Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hip Hop Boys - Nem az a tét
58
hallgató

Az akadálymentesség mindenkinek jó! A People First Egyesület szeretne büszke lenni Pécsre

- 2020. augusztus 27. 19:15 - 639 megtekintés

Legyen Pécs akadálymentes! Ez a mottója a People First Egyesület – Pécs “matricás” projektjének, mely során Pécs akadálymentes helyszíneit tárják fel és rendezik kategóriák szerint nyilvános adatbázisba.

A projekt célja, hogy a helyi lakosság és a Pécsre látogató turisták számára naprakész információt nyújtsanak arról, mely éttermekbe, kávézókba, boltokba, hotelekbe, közintézményekbe, turisztikai látványosságokba, nyilvános WC-kbe, de akár templomokba lehet bejutni, és mely turistaútvonalakat lehet bejárni Pécsett és környékén akadálymentesen.

Ne feledjük, az akadálymentesség mindenkinek jó, nemcsak a fogyatékossággal élőknek, hanem például a babakocsival közlekedőknek, idősebbeknek, átmeneti sérülteknek és minden embernek, aki kényelmesen akar élni!

A People First Egyesület elsősorban fogyatékossággal élőkért dolgozik, azt szeretné elérni, hogy az élet minden területén önállóan, segítség nélkül élhessenek. A fogyatékossággal élők számára egy-egy ügyintézés, vásárlás, vagy szórakozás megtervezhető kell legyen, pontosan tudniuk kell, hogyan érnek el egy helyszínt, akadálymentes busz jár-e arra, a járda, a zebra alkalmas-e számukra, van-e mozgássérült parkoló a közelben. E célt szolgálja az állandóan frissen tartott adatbázis.

Minden adat magyar és angol nyelven is szerepel benne. Ez utóbbinak célja, hogy az ide látogató turisták számára is tervezhetővé kívánják tenni a várost, ezzel kapcsolódva a Magyarországon egyre inkább feljövőben lévő akadálymentes turizmus nagy témájához.

Szerencsére mára több turisztikai szolgáltató, étterem, hotel vette észre, hogy ez egy fontos gazdasági ág, hiszen a fogyatékossággal élők is utaznak, sőt legtöbbször nem egyedül, így nagyon is érdemes velük számolni a turizmusban. Ha viszont számolnak velük, akkor akadálymentesíteni kell, nincs mese! Ez pedig nem kegy részükről, alapvető emberi jog a hozzáférhetőség, és az építési jogszabályokban is kötelező előírás, bizony még akkor is, ha műemlék épületről van szó.

Pécsett kicsit rögösebb ez az út, szó szerint, mivel itt szűk utcákról, emelkedőkről van szó, időnként valóban “hegyeket kell megmozgatni”, és régi épületekből sincs hiány. Jó példák azonban bőven akadnak!

2018 óta tartó projektjük során azt tapasztalták, hogy az éttermek hotelek, boltok, irodák tulajdonosai szívesen segítenek, figyelembe veszik az egyesület által javasolt változtatásokat is. Így lett csengő a Dzsámi hátső bejáratánál, így pakolták ki a mozgássérült WC-kből a takarító eszközöket az Autóbuszpályaudvaron, a Széchenyi téren, a Kossuth téren, lett rámpa a Nappaliban és Reggeliben, készül a Braille étlap a Cariban, látható helyre kerültek a feliratok az Árkádban és a Pécs Plázában, mozgássérült helyeket alakítottak ki a Cinema Cityben, és még sorolhatnánk. Mindezért hálás köszönet és dicséret illeti a pécsi közösséget!

A projekt kiváló alkalom arra is, hogy az abban résztvevő fogyatékossággal élők hasznos elfoglaltsághoz, munkához jussanak, hiszen feltáró tevékenységük szakértelmet kíván, erre ők tréninggel, rehabilitációs építész szakmérnök segítségével készültek fel, módszertant dolgoztak ki. Elsőkézből való tapasztalatuk, javaslataik nélkülözhetetlenek.

A projekt a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) általi jelenlegi támogatása most augusztus végén lejár, az adatbázist azonban folyamatosan frissíteni kell, hiszen ami tegnap még akadálymentes volt, mára előfordulhat, hogy nem az. Lehet, hogy közben eltört a rámpa, más célra használják az akadálymentes WC-t, átépítették a hotelszobát. Vagy épp ellenkezőleg, a korábbi javaslatok hatására új bejárat nyílt, akadálymentes WC-t készítettek az étteremben, kikerült a csengő, Braille felirat került a liftbe stb.

A munka tehát abbahagyhatatlan!

A People First Egyesület természetesen keresi a további forrásokat, de támogatókat is várnak a munka folytatására. Szeretnénk, ha Pécs példaértékű város lehetne a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletében, és büszkék lehetnénk e szempontból is városunkra.

People First Egyesület – Pécs:

web: http://peoplefirst.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/PeopleFirstHun/

(Forrás:  Baranya megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 5. hétfő, Fatime napja van.
Ma van a(z) Környezetvédelmi világnap.
Az év 23. hete és 156. napja.
Holnap Norbert, Cintia napja lesz.

1443. Nagy földrengés hazánkban. Nagy károkat tett az épületekben például Selmecen és Lőcsén.


1848. Megindul a Nép Barátja című hetilap: célja a parasztság tájékoztatása. Szerkesztője: Arany János és Vas Gereben.


Simon István: Virágzó cseresznyefa

"...Két holdfénybe burkolt alak
épp a cseresznyefa alatt
állt meg és összebújt.
S a csillagos fehér szirom
ott pettyegett a vállukon,
ahogy libegve hullt.
...
Holdfényben ballagtam tovább,
s a szívemből a számon át
hullt ki pár tiszta szó;
hogy szorosan így álljanak
negyven év múlva is, ha majd
fejökre hull a hó."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com