Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Movie and music - filmajánló műsor
29
hallgató

Az első csatát Debrecen megnyerte a vírus ellen, de a háború még tart

- 2020. április 25. 16:46 - 355 megtekintés

Több mint negyvenféle vakcinán dolgoznak szerte a világon az új típusú koronavírus ellen – nyilatkozta az Egyetemi Járványügyi Munkacsoport vezetője.

Már kétmilliónál jár a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, több mint százezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig felbecsülhetetlenek. Kevesen gondolták a járvány kirobbanásakor, hogy ekkora befolyással lesz az életünkre egy aprócska élőlény, ami egyes nézetek szerint még csak nem is tekinthető annak, hiszen gazdasejt nélkül, önállóan nem életképes. Mit kell tudni az új koronavírusról, hogyan segíthetünk a szervezetünknek védekezni ellene? Erről beszélt a Debrecen Televízió Közügy című műsorában Várkonyi István, az Egyetemi Járványügyi Munkacsoport vezetője, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének intézetvezető főorvosa.

Februárban már várható volt, hogy a beutazásokkal betegek is érkeznek hozzánk, mondta elöljáróban Várkonyi István, aki hozzátette: erre a helyzetre gyorsan reagált a Debreceni Egyetem, a klinikai központ és a Kenézy kórház – a felkészülésük a járványra ekkor kezdődött és jelenleg is tart.

– Nagyon gonosz, a körülményekhez jól alkalmazkodó vírusról van szó! – fogalmazott a világjárvány okozójával kapcsolatban az infektológus. Mint mondta, elég jól bírja a környezeti változásokat, elsősorban légúti módon terjed, apró szemcsék formájában lebeg a levegőben, ahol viszonylag hosszú időt kibír. És ahhoz is alkalmazkodott, hogy az életünk jelentős részét – főként télen – zárt térben töltjük.

A vírusok folyamatosan szert tesztek olyan képességekre, melyek segítségével alkalmazkodnak a környezetükhöz. Ezzel egyrészt a túlélő, másrészt a növekvő fertőző képességüket biztosítják. A mostani koronavírus kihasználja a mai kor egyik sajátosságát, hogy hat óra alatt el tudunk jutni a világ egyik részéből a másikba. Ráadásul a gazdatest sokáig tünetmentesen hordozza a kórokozót, rejtőzködik, ami megnehezíti a kellő idejű diagnózist, az emberek kiemelését, így képes nagy tömegeket megfertőzni.

– A vírus mindenekelőtt be akar jutni a szervezetbe, a gazdasejtbe – mondta el Várkonyi István. – Hogy sikerül-e neki, egyénenként változó és a környezeti hatásoktól is függ. Ha igen, elkezdi a mi sejtjeink, „atomreaktoraink” felhasználásával önmagát megsokszorozni.

Amíg valaki lélegeztetőgépre kerül, sok minden lejátszódik. Ha valaki találkozik egy beteggel és megfertőződik tőle, körülbelül két nap alatt kialakul az állapot, amikor a vírus belép a gazdasejtbe. Ez az emberek nagy részénél tünetmentesen zajlik le, nagyjából minden ötödik megfertőződött embernél valamilyen betegség alakul ki. Köhögés, fejfájás, magas láz – egy influenzaszerű, felsőlégúti tünetegyüttes, ami öt-tíz nap alatt el is múlik. Ám közülük minden ötödiknél kialakul a súlyos tüdőgyulladás. Ha a tüdő légzőfelülete ötven százaléknál kevesebb, nem lehet levegőhöz jutni külső lélegeztetés nélkül. S ha a szervezet már nem képes legyűrni a vírust, „elengedi az összes katonáját és megsemmisíti önmagát”.

– Minél jobb egy ország potenciálja a lélegeztető gépek és kezelő szakemberek számában, annál több beteget lehet átjuttatni ezen a perióduson és megmenteni az életüket – hangsúlyozta Várkonyi István.

A szakember azt is elmondta: körülbelül hétszáz olyan törzskönyvezett, más betegségekre használt gyógyszer létezik, amelyeket vizsgálnak világszerte abból a szempontból, hogy eredményesek lehetnek-e a koronavírus elleni harcban. Ő infektológusként a közvetlen vírusellenes hatású készítményekkel foglalkozik.

– Egy gyógyszer vizsgálata általában évekig tart, de erre a világnak most legfeljebb hónapjai vannak – mondta Várkonyi István.

Az látszik például ígéretes megoldásnak, ha „becsapják” a vírust, azaz a szaporodását gátolják olyan anyag szervezetbe juttatásával, amik nagyon hasonlóak az építőelemeihez – így vágják el a szaporodás útját. Ilyen gyógyszerekkel Debrecenben rendelkeznek, a Debreceni Egyetem is beszerezte azokat és a kormány segítségével is jutottak hozzá.

– Jelenleg – április 23-én – a debreceni infektológián nincsen ismert pozitív beteg – közölte Várkonyi István. – Egy beteget kezelünk az egyetemi kórházban, ő lélegeztetőgépen van, az állapota kielégítő.

A szakember úgy látja, Európa egyik legjobban teljesítő országa vagyunk a járványügyi helyzet szempontjából.

 Az első csatát Debrecen – illetve Magyarország – megnyerte – hangsúlyozta az infektológus. – A kormány hallgatott a járványügyi szakemberekre és korán bevezette a korlátozó intézkedéseket, amiket persze be is kell tartani. De a háború még tart.

Várkonyi István arról is beszélt, hogy ennek a vírusnak a viszonyát az időjáráshoz még nem ismerjük. A vírus elődje egy idő után eltűnt, de ez 17 évvel ezelőtt volt, más körülmények között, más életmód mellett. Az viszont biztos, hogy ilyen típusú társadalmi gátlás mellett a fertőzés alacsony szinten maradhat. Szintén biztosra vehető, hogy nyáron a felsőlégúti fertőzéseket részben a légúti hámunk téli-nyári átállása, részben pedig a környezeti körülmények lecsökkenthetik, de akár el is tüntethetik Magyarországról.

– Ez az, amiben hinni szeretnénk, de nem erre készülünk – hangsúlyozta a szakember. – Szerintem nyáron a vírus alacsony szinten lesz. De nem vagyunk zárt gazdaság, zárt ország, bárhonnan visszakerülhet. Az is biztos, hogy ősszel az immunitásunk visszaáll téli üzemmódra és újra megjelenik majd az összes légúti megbetegedés. Nekünk az a dolgunk, hogy időben felkészítsük erre a lakosságot és időben tudjunk reagálni, ha szükséges.

Várkonyi István azt is elmondta: jelenleg több mint negyvenféle vakcinán dolgoznak szerte a világon az új típusú koronavírus ellen. A személyes védekezésről pedig úgy vélekedett: ő a maga részéről például semmiképpen nem menne be – főleg nyáron – edzeni zárt, klímatechnikás helységbe…

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:http://www.dehir.hu/videogaleria/koz-ugy-2020-04-23

(Forrás: Dehir.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


2 * = négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com