Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


24
hallgató

Amputálni kellett az érsekhalmi lány lábát, most sorstársain segítene

- 2021. február 25. 19:50 - 525 megtekintés

Bekő Edit gyermekkora nem volt könnyű, 15 évesen már műteni kellett a bal lábát, röviddel ezután kiderült, hogy rosszindulatú daganata van. A kemoterápiás kezelés során gyengült a szívizom, ami miatt később szívtranszplantációra volt szüksége. Edit lábát 17 évesen amputálni kellett, csak így volt esélye életben maradni. Ma harmadéves egyetemista és sorstársain szeretne segíteni. Kilencedikes korában […]

Bekő Edit gyermekkora nem volt könnyű, 15 évesen már műteni kellett a bal lábát, röviddel ezután kiderült, hogy rosszindulatú daganata van. A kemoterápiás kezelés során gyengült a szívizom, ami miatt később szívtranszplantációra volt szüksége. Edit lábát 17 évesen amputálni kellett, csak így volt esélye életben maradni. Ma harmadéves egyetemista és sorstársain szeretne segíteni.

Kilencedikes korában egy kisebb térdműtét után furcsa fájdalmat érzett a lábában Bekő Edit, érsekhalmi kislány. Visszament az orvosához és elmondta, hogy nagyon fáj a térde, aludni sem tud már tőle.

– Azt a pillanatot soha nem felejtem el, megröntgenezték, apa bent volt velem a rendelőben. Az orvos engem kiküldött, és azt mondta, hívjam be anyát. Nekik elmondta, hogy mit lát, de velem nem merték közölni. Később az MR-vizsgálat is egyértelműen kimutatta, hogy egy daganat van a térdemben, egy rosszindulatú csontdaganat – emlékezett vissza a története kezdetére Bekő Edit.

Pár héten belül megkezdődött Edit kemoterápiás kezelése. Néhány hónap múlva kiderült, hogy a kemoterápia során egy nagyon ritka mellékhatás jelentkezett a fiatal lánynál, a szívizom meggyengült, és abba kellett hagyni a kezelést.

– Annyira gyenge volt a szívizmom, hogy volt egy olyan pillanat, amikor azt mondták, ha nem műtenek meg, akkor valószínűleg meghalok. Egy műszíves készüléket kaptam, aminek az volt a feladata, hogy átvegye a nagyvérkör munkáját. Két évig volt benn a szívemben. Közben megvolt a nagy lábműtétem, aminek keretében kivettek egy 14 centiméteres beteg sípcsontot, helyére egy protézist ültettek be – részletezte Edit.

Sajnos, ez begyulladt egy idő után, és egy olyan baktérium okozta a gyulladást, ami a fémen tapad meg. A beültetett műszív is fém volt, és ha a baktérium eljutott volna odáig, akkor már nem lehetett volna transzplantálni.

Nem volt más megoldás, mint hogy amputálják a lábát.

– A gyerekkorom eléggé nehéz volt – emlékezett vissza Edit. Arról, hogy egy fiatal hogy tudja feldolgozni az ilyen drámai helyzetet, elmondta, hogy amikor megmondták, hogy mi a helyzet, jött egy tízperces sokk, megijedt, hogy mi lesz, aztán próbálta a szüleit felvidítani.

– Borzasztó rossz poénokat mondtam, mint például, hogy „legalább már nem kelhetek fel többé bal lábbal”, vagy hogy „megyek, nem lábatlankodom itt”. Pszichológust akartak hívni hozzám, mert azt gondolták, hogy nem fogom fel az egészet. Pedig én csak a humoron keresztül próbáltam feldolgozni – mesélte a fiatal lány.

A szívtranszplantációra 18 éves korában került sor, emiatt egy évet csúszott az érettségin. A műtétek előtt pénzügyes pályára szeretett volna menni, de később, a kórházi élmények után az orvosoktól, nővérektől, segítőktől annyi kedvességet, szeretetet és segítséget kapott, hogy eldöntötte, szeretné ezt továbbadni. Ezt követően találkozott a gyógypedagógiai szakmával.

– Úgy döntöttem, hogy szeretnék gyógypedagógus lenni, fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozni, őket tanítani.

Ezért esett erre a pályára a választásom. Most harmadéves vagyok Szegeden. Úgy érzem, hogy most a helyemen vagyok, jól választottam – hangsúlyozta Edit.

Arról, hogy mi volt a legnehezebb az elmúlt években, elmondta, hogy nagyon sokan a sorstársai közül nem tudtak küzdeni, nem voltak olyan szerencsések, mint ő, de helyettük is szeretne élni. Az is sokat segített a traumák feldolgozásában, hogy miután elkezdte az egyetemet, egy szociális munkás segítségével több iskolába is elment és elmesélte a történetét a gyerekeknek.

– Először azt láttam, hogy majdnem minden második lány sír a történetemen. Ledöbbentem. Eldöntöttem, hogy lágyítok pár viccel.

Sokat segített, hogy láttam rajtuk, először ledöbbennek, majd elgondolkodnak, hogy ha ő így, akkor én hogy – emlékezett vissza Edit.

Az idei vizsgaidőszak jelesre sikerült, pár nappal ezelőtt már elkezdte a következő félévet is.

– Jövőre befejezem a tanulást, utána iskolában szeretnék dolgozni, gyerekekkel foglalkozni – árulta el a terveit.

– Mindig ki szoktam tűzni magam elé egy célt, az van mindig szem előtt, hogy azt el kell érni. Talán ez segít, hogy tovább tudjak menni. Az összes dolog közül, ami velem történt, azt volt a legnehezebb feldolgozni, hogy tulajdonképpen valakinek meg kellett halnia, hogy én tovább élhessek. Aztán rájöttem, hogy ha ezt így fogom fel, akkor nem is fogom tudni feldolgozni soha ezt a traumát.

Próbáltam úgy felfogni, mások tanácsára is, hogy tulajdonképpen nem rajtam múlt, hogy ő elment. Ez nehéz volt. Megváltoztattam azt, ahogy erre az egészre gondoltam. Ha rágondolok, akkor sem azt érzem, hogy ez a szív valaki másé, hanem azt, hogy az enyém – mondta el érzéseit a szívműtétről Edit.

A 22 éves lány jelenleg éli a fiatalok életét. Két éve van egy párja, akivel egy közösségi oldalon ismerkedtek meg. Ma már együtt élnek, mint mondta, sokat segít neki, sok erőt kap tőle.

– Ha a szüleim nem lettek volna mellettem, nem tudom, hogy mindez hogy sikerült volna – tette hozzá Bekő Edit.

The post Amputálni kellett az érsekhalmi lány lábát, most sorstársain segítene appeared first on RehabPortál.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 20. hétfő, Klaudia napja van.
Az év 12. hete és 79. napja.
Holnap Benedek napja lesz.

1688. Zrínyi Ilona, Thököly Imre hitvese, gyermekeivel Júliával és Ferenccel Munkács várából Bécsbe kísértetett.


1824. Özvegy gróf Széchényi Ferencné, szül. gróf Festetich Juliána halála.


A tavaszi szép időnek ,
Lám, hogy mindenek örülnek:
Erdők, mezők megzöldülnek,
A madarak zengedeznek.

Kisütött a nap sugára
Az én rózsám ablakára:
Tündöklik gyémánt orcája:
Ragyog szép csillag módjára.

Repülj fecském ablakára!
Kérjed, nyissa meg szavadra!
Mondd: ezüstös laput vevék,
Rá arannyal írom nevét.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com