Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Népzenei kavalkád - Ferenczi István műsora
42
hallgató

Az orvosok nem pecsételnek, a szülők elvesztik a fellebbezés lehetőségét

- 2013. július 29. 15:58 - 1716 megtekintés

Hétfőn kerülhet sor az első érdemi tárgyalásra a súlyosan asztmás gyerekek szülei és a szociális járandóságaikat újraszabályozó humántárca képviselői között. Az egyeztetés azért sem lesz könnyű, mert a tárca mindeddig következetesen tagadta, hogy csökkentették volna a szülők támogatását, ugyanakkor az utóbbiak közül sokan azt tapasztalják, hogy egyik pillanatról a másikra akár hatvanezer forinttal is csökkent a megélhetésre fordítható keretük.

Az egészségügyi államtitkárság szerint csak technikai pontosítást hajtottak végre, amikor újraszabályozták a betegségek alapján járó emelt összegű családi pótlékra jogosultak körét. A változtatás szerint a szakorvos elbírálásától, a gyerek betegségének súlyossági besorolásától függ, hogy kinek jár és kinek nem az ellátás. Az egészségügyi kormányzat láthatóan nem tudta, hogy mi történik a szociális ellátások területén, amikor ezt a megszorítást lényegében az orvosok nyakába varrta. Az orvosok csendes lázadásának is tekinthető, hogy a konfliktus elől menekülve az utóbbi hetekben a gyerek állapotát igazoló hatósági papírra nem írnak rá semmit.

Sőt, azt gyakran át sem veszik a szülőktől. Igazolás híján pedig egyszer csak eltűnik a járandóság, a nagyobb baj, hogy orvosi pecsét és szakvélemény nélkül a családok a fellebbezés lehetőségétől is elesnek. Áprilisig az asztma diagnózisa önmagában elég volt, hogy a családok megkapják az emelt összegű juttatást, valamint a hozzá kapcsolódó egyéb ellátásokat, így a gyerek tízéves koráig járó gyest, utazási kedvezményt, ötvenszázalékos óvodai étkezési támogatást, valamint közgyógyellátást. A jövőben ezek a támogatások már csak a súlyos asztmaként definiált esetek után járnak.

Hogy ki minősül súlyosan asztmásnak, azt a szakorvosnak kellene eldöntenie és igazolnia a Magyar Államkincstár formanyomtatványán. Lapunknak Nagy Edit szülő elmondta: tucatjával jelentkeznek az érintettek érdekvédelmére szerveződött csoportnál a családok, hogy az orvosok nem hajlandók kitölteni a nyomtatványt, s ezt követően napokon belül megkapták az államkincstártól a levelet, melyben közlik: a jövőben nem jogosultak az emelt összegű családi pótlékra sem. Van olyan szülő, akit a MÁK június közepén arról tájékoztatott ajánlott levélben, hogy áprilisra visszamenőlegesen visszavonja az amúgy még szeptember 30-ig érvényes közgyógyellátási igazolványt.
Amikor pedig első ijedtségében telefonált a hivatalnak, mert azóta is váltott ki a gyerekének a térítésmentességet jogosító igazolványára gyógyszert, azt mondták: figyelmetlen volt. Ha nem jár az emelt összegű családi pótlék, akkor a közgyógyellátás sem. Kérdésére, hogy mi fog történni, az volt a válasz, hogy természetesen vissza kell fizetnie majd a gyógyszerekre „jogosulatlanul igénybe vett támogatást” az egészségbiztosítónak. Csakhogy ez havonta 15-20 ezer forintot is jelenthet, mert ugyan az asztma elleni készítményekre jár 90 százalékos támogatás, csakhogy ezek mellé még számtalan egyéb készítményt – orrcseppet, antibiotikumokat – is be kell szerezni a gyereknek.

Nagy Edit elmondta azt is, hogy a közgyógyellátás elvesztése mellett súlyos teherként élik meg a szülők az emelt összegű családi pótlékkal együttjáró tankönyvtámogatás, kedvezményes intézményi étkeztetés és az utazási kedvezmény megszűnését is. Az utóbbi miatt már van olyan szülő, aki nem tudta vállalni, hogy 200 kilométerről a fővárosba, a Heim Pál kórházba hozza a gyereket gondozásra. Ugyan erre a tárcával való legutóbbi egyeztetéskor azt mondták nekik, az orvos, ha lepecsételi a menetjegyet, akkor az államkincstár rendezi az utazási költséget, csakhogy a gyakorlatban az ilyen esetekben másfél hónap múlva érkezik meg a 15-16 ezer forint.

Ezt az összeget pedig a beteg gyerekek családjai nem tudják ennyi ideig hitelezni. Pál Béla szocialista képviselő többször is interpellált az asztmás gyerekek és az egyéb betegségük okán az emelt összegű családi pótlék rendszeréből kiesők védelmében. A politikus lapunknak azt mondta: szinte egyszer sem kapott a tárca vezetőitől konkrét, megnyugtató választ. Rendre csak azt hangoztatták, hogy nincs összefüggés az emelt összegű családi pótlékra jogosultság és az áprilisi jogszabály-változtatás között. Ugyanakkor a szülői panaszokból több hozzá is eljutott.

Az egészségügyért felelős államtitkárság lapunk kérdéseire azt válaszolta, hogy az asztmás gyerekek szociális támogatási rendszerében nem volt változás. Az áprilisi jogszabálymódosítás előtt az asztmás gyermeket nevelő családok mintegy kétharmadának járt az emelt összegű családi pótlék, de azt nem tudják megmondani, hogy azóta mennyien vesztették el ezt a juttatást. Mint azt írták: „emellett nincs nyilvántartás arról, hogy az igénybevevők hányada minősült súlyos asztmásnak, illetve nem volt elvárás az sem, hogy ha súlyos a beteg, a rendszeres gyógyszerkiváltás feltétele legyen az emelt összegű családi pótlék megadásának, ezért nincs irányadó szám a tekintetben, hogy hány új betegre kell csak az asztmások körében számítani a rendszerben, s hányan fognak kikerülni belőle.
A kérelmet beadók számában egyelőre nem észlelhető érdemi változás, de még nem állnak elég hosszú időszakra, valós elemzési lehetőséget biztosító adatok a rendelkezésünkre. Az asztmán kívül nagyszámú ritka betegség bekerült a rendszerbe, s már megvannak az első pozitív visszajelzések ezzel kapcsolatosan.”

Az emelt összegű családi pótlékhoz kapcsolódó kedvezmények

A magasabb összegű családi pótlékot a 2013. márciusi adatok szerint 128 241 kiskorú családja részére folyósítja a Magyar Államkincstár. Az emelt összegű családi pótlék gyermekenként 23 300, egyedülálló szülő esetén 25 900 forint, a 18. életévét betöltött, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek pedig 20 300 forintot kapnak. Emellett az érintett gyermekek közgyógyellátási igazolvány kiváltására is jogosultak, aminek birtokában térítésmentesen juthatnak hozzá orvosságaikhoz. A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, illetve a 18 évesnél idősebb jogosult, valamint a velük együtt utazó személy a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági bizonyítvány alapján veheti igénybe az utazási kedvezményeket.

Vasúti személyszállítás, HÉV vagy helyközi autóbusz igénybevétele esetén a jegy- és bérletkedvezmény mértéke 90 százalék. A kísérőt a 90 százalékos mértékű bérletkedvezmény nem illeti meg. Helyi közúti és kötött pályás közlekedés esetén a bérletkedvezmény mértéke 100 százalék, ami a kísérőnek is jár. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapítható egyéb ellátások: a közgyógyellátás, az ingyenes tankönyvellátás, a gyermekétkeztetés esetén 50 százalékos mértékű térítési díjkedvezmény, a gyermekgondozási segély 10 éves korig, az ápolási díj, ha a gyermek önmaga ellátására képtelen, s állandó felügyeletre, gondozásra szorul, utazási kedvezmény, utazási költségtérítés.

Forrás: nol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* nyolc = 64

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com