Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
66
hallgató

Az akadálymentesség mindenkinek jó! A People First Egyesület szeretne büszke lenni Pécsre

- 2020. augusztus 27. 19:15 - 771 megtekintés

Legyen Pécs akadálymentes! Ez a mottója a People First Egyesület – Pécs “matricás” projektjének, mely során Pécs akadálymentes helyszíneit tárják fel és rendezik kategóriák szerint nyilvános adatbázisba.

A projekt célja, hogy a helyi lakosság és a Pécsre látogató turisták számára naprakész információt nyújtsanak arról, mely éttermekbe, kávézókba, boltokba, hotelekbe, közintézményekbe, turisztikai látványosságokba, nyilvános WC-kbe, de akár templomokba lehet bejutni, és mely turistaútvonalakat lehet bejárni Pécsett és környékén akadálymentesen.

Ne feledjük, az akadálymentesség mindenkinek jó, nemcsak a fogyatékossággal élőknek, hanem például a babakocsival közlekedőknek, idősebbeknek, átmeneti sérülteknek és minden embernek, aki kényelmesen akar élni!

A People First Egyesület elsősorban fogyatékossággal élőkért dolgozik, azt szeretné elérni, hogy az élet minden területén önállóan, segítség nélkül élhessenek. A fogyatékossággal élők számára egy-egy ügyintézés, vásárlás, vagy szórakozás megtervezhető kell legyen, pontosan tudniuk kell, hogyan érnek el egy helyszínt, akadálymentes busz jár-e arra, a járda, a zebra alkalmas-e számukra, van-e mozgássérült parkoló a közelben. E célt szolgálja az állandóan frissen tartott adatbázis.

Minden adat magyar és angol nyelven is szerepel benne. Ez utóbbinak célja, hogy az ide látogató turisták számára is tervezhetővé kívánják tenni a várost, ezzel kapcsolódva a Magyarországon egyre inkább feljövőben lévő akadálymentes turizmus nagy témájához.

Szerencsére mára több turisztikai szolgáltató, étterem, hotel vette észre, hogy ez egy fontos gazdasági ág, hiszen a fogyatékossággal élők is utaznak, sőt legtöbbször nem egyedül, így nagyon is érdemes velük számolni a turizmusban. Ha viszont számolnak velük, akkor akadálymentesíteni kell, nincs mese! Ez pedig nem kegy részükről, alapvető emberi jog a hozzáférhetőség, és az építési jogszabályokban is kötelező előírás, bizony még akkor is, ha műemlék épületről van szó.

Pécsett kicsit rögösebb ez az út, szó szerint, mivel itt szűk utcákról, emelkedőkről van szó, időnként valóban “hegyeket kell megmozgatni”, és régi épületekből sincs hiány. Jó példák azonban bőven akadnak!

2018 óta tartó projektjük során azt tapasztalták, hogy az éttermek hotelek, boltok, irodák tulajdonosai szívesen segítenek, figyelembe veszik az egyesület által javasolt változtatásokat is. Így lett csengő a Dzsámi hátső bejáratánál, így pakolták ki a mozgássérült WC-kből a takarító eszközöket az Autóbuszpályaudvaron, a Széchenyi téren, a Kossuth téren, lett rámpa a Nappaliban és Reggeliben, készül a Braille étlap a Cariban, látható helyre kerültek a feliratok az Árkádban és a Pécs Plázában, mozgássérült helyeket alakítottak ki a Cinema Cityben, és még sorolhatnánk. Mindezért hálás köszönet és dicséret illeti a pécsi közösséget!

A projekt kiváló alkalom arra is, hogy az abban résztvevő fogyatékossággal élők hasznos elfoglaltsághoz, munkához jussanak, hiszen feltáró tevékenységük szakértelmet kíván, erre ők tréninggel, rehabilitációs építész szakmérnök segítségével készültek fel, módszertant dolgoztak ki. Elsőkézből való tapasztalatuk, javaslataik nélkülözhetetlenek.

A projekt a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) általi jelenlegi támogatása most augusztus végén lejár, az adatbázist azonban folyamatosan frissíteni kell, hiszen ami tegnap még akadálymentes volt, mára előfordulhat, hogy nem az. Lehet, hogy közben eltört a rámpa, más célra használják az akadálymentes WC-t, átépítették a hotelszobát. Vagy épp ellenkezőleg, a korábbi javaslatok hatására új bejárat nyílt, akadálymentes WC-t készítettek az étteremben, kikerült a csengő, Braille felirat került a liftbe stb.

A munka tehát abbahagyhatatlan!

A People First Egyesület természetesen keresi a további forrásokat, de támogatókat is várnak a munka folytatására. Szeretnénk, ha Pécs példaértékű város lehetne a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletében, és büszkék lehetnénk e szempontból is városunkra.

People First Egyesület – Pécs:

web: http://peoplefirst.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/PeopleFirstHun/

(Forrás:  Baranya megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 28. szerda, Ákos, Bátor napja van.
Az év 09. hete és 59. napja.
Holnap Elemér napja lesz.

1678. Bethlen János erdélyi kancellár és történetíró halála.


1849. Dembinszky hajnalban Kápolnáról Mezőkövesdre hátrál.


Csokonai Vitéz Mihály: A fársáng búcsúzó szavai

"...Élni kell a böjtbe is.
Azért aki szép párt lele,
Nem zsíros az - élhet vele.
Kukrikol a csirke is!
Élni kell a böjtbe is!

Jaj, siessünk, híveim!
Mit érzek? -mi szent szag? wer da?--
Jaj! jön, -jön a hamvas szerda!
Béhamvazza szemeim:
Jaj, siessünk, híveim!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com