Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
46
hallgató

Dóra egy éve dolgozni szeretne

- 2021. március 10. 9:48 - 875 megtekintés

A hallássérült nyíregyházi nő a pandémia kezdete óta nem talál munkát.

Fazekas Dóra abban reménykedik, hogy a közeljövőben el tud helyezkedni | Fotó: Sipeki Péter/Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál

Fazekas Dóra születése óta hallásfogyatékkal él. Ha nem hordja a hallókészülékét, semmit sem hall, és ha hordja, akkor is leginkább szájról olvas. Amikor megérkeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál munkatársai , sms-t küldtek, és lement hozzájuk az első emeletről. A lakásba belépve először egy hatalmas fekete cicával találkoztak.

A jelzőcica

– Azért van a macska, mert ha csengetnek, azt nem szoktam meghallani, de a cicus jelez – magyarázzta Dóra, majd amikor leültek, folytatta. – Születésem óta nagyothalló vagyok, és ötven év alatt ez soha nem javult, csak romlott. A csiga meszesedése miatt újabban szédüléseim és egyensúlyzavaraim is vannak. Úgy néz ki, életem végéig szednem kell a ­gyógyszereket, pedig nagyon reménykedtem abban, egyszer majd megszabadulok tőlük.

Fazekas Dóra élete eddig sem volt egyszerű.

– Budapestre jártam a Dr. Török Béla Általános Iskolába, ott foglalkoznak hallássérült gyerekekkel – mondta Dóra. – Hétfőtől péntekig ott voltam, a hétvégére jöttem haza. Anyu röntgenasszisztensként dolgozott, hétfőtől csütörtökig ügyeleteket is vállalt, hogy pénteken el tudjon jönni értem Budapestre. Nagyon szigorú anyuka volt, de mindent megtett volna értem. A mai napig nem tudtam kiheverni, hogy nincs köztünk.

– Már kisgyerekként sokat voltam bent a munkahelyén, rengeteget nyüzsögtem a fehérköpenyesek között, bejáratos voltam a labor sötétkamrájába is. Nagyon tetszett az anyukám munkája. Végül 1986-ban végleg hazajöttem Pestről, és kitanultam az üvegműves szakmát. Amikor elvégeztem, jött a rendszerváltás. Később valaki azt ajánlotta, tanuljam meg a jelnyelvet, hogy tudjak segíteni a hallásfogyatékkal élőknek. 2002-ben kezdtem el megyeszerte oktatni a jelnyelvet. Ennek köszönhettem, hogy tizenhat éven át a magam ura voltam.

– Édesanyám váratlan halála után nagyon beteg lettem, az oktatói pályám is véget ért. Az esti gimnáziumban érettségiztem, majd beiratkoztam egy radiológiai asszisztensi képzésre. Tavaly március 19-én lett volna az utolsó vizsgám, de azt felfüggesztették. Közben a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálaton hallássérülésem miatt egészségügyi pályára alkalmatlannak nyilvánítottak – mesélte az életéről.

Lehetőségre várva

Fazekas Dóra elmondása szerint a munkaerőpiacon is hátrányban van.

A járvány miatt elrendelt kötelező maszkviseléssel még nehezebbé vált a helyzetem sok hallássérült sorstársammal együtt, hiszen így nem tudunk szájról olvasni.

– Védett munkahelyen nem akarok dolgozni, és a fizikai munka sem az én világom. Irodai munkát szeretnék 4 vagy 6 órában, ahol nem kell telefonálni, és főleg írásban lehet kommunikálni. Ha jelnyelvi tolmács segítségével jelentkezem álláshirdetésekre, általában leteszik a telefont, amikor értesülnek arról, hallásfogyatékkal élek. Egy éve hiába próbálkozom, tele vagyok energiával, dolgozni akarok, nem pedig tétlenül itthon üldögélni. Szeretnék már végre pozitív dolgokkal is találkozni, hátha akad valaki, aki tud nekem is munkát adni, amit örömmel végeznék – mondta búcsúzóul Dóra.

(Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- négy = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com