Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
64
hallgató

Akinek a zene volt az élete – Elhunyt Késmárki-Krisch György

- 2024. február 12. 8:30 - 89 megtekintés

Az MVGYOSZ mély fájdalommal tudatja, hogy Késmárki-Krisch György zeneszerző, karmester, a Vakok Általános Iskolája egykori pedagógusa, kórusvezető életének 87. évében 2024. január 31-én elhunyt.

A család, tanítványai és barátai 2024. február 21-én 14:00 órakor kísérik utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Késmárki-Krisch György sokszínű alkotói munkássága mind a régizene művelésében, mind a speciális pedagógiai munka területén jelentős volt.

Felejthetetlen elődöket követve karnagya volt az MVGYOSZ nemzetközi szinten is elismert, 1928-ban alapított Homérosz kórusának. A számtalan hazai és nemzetközi elismeréssel díjazott kórus 65 évi fennállása alatt több ezer koncertet adott Magyarországon. Rendszeres fellépői voltak a szövetség rendezvényeinek, évenként töltötték meg egész estés koncertjükkel zsúfolásig a Zeneakadémiát, felléptek hazai és nemzetközi koncerttermekben, kulturális és szociális intézményekben.

Késmárki-Krisch György nevéhez fűződik a Musica Antiqua Hungarica együttes megalapítása, amely a középkor és a reneszánsz zenéje felélesztésének céljával bontott vitorlát 1967-ben. A zenekar korhűen hangszerelt régi dallamokat adott elő elő korabeli hangszereken. Nemcsak az ország jelentős rendezvényein léptek fel, hanem nagy sikerrel turnéztak Európa több országában is.

A Landini együttest 1976 őszén a Vakok Iskolájából frissen kilépett zenekedvelő növendékekből és egy kórustagból hívta életre. Az együttes Francesco Landini, a híres olasz vak zeneszerző és polihisztor nevét vette fel. A zenekar első nyilvános koncertjét a VGYOSZ székházában adta 1979 nyarán a Dr. Farkas Albert által szervezett “Szerenád-estek” c. hatrészes sorozat nyitányaként. 1986 nyarán az együttes megkapta az Országos Filharmóniától a működési engedélyt, bejárták szinte az egész országot, közreműködtek a vakmisszió istentiszteletein a hajdani NDK-ban. Visszatérő vendégei voltak a Magyar Rádió műsorainak.

A Lux Musicae vegyes kar és hangszeregyüttes 2006 októberében alakult a Vakok Általános Iskolájának akkori és már végzett tanulóiból. Karnagya ugyancsak Késmárki-Krisch György, a Musica Antiqua Hungarica együttes művészeti vezetője és a Budapesti Bach Zenekar karmestere.

Látássérült művész kollegáinak közreműködésével számos zenekari kíséretes hangversenyt hozott létre, vezényelt, melyeknek védnökei köztársasági elnökök, díszvendégei miniszterek és nagykövetek voltak.

Jancsó Árpád egy 2010-ben megjelent cikkében így ír a Lux Musicae vegyeskar és hangszeregyüttes hangversenyén szerzett benyomásairól: „Lux Musicae. Annyit jelent, a fény zenéje. A fénynek nem csak látványa, hanem hangjai is lennének? Ezen az estén úgy tűnt. A fény nem csak szemmel érzékelhető sugarakkal, hanem hanghullámokkal is árasztaná a világosságot? Meg lenne rá az esély, hogy a világosság eljusson ahhoz is, aki ezt nem a szemén keresztül fogja fel? A vak ember szeme sokszor felfelé tekint, a fény irányába, pedig tájékozódásában a hangok segítik. Mi, látók ritkán nézünk fölfelé, s ha ezt meg is tesszük, az elvakulás miatt nem jutunk előbbre. Ezért lehet különleges egy olyan este, ahol rálelünk a fölülről érkező fényre, de nem a szem, hanem a zene hangjainak segítségével. Ilyenkor csak engednünk kell, hogy felemeljen minket!”

Késmárki-Krisch György élete a zene volt, évtizedeken keresztül kórusvezetőként, pedagógusként fáradhatatlanul azért dolgozott, hogy zeneszerető, a muzsikát értő és művelő generációk nőhessenek fel. Néhány nappal ezelőtt, 2024. január 31-én az örök fény birodalmába távozott, de gazdag zenei életműve és látássérült tanítványai örökre megőrzik emlékét az utókornak.

MVGYOSZ

The post Akinek a zene volt az élete – Elhunyt Késmárki-Krisch György appeared first on Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* három = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com