Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ufo - Gyáva Vagyok
32
hallgató

Autizmus és az olvasástanulás

- 2020. január 17. 8:08 - 460 megtekintés

A gyerekek az iskola kezdetén elkezdenek olvasni tanulni. Megtanulják dekódolni és megérteni az írott szöveget. Ez két külön képesség: előbb szavakká és mondatokká kell alakítani a leírt betűket, majd a dekódolt szöveget értelmezni kell, azaz felismerni és megjegyezni a tartalmát. A gyerekek ezt a két készséget egymástól függetlenül sajátítják el, de a hatékony olvasáshoz mindkettőre szükség van.

Az autista gyerekek általában jó teljesítményt nyújtanak az írott szöveg dekódolása során. A szavakat kortársaiknál könnyebben ismerik fel, sokszor átlag felett teljesítenek. Azonban a legtöbb autista gyermek szövegértése gyenge.

A szövegértés elvont gondolkodást igénylő feladat. Az olvasónak ki kell szűrnie a lényeges és a lényegtelen információkat, meg kell értenie a szöveg felépítését, és az sem árt, ha az adott témában már vannak előzetes információi. Természetesen jó koncentrációs képességre, és megfelelően működő emlékezetre is szüksége van.

Autista gyerekek

Hangsúlyozom, nincs két, azonos tüneteket mutató autista gyermek, azonban többségük nehezen vagy egyáltalán nem kommunikál. Gyakran végeznek ismétlődő cselekvéseket, leragadnak a részleteknél, és nem tudnak “a sorok között olvasni”. Bár látszólag szépen olvasnak, de a szöveget mégsem értik, nem emlékeznek a tartalmára, vagy – mivel nem értik az író szándékait, és nem tudják kiemelni a lényeges részeket – félreértik azt. (Vannak olyan autista gyerekek is, akik nem kommunikálnak – az ő esetükben nehéz eldönteni, hogy pontosan mi a probléma: nem értik a szöveget vagy csak nem mondják el, amire emlékeznek belőle.)

Hogyan tanulunk meg olvasni?

Az olvasástanulás során először a betűkkel ismerkedünk meg, azaz megtanuljuk felismerni és kimondani az írott betűket és szavakat. Össze kell kapcsolnunk a betűket a megfelelő hangokkal, majd meg kell tanulnunk, hogy hogyan kapcsoljuk össze szavakká az egymást követő hangokat. Mikor már képesek vagyunk szavakat alkotni, akkor meg kell tanulnunk előkeresni ezek jelentését. Ahogy egyre többet olvasunk, és egyre nagyobb lesz a szókincsünk, egyre gyorsabban ismerjük fel a szavakat. Nagyon fontos az ismert és ismeretlen szavak aránya a szövegben. Ha túl sok az ismeretlen szó, az kudarchoz, frusztrációhoz vezethet.

Az autista és diszlexiás gyermekek nehézségei

Míg a diszlexiás gyermekeknek általában a dekódolás – azaz a betűk hangokká és szavakká alakítása – okoz problémát, addig az autista gyermekek számára általában a szöveg megértése és feldolgozása jelent nehézséget, nem tudják elképzelni, értelmezni és megjegyezni az olvasottakat.

Hogyan segíthetsz autista gyermekednek?

Az alábbi ötletek segíthetnek autista gyermeked olvasástanulása során.

 1. Hallgassatok hangoskönyveket, olvassatok képes könyveket. A hangoskönyveket utazás közben vagy otthon is hallgathatjátok. Az autista gyermekeknek sokat segíthet, ha hallgatják a szöveget. A képek segítenek az események szemléltetésében.
 2. Egész kis korban kezdjétek el a meseolvasást. Ezzel megszerettetheted gyermekeddel a könyveket és később az olvasást is.
 3. Beszéljétek meg amiről olvastok! Kérdezd gyermeked a történetről és a szereplőkről.
 4. Válassz gyermeked kedvenc témaköréből könyveket, így könnyebben felkeltheted érdeklődését.
 5. Engedd, hogy tabletet vagy számítógépet használjon az olvasáshoz. Az autista gyermekek általában szeretik ezeket az eszközöket, mivel így nem kell kommunikálniuk.
 6. Bővítsétek a szókincsét az adott témakörben! Minél kevesebb ismeretlen szóval találkozik, annál lelkesebben olvas.
 7. Segíts neki eldönteni, mi fontos és mi nem. Húzzátok alá a lényeges információkat a szövegben!
 8. Ha absztrakt kifejezéssel találkoztok, magyarázd meg a jelentését!

Segíts gyermekednek!

A Varázsbetű Programcsalád segítségével hatékonyan fejlesztheted gyermeked olvasási és számolási képességét. A játékokat sikeresen használhatod autizmus vagy tanulási zavar esetén is. A szoftver segítségével elkerülhetitek a gyakorlással járó egyhangúságot. Gyermeked játszva tanulhat, nem kell szorongania a kudarcok miatt.

További információk a programról itt olvasható.(Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com