Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Movie and music - filmajánló műsor
29
hallgató

Bírság a rossz helyre tett mozgáskorlátozott igazolványért

- 2013. augusztus 10. 18:58 - 2292 megtekintés

A behajtani tilos tábla szerinti tilalom alól az a rokkant szállító gépjármű élvez mentességet, amelynek szélvédőjén jól láthatóan mozgáskorlátozott-parkolási igazolványt helyeztek el – mondta ki a Kúria egy eseti döntésében.

Előzmények

Az ügy felperese az általa üzemben tartott gépjárművel – a KRESZ 14. § (1) bekezdés n) pontjában foglalt szabály megsértésével – a „Mindkét oldalról behajtani tilos”, „Kivétel rokkant és áruszállító személygépkocsi” kiegészítő táblával ellátott jelzőtábla hatálya alatt, a mozgássérültek részére fenntartott várakozóhelyen állt meg, mozgáskorlátozott parkolási igazolvány nélkül.
A megyei Rendőrfőkapitányság 50 000 Forint közigazgatási bírságot szabott ki.

Elsőfokú bíróság megállapításai
A 218/2033. (XII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 8. § (1) bekezdése értelmében a mozgáskorlátozott parkolási igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen.
Az elsőfokú bíróság rögzítette: az igazolvány kihelyezése nem volt igazolt, mert a helyszínen készített fényképfelvételekből nem állapítható meg, hogy a felperes az általa állított módon és láthatóan helyezte volna ki az igazolványt. Kétséget kizáró módon nem volt bizonyított a mozgáskorlátozott személy szállítása és a jogszabály szerinti módon a mozgáskorlátozott-igazolványkihelyezésre kerülése.
A fényképfelvételekkel szemben csak a felperes által csatolt, a mozgáskorlátozott személytől származó írásbeli igazolás állt rendelkezésre. A felperes az érintett személyt tanúként nem kérte kihallgatni, ezért a felperes a bizonyítási kötelezettségének nem tett eleget, így a hatóság a közlekedési jogsértés megállapítását helytállóan rögzítette a fényképfelvételek alapján.

A felperesi felülvizsgálati kérelem tartalma

Felperes felülvizsgálati kérelméhez csatolta a mozgáskorlátozott személy nyilatkozatát, amelyet az alperesnek módja lett volna ellenőrizni.
Állította, hogy a mozgáskorlátozott-igazolvány a vezetőülésre, jól látható helyen az ülés támlájához támasztottan volt kihelyezve. A szabálysértés bizonyítására csatolt fényképfelvételeken a jobb első ülés jól látható, a bal első ülés, annak támlája már nem látszik, az a kormánykerék miatt takarásban van.
Előadta: az alperes csak azt vitatta, hogy nem volt látható a mozgáskorlátozott-igazolvány. A rossz fényképfelvételre hivatkozva vitatta e megállapításnak jogosságát. Álláspontja szerint az ilyen módon rögzített tényeknek megfelelően az R. 8. § (1) bekezdés a) pontjának megsértése nem állapítható meg, az igazolvány látszott, az adatok jól láthatóak és olvashatóak voltak.

A Kúria megállapításai

A Kúria megállapította: a felperes olyan bizonyítékot nem terjesztett elő, amely azt igazolta volna, hogy a mozgáskorlátozott-igazolványt az R. 8. § (1) bekezdésében foglalt helyen, jól láthatóan helyezte el. Az a hivatkozása, hogy nem az előírt helyre, hanem a vezetőülésre helyezte el a mozgáskorlátozott-igazolványt, nem menti fel a felperest a közlekedési szabályszegés elkövetése alól. A felperes tudomással bírt arról, hogy a mozgáskorlátozott-igazolványt hol és hogyan kell elhelyezni.
A Kúria kimondta: a felperes terhére esett, hogy nem a megfelelő helyen és módon helyezte el a mozgáskorlátozott-igazolványt, ezért ennek jogkövetkezményeit neki kell viselnie. Az R. előírása az igazolvány kihelyezésének helyére és módjára kógens, ezért nem alternatívája a jól látható helyen máshol való elhelyezés, amelyre a felperes hivatkozik.

Az ismertetett döntés (Kúria, Kfv. III. 37 151/2012/4.) a Közigazgatási-Gazdasági Döntvénytár 2013/7-8. számában 125. szám alatt jelent meg.

Forrás a ugyvedvilag.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt * = 35

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com