Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szignál
58
hallgató

Értelmi sérültek viszik Fehérvár legjobb konyháját

- 2018. február 2. 7:08 - 1245 megtekintés

Hatpöttyös katicák várják az éhes fehérváriakat a buszpályaudvar mellett. A róluk elnevezett étterem a város egyik legjobbja és biztosan a legkülönlegesebbje: megváltozott munkaképességű sérültek működtetik. Évekig küzdöttek az előítéletek ellen, volt, aki azt hitte, belecsorog a nyáluk a levesbe. Végül áttörték a falat, ma már folyamatos a telt ház. Az állam elvárásai és támogatása közt azonban hatalmas a szakadék. Arcok és történetek a Hatpöttyös Étteremből.

Norbi először csak sietősen kikerül furcsa, kacsázó, de határozott lépteivel, a tekintetével jelzi, észrevett, de van most fontosabb dolga is, tejlevessel és cigánypecsenyével lavíroz a hármashoz. Másodszorra már szól, hogy „egy pillanat”, harmadszorra eltűnik a szigor, „szevasz, Norbi vagyok”, nyújtja a kezét cinkos mosollyal és kísér be a Hatpöttyös Étterem irodájába, el sem kell mondanom, mi járatban, látja ő, hogy a főnökasszonyt keresem.

Hermann-né Nagy Vera húsz ember főnöke, ebből tizenöt megváltozott munkaképességű, azaz vagy baleset miatt sérült, vagy enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékos beosztott. Pincérek, konyhai kisegítők, mosogatók, mindenesek.

Lassú a szerda délelőtt, csak most érkeznek az első éhes hivatalnokok, de tudják, hogy legfeljebb egy órájuk van a rohamig. Napi száz-százötven vendég is megfordul itt, nagy részük beül, aki siet, elvitelre kéri és van, aki eleve házhoz rendel. A konyha már fél tizenkettőkor pörög, az, hogy sérültek dolgoznak benne, nem lehet kifogás, a vendégek pont úgy várják a minőséget és a gyorsaságot mint bárhol máshol, és ez így van jól. A Hatpöttyösnek ugyanis Vera szándéka szerint legfeljebb kedves, szerethető arcot adnak a megváltozott munkaképességűek – úgy is, hogy az az egész projekt lényege, hogy nekik munkájuk, megélhetésük legyen –, magukon a fogásokon nem veheti és nem is veszi ezt észre senki. Sőt.

„Iszonyú nehezen indult” – kezd bele Vera a 2012-ben nyitott, de már évekkel azelőtt kigondolt étterem történetébe. Egy ilyen vállalkozást hatalmas munka felpörgetni: engedélyek, akkreditáció, a mentor foglalkoztatása mind-mind kihívás az ismeretlen terepen, már csak azért is, mert Magyarországon azóta is összesen négy hasonló hely működik. Az épületet ingyenes használatra kapták a kormányhivataltól tíz évre. Remélik, ha eljön az ideje, nem is lesz kérdés a hosszabbítás.

Nagy ambíciókkal, reggelivel, háromféle ebédmenüvel és vacsorával indultak, de hamar belátták: nem fér bele.

Ez nem Budapest.

A reggeli és a vacsora eltűnt, maradt a változatos ebéd. Azóta tizenegytől négyig tartanak nyitva, ezzel kiszolgálva a fehérvári kormányhivatalnokokat, irodistákat és a buszpályaudvar népét.

A hírük ettől függetlenül terjed, sokan csak miattuk érkeznek, egy-két éve folyamatos a telt ház. Pedig iszonyú előítéletekkel kellett megküzdeniük. „Át kellett törnünk egy nagyon vastag falat. Az egyik kolléganőnk egyszer a buszmegállóban mesélt a Hatpöttyösről, na, az jó hely, mondták neki, biztos belecsorog a gügyék nyála a levesbe.

Egy ingerült vendég egyszer kiabálni kezdett az egyik pincérünknek, hogy micsoda egy hülyegyerek. Ennél durvább sztori még nem volt, inkább csak nagyon sok bántó, buta mondatot hallottunk vissza.”

„Három évig próbálkoztunk, mire kitartó, kemény munkával sikerült megküzdenünk az előítéletekkel. Szép lassan történt, egyre többen és többen jönnek, most már napi 150-200 menüt adunk el. Ebből nem gazdagszunk meg, csak fennmaradunk.” Házhoz is szállítanak, a menük harmada így megy el. Az üzenet most már nem az, hogy „gyere, itt sérülteket foglalkoztatunk”, hanem az: Gyere, ha itt eszel, segítesz embertársaidnak, ja, és egyébként nagyon-nagyon jól főzünk!

Az alapanyagok frissek, egészségesek, kedvenc kofáktól, kiskereskedőktől, figyelmes beszállítóktól érkeznek. A lekvároktól a tésztáig mindent helyben készítenek, amit csak lehet, nem készen vesznek.

„Akkreditált cég vagyunk, azaz munkabér-támogatást kapunk a megváltozott munkaképességű alkalmazottak után. Ez azonban nem követi a béremelést: emelnünk kell – és szeretnénk is –, ám a támogatás ettől még nem nő. Fizetjük a bért, a járulékot, a tébét, a rezsit, az alapanyagokat, mindent. Ez a mostani, kötelező harminc százalékos béremelés azonban nagyon rosszul érint. Nem tudjuk majd kigazdálkodni, nagyon nehéz a helyzetünk. Itt ugyanis mindenki bejelentve dolgozik,csökkentett óraszámban, figyelve az egészségi állapotukra, és ugyanannyi járulékot, adót fizetünk, mint egy forprofit cég.” Egyelőre keresik a kitörési lehetőségeket.

Nemcsak állandó, hanem alkalmi munkaerő is akad: a Hatpöttyös öt éve együttműködik egy speciális fehérvári szakiskolával, ahol főleg értelmi sérültek tanulnak. Az étterembe járnak konyhai gyakorlatra a nebulók, ha eljön a munka ideje. És itt tanul Vera legkisebb lánya is.

„Még két évig tanul, közben rendszeresen jön ő is konyhai gyakorlatra, nagyon ügyes! Utána, remélem, itt dolgozik majd.” Vera azért vágott bele az étterem felépítésébe 2009-ben, hogy tíz év elteltével munkalehetőséget (rettenetes, de találó kormányzati műszóval élve: életpályamodellt) adjon a lányának.

„Zsófi nem átlagos sérült. Nagyon szép kislány, amíg nem kezd beszélni, fel sem tűnik senkinek, mi a helyzet. Soha senki nem tudta kategorizálni, képtelenek bárhova besorolni.”

Ahova Zsófi megy, ott jókedv lesz és harmónia. Békét visz mindenhova.

„Mindig nagyon szorgalmas volt, folyton segített a konyhában, tett-vett, pucolta a zöldséget, innen jött az ötlet: ha ennyire szereti, miért ne legyen ez a munkája?”

Vera magyartanári pályát hagyott ott ezért, komoly át- és továbbképzésekre volt szüksége, de a pedagógusrutin minden nap jól jön: ha valaki türelmetlen, összefeszül a többiekkel, Vera határozottan, de kedvesen tereli helyre az indulatokat.

A nyílt munkaerőpiacról (értsd: nem sérültek) is jönnek folyamatosan, hátha akad állás nekik is, hírlik, milyen emberségesek a viszonyok, jó a csapat és szeretetteljes a légkör, és a bejelentett munka is nagyon vonzó. Sokan nem is tudják, hogy itt megváltozott munkaképességűek dolgoznak, egyszerűen csak tetszik nekik a hely. Vera persze kénytelen elküldeni őket, nem erre akkreditálták a Hatpöttyöst.

A konyhán csak ketten nem sérültek: egy fiatal szakács és a séf, Imre. „Életvidám, kedves, nagyon jó humorú fiú” – lelkesedik Vera. Imi a Pokol Csárdában és a Don Pepében edződött, ám nagyon gyorsan átállt a kisebb léptékű, kézműves, de azért pörgős gasztrotempóra, amit a Hatpöttyös diktál, hamar háziasodtak a franchise-ízek.

Aki jönne a keze alá dolgozni – akár az állami intézmények irányítják ide, akár ismerős ajánlja, akár az utcáról kísérik be –, az pontosan ugyanolyan próbamunkát kap, mint bármely más étteremben. „Pénzért dolgoznak ők is. Olyanokat várunk tehát, akik képesek az önálló, hasznos munkára.”

Lelkifurdalás nincs, ha el kell küldeni valakit, az itt ugyanis nem szegénységi bizonyítvány. „Aki itt nem áll helyt, az csak annak a jele, hogy neki más típusú, esetleg komolyabb segítség kell.” Azaz a Hatpöttyös az enyhe vagy középsúlyos sérültek világa. „Ha nekik megtanítanak egy munkafolyamatot, biztosan képesek elvégezni. Sokszor jobban, mint egy egészséges. Örömmel teszik ugyanis, jó érzés, hogy sikerül, így nem is unják meg.”

Ebédszünet az irodákban: dél körül egy pillanat alatt megtelik a Hatpöttyös. Imre pörgeti a menüket, aznap mindenkinek a cigánypecsenye kell, el is fogy hamar. Veronika, a szakács és cukrász és Daniella dolgozik a keze alá, József és Norbi a logisztikáért felel, folyamatosan cserélődnek a post-itek a pulton, Matyi sikál, Júlia mosogat. A poénkodás egy kicsit csillapodik, a szeretet nem, a nem sérült Imre és a többiek közt tökéletes az összhang.

„Ők nem szembesülnek azzal, hogy mások – mondja erről Vera. – Mi nem tudjuk beleképzelni magunkat az ő helyzetükbe, de úgy érzem, nem szenvednek ettől. Az ő világuk így teljes, így kerek, így is minden a helyén van.”

Forrás:nlcafe.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 * = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. november 28. kedd, Stefánia napja van.
Az év 48. hete és 332. napja.
Holnap Taksony napja lesz.

1887. Megindul az első villamos próbajárata a Teréz körúton, a Nyugati pályaudvar és a Király utca között.


1946. Közzéteszik a miniszterelnök rendeletét, mely 1946 december 1.-től állami kezelésbe veszi a legnagyobb nehézipari üzemeket. Ezek: Ganz-Rt., Ganz - MÁVAG Mozdony-, Vagon - és gépgyár, Weiss Manfréd Acél- és fémművek, Győri Vagon és Gépgyár.


Somlyó György / 1920. nov. 28. - /

A macska...Mint tudós

ahogy egész nap
sértetlenül
és semmit se sértve
surran a törékeny
és nyaktörő
tárgyak között
ahogy mindig megtalálja
az egyetlen megoldást
ahogy mindig meglátja
az egyetlen kiutat
a dolgok beláthatatlan labirintusából

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com