Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
24
hallgató

Az Önálló Életvitel Európai Napján járt a TÁRS Projekt

- 2019. május 31. 11:22 - 493 megtekintés

2014-ben, a fennállásának 25. évfordulóján az Önálló Életvitel Európai Hálózata kikiáltotta május 5-ét az Önálló Életvitel Európai Napjának. Ebből az alkalomból, 2019. május 5-én szerveztek az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatói a budapesti Európa Pontban egy tartalmas napot. A rendezvényen a TÁRS Projekt is képviseltette magát, ahol az önálló életvitel témájának egy szeletét, a Személyi Asszisztenciát körüljáró film vetítése és a szereplőkkel való beszélgetés is a program része volt.

Az ENIL (European Network on Independent Living), azaz az Önálló Életvitel Európai Hálózata a fogyatékossággal élő személyeket, illetve az önrendelkezést támogató szervezeteket, szövetségeseket tömörítő mozgalom. Legfontosabb célja a közösségi alapú lakhatás és az önálló életvitel feltételeinek elősegítése, így az akadálymentes környezet, a Személyi Asszisztencia szolgáltatás és megfelelő támogató eszközök biztosítása. Alapvetésnek tekintik, hogy az önrendelkezés joga mindenkit megillet. Az európai napot azért szervezik meg minden évben, hogy közelebb hozzák egymáshoz a fogyatékossággal élő személyeket és támogatóik helyi közösségeit, illetve hogy erősítsék a nemzetközi hálózatot.

Az Önálló Életvitel olvasatukban annyit jelent, hogy a fogyatékos személyek szabadon dönthetnek az életüket érintő kérdésekben és ezáltal ők irányíthatják saját életük alakulását. Ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni az egyik legfontosabb feladat, hogy minden érintett ember minőségi segítséget kapjon a mindennapokban és ennek köszönhetően az általa igényelt legnagyobb önállósággal tudjon élni. A Személyi Asszisztencia erre a célra létrehozott munkakör, ahol a fogyatékos ember irányításával egy segítő személy nyújtja a szükséges fizikális támogatást, továbbá igény szerint a döntések meghozatalában is segít.

Magyarországon az ELTE BGGYK oktatói – akik közül többen fogyatékkal élnek és saját költségen veszik igénybe a Személyi Asszisztens segítségét – nagy erőkkel dolgoznak ennek a támogató rendszernek a bevezetésén az ENIL szervezet támogatásával. Az Önálló Életvitel Napjára szervezett, magyarországi rendezvényen bemutatták a Döntés Szabadsága című új kisfilmet, amely a hazai Személyi Asszisztencia gyakorlati tapasztalatait járja körül.

A film levetítését követően Kamil Goungor jelentkezett be Görögországból – aki az Independent Living egyik társalapítója, az ENIL tagja – és köszöntötte a magyarországi Önálló Életvitel Napja résztvevőit, majd megosztotta saját gondolatát az önálló életvitel fontosságáról és az ehhez kapcsolódó Személyi Asszisztencia bevezetésének lehetőségeiről. Elmondta, hogy, „ha az embernek nincsen pénze, akkor jellemzően egy intézetbe kerül és még a legjobb intézet is csak intézet, s ez sosem jó. A másik lehetőség, hogy az ember a családjával marad vagy ha van annyi pénze, akkor maga fizeti a segítőit”  Kamilnak nagyon tetszett a magyar kisfilmben, hogy megszólaltak a Személyi Asszisztensek. Nagyon érdekesnek találta azt, hogy valamilyen módon a családhoz tartozónak érzik magukat a segítők, de ugyanakkor egyértelmű számukra, hogy „ez egy munkahely, munkavállalói státusz, ahol nem szabad teljesen bevonódni és tudni kell határokat is szabni.” Az érdekvédő szerint „nagyon sokszor azt gondolják az emberek, hogy ez egy utópia, mert ez a szolgáltatás nem mindenki számára alkalmas, nem mindenhol lehet megoldani ennek a szolgáltatásnak a létrehozását. Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem csak azoknak az embereknek alkalmas, akiket láttunk a filmen beleértve magamat is, hanem a nagyon magas támogatási szükséglet esetén is az egyik legjobb megoldás a Személyi Asszisztencia.” Bejelentkezésében felhozta példaként a világ egyik legnagyobb tudósát, Stephen Hawkingot, aki enélkül az attitűd nélkül valószínű, hogy egy intézetbe került volna, mert nem tudott kommunikálni – beszéd útján legalábbis – és egész napos asszisztenciát igényelt „de így hogy a megfelelő helyen és a megfelelő erőforrásokkal rendelkezett, így vált az egyik leghíresebb kutatóvá, tudóssá. Végül felvázolt egy svédországi jó példát is, ahol egy szervezet halmozottan fogyatékos embereket tömörít és mindannyian alkalmazzák, használják a Személyi Asszisztencia szolgáltatást. Mondandóját egy szlovéniai példával zárta motivációs célzattal, akik 20 évig harcoltak ezért a személyre szabott segítségért és 2019 elején sikerrel jártak, hiszen bevezetésre került.

A bejelentkezést és lelkesítő beszédet követően a levetített film főszereplői, Csángó Dániel és Antal Zsuzsa, illetve segítőik, Nóri, Andris és Robi osztották meg személyes tapasztalataikat a Személyi Asszisztenciáról, majd a résztvevőknek is lehetőségük volt kérdezni Tőlük.

Bejelentést tettek a szervezők egy pilot projekt indításáról is a magyarországi Személyi Asszisztencia szolgáltatás kérdéskörben. A programban néhány kiválasztott fogyatékos személyt fognak a mindennapi életükben támogatni Személyi Asszisztensek úgy, hogy nem nekik kell előteremteni a kapcsolódó költségeket. Ennek köszönhetően olyan fogyatékos emberek is fognak tudni asszisztenseket alkalmazni, akik számára eddig elérhetetlennek tűnt, hogy az önrendelkezési jogukkal éljenek.

Az előremutató rendezvény személyes üzenetek megfogalmazásával zárult. A TÁRS Projekt nevében köszönjük a szervezőknek, hogy méltóképpen megünnepelhettük ezt a napot, s hogy további muníciót adtak a résztvevőkkel együtt a mindennapi munkához a fogyatékos személyek önálló életvitelének támogatása érdekében!

Az Önálló Életvitel Napjáról további beszámolót itt olvashat.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com