Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei műsor
36
hallgató

Az új beszerzésű buszok az elektromos mopedek szállítására is alkalmasak legyenek – a MEOSZ a pályázati kiírás pontosítását kéri

- 2021. március 12. 9:07 - 311 megtekintés

Az illetékeseknek levelet írt a szervezet.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke haladéktalanul Kaderják Péterhez, a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottságának elnökéhez (a MEOSZ elnökének levele itt  olvasható) és a pályázattal érintett önkormányzatokhoz fordult, miután a MEOSZ. tudomására jutott, hogy a Zöld Busz Program keretében 2020 és 2029 között összesen 36 milliárd forint áll rendelkezésre elsősorban elektromos meghajtású buszok beszerzésére. A járműbeszerzésre a jelenlegi projektidőszakban a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok önkormányzatai, illetve ezek közlekedési társaságai pályázhatnak. Miután a magyarországi autó- és trolibusz állomány jelentős hányada elöregedett, nem akadálymentes járművekből áll, ezért kiemelt fontosságú, hogy a XXI. századi környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő új, elektromos járműpark a mozgáskorlátozott emberek számára is akadálymentesen hozzáférhető legyen a méltóságteljes és biztonságos utazást biztosítva. A MEOSZ szerint ezért elsődleges fontosságú hogy e bőséges anyagi forrással rendelkező Zöld Busz Program keretében kizárólag olyan autóbuszok és trolibuszok beszerzése nyerjen támogatást, amelyek valóban akadálymentesek, minden mozgáskorlátozott ember számára hozzáférhetőek.

A hazai és nemzetközi jogszabályok előírják, hogy minden fogyatékos ember számára másokkal azonos alapon, akadálymentesen kell biztosítani a közlekedési szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Ez a követelmény az autóbuszok és a trolibuszok esetében kizárólag akkor valósul meg, ha e járműveket a mozgáskorlátozott utasok az általuk használt mozgást segítő berendezés fajtájától függetlenül igénybe tudják venni. A pályázati kiírás sajnálatos módon e tekintetben nem fogalmazott egyértelműen, és kizárólag a kerekesszékes utasokról tett említést, amikor a járművek vonatkozásában az akadálymentesség követelményét megfogalmazta. A mozgást segítő berendezések közül azonban a kerekesszék mellett a közlekedés során leggyakrabban használt eszköz a moped, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a beszerzett járművek ne kizárólag a kerekesszékes, hanem az elektromos mopedet használó utasok számára is akadálymentesek legyenek úgy, hogy a mopedek fordulása és megfelelő rögzítése a buszokon és trolibuszokon lehetséges legyen.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke ezért a pályázatokról döntést hozó Zöld Busz Program Projektirányító Bizottságának, valamint a pályázati lehetőséggel érintett önkormányzatoknak írt levelében rámutatott, hogy a jelenlegi valamint a jövőbeni kiírások során kizárólag olyan járművek beszerzését támogassák, illetve olyan járművek beszerzésére nyújtsanak be pályázatot, amelyek a mopedet, vagy más mozgást segítő eszközt vagy berendezést használó mozgáskorlátozott emberek számára is megfelelnek az akadálymentesség törvényi követelményének, azaz amelyekre a kerekesszéken kívül ezekkel az eszközökkel is fel lehet szállni, és amelyeken ezek az eszközök is biztonságosan rögzíthetők.

A Program keretében a jövőben kiírásra kerülő pályázatok tekintetében a MEOSZ elnöke azt is kérte, hogy már a kiírásban szerepeljen, hogy a járműveknek teljes körűen akadálymentes – kerekesszékes, más mozgást segítő eszközt vagy berendezést, így mopedet használó utas szállítására alkalmas – kialakítással kell rendelkezniük.

A levelek elküldése óta eltelt időben számos visszajelzés érkezett, amelyek alapján a MEOSZ elnöke szükségesnek tartotta az érintett önkormányzatok figyelmét nyomatékosan felhívni arra, hogy az akadálymentességi követelmények teljesítése nem lehetőség, hanem jogszabályi előírás, jogsértő, ha a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott emberek számára – függetlenül a mozgást segítő berendezésük fajtájától – a közlekedési szolgáltatás nem teljes körűen akadálymentes, nem egyenlő eséllyel hozzáférhető. Hangsúlyozták azt is, hogy a valódi, teljes körű akadálymentesség eléréséhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzatok olyan buszokat szerezzenek be, amelyeken a mopedek biztonsággal rögzíthetők.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com