Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A tudomány mai állása - Kovács Attila műsora
33
hallgató

Átalakul a kulturális élet Debrecenben

- 2020. június 27. 19:53 - 463 megtekintés

A kultúra összetett rendszerének utóbbi években végbement fejlesztése, a város számára körvonalazódó perspektívák és feladatok arra késztetik Debrecen önkormányzatát, hogy átgondolja intézményrendszerének, gazdasági társaságainak struktúráját, az egyes intézmények működését – jelentette be Puskás István alpolgármester tájékoztatóján június 26-án.

A kultúra területén a legösszetettebb, területileg legkiterjedtebb, a lakosság legszélesebb rétegeivel kapcsolatban lévő szereplő a közművelődés, amelyet fő profilként a Debreceni Művelődési Központ (ekként teljesítve a törvényi előírások szerinti közművelődési feladatellátás követelményét), több egyéb intézmény (Déri Múzeum, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Csokonai Színház, Vojtina Bábszínház stb.) pedig más tevékenységei részeként lát el.

A debreceni önkormányzat első lépésként a közművelődés rendszerét gondolta át, és kívánja átszervezni a következők szerint.

A létrejövő új struktúra tervezésekor a fenntartó önkormányzat egyeztetett szakmai szervezetekkel (Nemzeti Közművelődési Intézet, a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete, Emberi Erőforrások Minisztériuma), továbbá az átalakításban érintett munkavállalókkal.

Alapelvek

  • A kulturális törvényben meghatározott feladatok maradéktalan ellátása a törvényi feltételek szerint – ennek része a munkajogi státuszban bekövetkező változások munkavállók számára legelőnyösebb módon történő megvalósítása.
  • A közművelődés társadalomban, kultúrában betöltött szerepének megőrzése, fejlesztése, a sokszínű közösségi élet tovább építése.
  • Debrecen regionális szerepének erősítése a kultúra, s azon belül a közművelődés területén is.
  • Az aktuális társadalmi elvárásokhoz, szakmai kihívásokhoz rugalmasan alkalmazkodó rendszer működtetése; hatékonyság és minőségnövelés.
  • A közművelődésben dolgozók számára a lehető legelőnyösebb munkakörülmények, munkafeltételek biztosítása, folyamatos fejlesztések.
A létrehozandó új rendszer
1) A Méliusz Juhász Péter Könyvtár hálózata veszi át a következő telephelyeket: Csapókerti Közösségi Ház, Homokkerti Közösségi Ház, Józsai Közösségi Ház, Kismacsi Közösségi Ház, Nagymacsi Közösségi Ház, Ondódi Közösségi Ház, Borsos-villa
Ezeken a telephelyeken a könyvtár rendszerével összefüggésben kerül sor a működés átalakítására, oly módon, hogy a közösségi tér mint fő funkció tovább éljen, hogy az eddig ellátott feladatok ne sérüljenek, illetve
az ezekben az intézményekben működő közösségek élete továbbra is garantált maradjon.
A telephelyek működtetéséhez szükséges munkavállalói állomány is a könyvtárban folytatja munkáját.
2) A Honvédtemető kezelése a Déri Múzeumhoz kerül.
3) A Belvárosi Közösségi Ház (Kossuth u 1.) a Csokonai Színházhoz kerül a felújítás időszakában (a távlati cél, hogy itt a Debreceni Irodalom Házát alakítsák ki a Déri Múzeum részeként). A 2020. szeptember-december közötti időszakban a színház bérlőként működik az előadóteremben és kiegészítő helyiségeiben, 2021. januártól veszi át a teljes intézményt. Az itt működő közösségek számára a helyszínen, illetve más egységekben biztosított marad a további működés.
4) Az Újkerti telephelyet, a Tímárházat és a GADE által működtetett Szent Anna utcai egységet a Debreceni Ifjúsági Ház veszi át, mely innentől a közművelődési feladatok ellátásának törvényi kötelezettségét is teljesíteni fogja és a közeljövőben átalakul Debreceni Kulturális Központtá, ezen új egység feladata lesz a városrészi rendezvények szervezése is.
A DMK eszközállománya feladatarányosan kerül elosztásra az intézmények között.
Az átalakulás időbeli ütemezése
Az ütemezés alapelve törvényi előírásoknak megfelelés, különös tekintettel a kulturális törvényben rögzített munkajogi státuszban beálló változásra.
1. Konzultációs időszak: az érintett intézmények dolgozóinak tájékoztatása, a felkészülés megkezdése, ezzel párhuzamosan a munkavállalók előzetes tájékoztatása a megváltozó munkajogi státuszról, a változással kapcsolatos teendőkről, az új feltételekről stb. (2020. június)
2. Közgyűlési határozat az átalakulásról (2020. július 2.)
3. Ajánlattétel a munkavállalók számára a munkaviszony új feltételeiről a kulturális törvény szerint, ebben megjelölve az átalakulás utáni új munkaadót is, ahová a munkajogi státusz megváltozásával egyidőben lépnek át a munkavállalók 2020. november 1-i dátummal. (2020. augusztus 15-ig)
4. 2020. november 1. az intézményi átszervezéssel létrejövő új rendszer életbe lépése (munkajogi változásokkal).
5. 2021. január 1. A DMK megszűnése, ekkortól a feladatokat ellátó intézmény a DISZ.
A debreceni önkormányzat bízik abban, hogy az átalakulás után a debreceniek lakóhelyükhöz közel, magas minőségű kulturális szolgáltatásokat tudnak igénybe venni.
A közművelődési rendszerben dolgozóknak pedig a továbbiakban is megfelelő munkakörülményeket tud biztosítani az új rendszer.
 
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt - = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com