Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


koncz zsuzsa - ha Én rózsa volnék
65
hallgató

Az én hangom, az én szavazatom!

- 2023. november 1. 11:43 - 189 megtekintés

2023. október 24-én, egy konferencia keretében mutatta be az ÉFOÉSZ. a választójogi aktivistáknak készült eszköztárat, amely „Az én hangom, az én szavazatom!” címet kapta.

Az eseményen Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke elmondta: „Mi is Magyarország állampolgárai és az Európai Unió polgárai vagyunk. Nekünk is jogunk van beleszólni a közös döntésekbe.” A 2024-es európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokon ugyanis 50 ezer ember ismét nem szavazhat majd, mert a bíróságok nem találják őket alkalmasnak a választójog gyakorlására.

Magyarország 2007-ben, az elsők között csatlakozott a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményhez.  A dokumentum szerint biztosítani kell, hogy a fogyatékossággal élő személyek másokkal azonos alapon vehessenek részt a politikai- és közéletben, beleértve a jogot a szavazásra és a választhatóságra.

Az ÉFOÉSZ évek óta küzd azért, hogy ez megvalósuljon hazánkban. Ennek következő lépéseként, 2023. október 24-én, egy konferencián mutatták be az Ascend projekt keretében készült, választójogi aktivistáknak szóló eszköztárat. Ennek célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élő önérvényesítők minél hatékonyabban tudják képviselni az érdekeiket. Az eszköztár részei egyebek mellett: egy kézikönyv, amely konkrét ötleteket tartalmaz a választójogért történő kiállásra; valamint egy képviselőjelölteknek íródott mintalevél, amely az érintett érdekvédők javaslatait tartalmazza.

A teljes eszköztár letölthető az ÉFOÉSZ honlapjáról, ezen a linken.*

A konferencián választójogukat gyakorló, valamint választójoguktól megfosztott érintettek osztották meg véleményüket. Tóth Évát például 19 éves korában fosztották meg választójogától, így soha nem is volt lehetősége voksolni. Az eseményen így fogalmazta meg az érzéseit: „Másodlagos állampolgárnak érzem magam. Ha a többieknek lehet szavazni, akkor nekünk miért nem?” Bujdosó Zsolt korábban szintén gondnokság alatt állt és választójoggal sem rendelkezett. Elmondása szerint valódi felszabadulásként élte meg, amikor esetében a bíróság megszüntette a gondnokságot és így ismét szavazhatott.

Sallai Ilona önérvényesítő, az ÉFOÉSZ munkatársa az információhoz való hozzáférés szerepét emelte ki: „A politika és a választások bonyolult témák. Mindenkinek fontos, hogy könnyen érthető információhoz jusson. Csak így fogjuk tudni, hogy miről döntenek a politikusok, miről szól egy szavazás és hogyan kell szavazni.”

A European Disability Forum (EDF) támogatásával megvalósuló Ascend projekt 5 közép-európai országban támogatja a fogyatékossággal élő emberek szervezeteit. Célja a közép-európai fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek támogatása olyan kapacitásfejlesztési területeken, mint a fogyatékos embereket elérő kommunikációs csatornák kiépítése, az uniós szintű nemzetközi programokhoz és előírásokhoz történő hozzáférés biztosítása, valamint a fiatalok számára fejlődési lehetőségek nyújtása.

*A dokumentumok a European Disability Forum (EDF) támogatásával készültek. A bennük kifejtett nézetek az ÉFOÉSZ sajátjai, ezért azok nem tükrözik az EDF hivatalos véleményét.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - = nulla

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com