Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


49
hallgató

Braille-mobil

- 2017. március 1. 15:50 - 1348 megtekintés

A napokban kapott nyilvánosságot egy új termék, amely új értelmet adott a Braille-kijelzőnek, mint megoldásnak. Az új termék neve: braillemobil. Ezt mutatjuk be most olvasóinknak.

A készülék tervezője egy fiatal mexikói hölgy, Isa Velarde. Korábban már tervezett a hallássérülteknek olyan segédeszközt, amelyik elegáns, észrevétlen, praktikus, ugyanakkor tökéletesen funkcionál és nem drága. Ugyanez a cél vezette, amikor a Braille-írást ismerő vak emberek miatt és az okostelefonok használhatóságát vizsgálta.

Azt vette észre, hogy bár az okostelefonok hozzáférhetősége rohamosan nőtt, a látássérültek jelentős része nem tudja könnyen navigálni ezeket a készülékeket. A megfigyelései szerint a sík felületek a praktikus használatot nehezítik, a hangban kiadható utasítások nem pontosak, illetve a képernyő tartalmát felolvasó programok sem mindig tudják biztosítani mindazt az előnyt, amit az ép látású emberek megkaphatnak egy okostelefontól.

A tapasztalatait és az érintett látássérültek élményeit összegezve alkotott meg egy új terméket, mely a képeken is látható. Az ötlet nem túl bonyolult: a telefon kijelzője helyén egy Braille-felület található, amin keresztül egyszerre valósul meg az adatok kijelzése és bevitele is.

A mobiltelefon első ránézésre éppen olyan elegáns megjelenésű, mint bármelyik másik okostelefon, de nem egy sík képernyője van, hanem aprócska tüskék sokasága van elhelyezve a kijelző teljes felületén.

Ezek az apró tüskék képesek mozogni, melynek köszönhetően Braille-írásként jelennek meg a kijelzőn mindazok az információk, melyek a megszokott okostelefonon szövegként vagy ikonként szoktak megjelenni. Sőt, gombokká is tudnak változni, így sokkal könnyebb kezelést téve lehetővé, megadva nagyon sok olyan előnyt, amit egy jól látó ember is megkap az okostelefonjától. A készüléken van fejhallgató-csatlakozó is, így a képernyőfelolvasók nem kerültek száműzésre.

A tervező tisztában van azzal, hogy nem egy mindenki által használható eszközt alkotott, de szerinte szükség van egy ilyen fejlesztésre, mert a látássérültek egy jelentős részének a marginalizálódott helyzetét képes orvosolni, mivel minden eddiginél nagyobb hatékonysággal lett ezáltal szimulálva az érintőképernyő.

A fejlesztését bármelyik mobilgyártó cég képes különösebb költség nélkül integrálni a készülékébe, nagyságrendjét tekintve pedig nem drágább a klasszikus érintőképenyőnél, ami elég ritkán fordul elő látássérültek számára készített technikai megoldásoknál.

A tervező elmondta, hogy a célja egy olyan készülék megalkotása volt, mely ízléses, elegáns, ugyanakkor képes mindazt az előnyt biztosítani, amit egy látó ember is megkap az érintőképernyő használatától. A fejlesztése a Textura nevet kapta és reményei szerint már ebben az évben elérhetővé válik a boltokban is.

A hír forrása: design-inspiration.net és yankodesign.com és a vgyke.com

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


6 + négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com