld melletti pusztaságban. Az egykori F60-as hordalékszállító futószalag-híd kétségtelenül a lauzitzeni lignitbányászat leglátványosabb emléke. A vendégek a 74 méteres magasságba felkapaszkodva (akadálymentesen!) nemcsak a szénbányászat világába nyerhetnek lenyűgöző betekintést, hanem tiszta időben egészen a szász Svájcig is elláthatnak. Tipp: A hajdani bányavidéknek emléket állító szabadtéri kiállítás Lichterfeld faluból járdán és bicikliúton kerekesszékkel is megközelíthető, akadálymentes autóbusszal is lehet érkezni.

München szintén akadálymentesített város, ráadásul a nemzetközi hírű Oktoberfest házigazdája is, ahol évente 8 millió liter sört isznak meg a sörfesztivál 16 napja alatt. Az Oktoberfest is mindenki számára jól megközelíthető: 43 akadálymentesített illemhely és egy paddal ellátott öltöző található a helyszíne, a nagy sörsátrak rámpákon keresztül közelíthetőek meg. Minden nagy sörsátorban és sörkertben két asztal található a kerekesszékesek számára megfelelő magasságban. Néhány jó tanácsot azonban érdemes megfogadnunk: foglald le a helyed előre, mert esténként és hétvégén több ezer ember özönlik oda a világ minden sarkából. A vonattal való megérkezés Münchenbe is könnyen kivitelezhető: azonban meg kell nézni, hogy a célállomást átalakították-e, különben előre le kell-e foglalnunk a segélyszolgálatot.

Museum Nationalpark-Haus Wangerland. Fotó: Germany.Travel

Tereplépcső nélküli járdák

Németországban a turizmusnak az elmúlt két évtizedben rehabilitált Lausitzer Tóvidéken is elválaszthatatlanul szerves része az akadálymentesség, az akadálymentes turizmus. A tóparti kemping akadálymentes, a kempinghez vak személyeknek is olvasható taktilis térkép tartozik, a bányatavakat homokos strandját rámpán, tereplépcső nélküli járdán meg lehet közelíteni.

Tipp: Németországban több cégnél is lehet speciális kazettás lifttel ellátott 9-55 fős turistabuszt bérelni, a hajdani Lausitzer bányavidék legeldugottabb falujában is van akadálymentes szálláslehetőség, a tóvidéket akadálymentes kisvonattal is be lehet járni, az Iba Aktiv Tours cég pedig mindenkinek, sérült embereknek és családtagjaiknak is ajánl eszközbérlési lehetőséget, handbike-ot mozgássérülteknek, speciális tandemet látássérülteknek.

(Forrás:nlc.hu)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 5 = húsz(on)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com