Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Műsorajánlat -
33
hallgató

Egy éves a honosított NVDA. 1. rész

- 2009. augusztus 31. 18:22 - 926 megtekintés

Ingyenes és nyílt forráskódú képernyőolvasó szoftver látássérülteknek. Egy év alatt rohamos fejlődés, a konkurrens hasonló célú szoftverek versenytársa lehet. Fiatalokból álló honosító csapat, sok segítő.

NVDA – rövid meghatározásAz NVDA egy mozaikszó, feloldása: Non-visual Desktop Access, ami szabadfordításban azt jelenti egészen pontosan, hogy látás nélküli (vagy látvány nélküli) asztali hozzáférés, ahol az asztal a számítógép asztalára vonatkozik, tehát az asztal nem látványos hozzáférése, de a továbbiakban egész egyszerűen csak NVDA, tekintve, hogy már a köztudatba is így került be.

A szóban forgó alkalmazás egy ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó szoftver, amelynek eleinte szokatlan a hangja, és még nem tud annyi mindent, mint a konkurrens képernyőolvasók, pl. a Jaws for Windows, de köszönhetően a rohamos fejlődésnek, valamint a lendületes és lelkes honosító csapatnak, hamarosan – ha már most egy év alatt ennyit fejlődött – a következő egy év alatt további fejlődés várható, s valóban versenytársa lehet egy nem ingyenes, és nem olcsó képernyőolvasó szoftvernek, amelyről fentebb tettem említést.

„Az operációs rendszerrel és a programokkal való kommunikáláshoz az NVDA néhány az operációs rendszer nyújtotta lehetőséget, Microsoft Active Accessibility (MSAA), IAccessible2, Java Access Bridge és testreszabott, egyéb alkalmazások nyújtotta programozói felületeket használ. Az NVDA nem használ különleges, úgy nevezett Video Intercept vagy képernyőhurok technológiát, ám mindig a lehető legtöbb információt igyekszik kinyerni újabb technológiák használata előtt.” – olvasható a www.nvda.hu oldalon az NVDA-ról szóló ismertetőben.

Az NVDA-ra természetesen visszatérünk részletesebben, hiszen cikkünk arról szól, azonban magát a szoftvert és a honosító csapatot együttesen szeretném kiemelni, ill. a honosítókon keresztül, őket is megismerve egy kicsit mutatjuk be a szoftvert, és értékeljük együtt ezt az elmúlt egy évet.

Közelképek – A honosító csapat„…Most már elsős vagyok, és szeretek tanulni. Az írás és az olvasás könnyen megy, a technikaórán meg labdát készítünk tépett gyapjúból. Az írásórában az a jó, hogy az íráson kívül nem kell semmi mást csinálni. Gyorsan haladok az órán, és ez azért baj, mert a többiek lassúbbak. Igazából én vagyok a legjobb tanuló az osztályban.” (Ócsvári Áron). (Forrás: Reményik László: Akik a sötétben is látnak. Fejezet: Ócsvári Áron (8 éves)).

„Ha lehetne három kívánságom, […], Harmadikként pedig azt szeretném, hogy láthassak. Azért lenne jó látni, mert akkor vezethetném az autónkat. Szerintem biztosan jó lehet látni. Azért rossz nem látni, mert így nem lehet autót vezetni. Azt üzenem és kívánom mindenkinek, hogy aki beteg, az gyógyuljon meg.” (Ócsvári Áron). (Forrás: ld. előző idézet).

Ma már Áron 17 éves, és az NVDA honosítási project egyik vezetője. Éppen egy, a CsantaNet rádióban elhangzott informatikai műsorban mondta el, hogy a Neumann János számítástechnikai szakközépiskolába jár, ott került kapcsolatba a számítógépekkel, a fent említett képernyőolvasó szoftver honosításába pedig egészen egyszerűen hobbiból fogtak bele társával, aki inkább jó barátja, mint munkatársa: Osztolykán Róberttel együtt.

A számomra e-mailben eljuttatott év értékelésében pedig leírta, hogy a felhasználókkal többnyire ő tartja a kapcsolatot, Róbert inkább „csak” a fordítást végzi a projectben.

„A számítógép már kicsi korom óta érdekelt. Nem a fizikai, hanem inkább a programozható volta miatt. A számítástechnikai pálya gondolata soha nem fordult meg bennem amikor középiskolát kellett választanom, ez is, mint később az anglisztika, spontán jött. Amikor 2002 körül megkaptam az első számítógépet, természetesen felbukkantak a jól ismert dos-os játékok, 21, sakk, számkitaláló, stb. és persze vele jött az ötlet hogy jó lenne ilyen programokat írni. Akkor még nem voltam internetközelben, de elindultam egy magyar dokumentációt felkutatni a pascal nyelvhez, ugyanis mindenki ezt javasolta. Számomra használhatatlan dokumentáció híjján azonban fel kellett adnom egy időre álmaimat, de később ismét felbukkantak, külföldi ismerettségek révén. 2003-ban fedeztem fel az audiojátékokat, egy svájci számítógépes tábor révén (ICC). Később megtudtam hogy a Microsoft írt Basic-hoz egy felületet, Visual Basic néven. Természetesen elkezdtem megtanulni, egy külföldi ismerőssel egyetemben. Így jött létre a Lighttech Interactive, és így született néhány audiojáték. Később persze tanultam rengeteg más programnyelvet is. Szabadidőmben igyekszem kerülni a számítógépet, de néha alkotási vágyamat csak a programozással tudom kiélni, ehhez pedig, sajnos számítógép kell. Szeretek olvasni, zenét hallgatni, kultúrákat megismerni (így lett kedvencem a kelta kultúra és hitvilág), kirándulni, vagy csak élvezni a természetet. Sajnos ezekre egyre kevesebb időm adódik az egyetem miatt, de ha van rá mód, igyekszem a legtöbbet kihozni.” – írta magáról Osztolykán Róbert válaszul e-mailes megkeresésemre.

A CsantaNet rádióban elhangzott informatikai műsorban, ahol együtt szerepeltek Áronnal, elmondta, hogy jelenleg az ELTE Bölcsészettudományi karának anglisztika szakára jár. Az NVDA honosítási projectben – mint már említettem – a fordítást nagyrészt ő végzi.

Azért arra kíváncsi voltam, hogy ők ketten hogy kerültek kapcsolatba, és hogyan jött az ötlet, hogy együtt honosítsák ezt a képernyőolvasó szoftvert, erről Róbertet kérdeztem:

– Hogy kerültél kapcsolatba Áronnal, és hogy sikerült “belerángatnia” téged az NVDA honosításba?
– Áronnal a Neumann-os ötödik évem során kerültem közelebbi ismeretségbe. Már előtte is ismertük egymást, de, úgymond csak látásból. Az NVDA volt az ami összehozott bennünket. A honosítás közös ötlet volt, részben a szabadidő elütése, részben pedig a már meglévő nyelvi fájl átdolgozása és egy magyar NVDA közösség létrehozása céljából, ezzel is népszerüsítve a programot.

A honosított NVDA első egy éve“Hát ez is elérkezett. Pont most egy éve (2008.08.26-án) készült el az első teljes NVDA nyelvcsomag.” – írta az nvda.hu/blog-ban “Egy évesek lettünk” címmel a szóbanforgó képernyőolvasó szoftver egyik honosítója: oaron (Ócsvári Áron).

“Annyi minden történt ezalatt az egy év alatt, nem is tudom, hogy hol kéne kezdenem.” – írta Áron a blogban.

És valóban…
Megkértem a két honosítót, értékeljék/értékeljük együtt ezt az egy évet, ők hogyan látják, milyen személyes tapasztalataik vannak, személyes élményeik, egyáltalán hogyan élték meg ezt az időszakot.

Osztolykán Róbert értékelése


„Magyarországon, többek között, nem áll rendelkezésre minden elérhető képernyőolvasó magyar nyelven. Ez motiváció volt a számomra, hogy elkezdjünk honosítani egy képernyőolvasót, még akkor is, ha nem annyira népszerű, és még nem tud annyit mint a kereskedelmi programok. Az egy év alatt rengeteg tapasztalatot szereztem, sok-sok embert ismertem meg.

Már régebben is ismertem az NVDA-t, de “testközelből” csak akkor érzi át az ember a közösségi szellemet, ha ő is a közösség része. Bámulatos nap mint nap olvasni a dícsérő leveleket, a hibajelentéseket, a köszöneteket, a kérdéseket és válaszokat, látni egy új képernyőolvasó születését és első lépéseit, mindazt, ahogyan egy közösség működik. Sok apró dolog van, ami egy kívülálló számára egyértelmű, mintegy elvárás, de a közösség részeként minden apró változás egy újabb lépés a cél felé. A cél pedig, egy használható, ingyenes képernyőolvasó létrehozása. A magyar közösség kis létszámú, de lelkes, és azt hiszem, ennél többet a jelen pillanatban nem is kívánhatnék. Az elmúlt egy évben igyekeztem, Áronnal egyetemben, a lehető legtöbbet kihozni a honosításból és figyelemmel kísérve a fejlesztők munkáját, azt hiszem, ez sikerült is.

A következő egy évre annyit megígérhetek, hogy mi változatlanul haladunk előre, a felhasználókat szem előtt tartva, csakúgy, mint az elmúlt időszakban.”

Ócsvári Áron értékelése


„Tavaly nyáron beszélgettünk Robival, hogy tök jó ez az NVDA, és hogy jó lenne ezt itthon jobban elterjeszteni. Már akkor is létezett a magyar NVDA levelezőlista, ahol felvetettük ezt az ötletet. Az első magyar NVDA-t Géczy Tamás készítette, ami nem volt rossz, de mivel ő már évek óta kinn élt Amerikában, voltak benne nyelvtani hibák. Ezért volt nehézkes elkezdeni a honosítást, mert kitúrni nem akartuk, de a nem teljeskörű támogatás miatt szerintünk nagyon kevesen használták a magyarok az NVDA-t. Mint kiderült, ő már nem igazán foglalkozott ezzel, úgyhogy nagyon örült, hogy valaki átveszi a honosítást.

A honosításkor a tényleges fordítást (az NVDA nyelvi file-t) Robi csinálta, én meg a billentyűparancsok listáját. Természetesen mind a ketten megnéztük egymás munkáját, és ötleteket attunk, ha valami nem volt elég jó. Miután elkészültünk, pár embernek megmutattuk, de nem igazán tudtuk terjeszteni. December környékén Pál Zsolt (Pille), aki a Hobbyrádió főszerkesztője, valamint a „Netmédia” Alapítvány kuratóriumának elnöke, felajánlotta az nvda.hu domaint, és tárhelyet a szerverén.

Ekkor elkezdtem kialakítani a mostani NVDA oldalt, ahol figyeltem az eredeti (angol) oldal elrendezésére, és a használhatóságra. Készítettem egy Snapshot letöltőt, ami dinamikusan mindig a legfrissebb snapshot linkjét jeleníti meg, így nem kell kézzel frissítgetni.
(Snapshot: Egy olyan verziója az NVDA-nak, ami az aktuális fejlesztéseket tartalmazza. Ezek már nem teszt fejlesztések, de sokszor még nem véglegesek.)

Ezután jöttek az interjúk, ahol sikerült elkezdeni terjeszteni az NVDA-t, ha még nem is használták sokan, de legalább hallottak róla. Természetesen kaptunk hideget és meleget is, -ahogy ez várható is volt. De annak nagyon örülök, hogy a határon túli magyaroknak (akiknek nem érhető el a magyar Jaws), alternatívát jelent az NVDA. Szerintem sokan a beszédhangja miatt nem használják az NVDA-t, mert az sajnos elég gépi. Az NVDA az Espeak beszédszintetizátort használja, aminek nem emberi a hangja, mivel a hangot matematikai képletekből állítja elő. Sajnos sok alternatíva nincs, mert a többi beszédszintetizátor nagyon drága. Egy konkurens képernyőolvasó (a Jaws for Windows) használ egy jó beszédszintetizátort (Profivox), de az nem ingyenes. Ezt úgy oldották meg, hogy a honosított Jaws ára tartalmazza a képernyőolvasót is. Ezt mi nem tudjuk megtenni (de nem is akarjuk), mivel az NVDA ingyenes, ezért a beszédszintetizátornak is ingyenesnek kell lennie, vagy legalább az NVDA felhasználóknak. Az más kérdés, hogy a magyar látássérültek nem is tudnának 50-60000 ft-ot kifizetni egy beszédszintetizátorra. Van egy ingyenes beszédszintetizátor (Mbrola), amihez már készítjük a magyar adatbázist, de sajnos eléggé lassan haladunk, mivel csak a szabadidőnkben tudunk vele foglalkozni. Természetesen ennek a minősége sem tökéletes, de egy fokkal jobb, mint az Espeak. Éppen ezért támogatókat és önkénteseket keresünk ehhez, de eddig még nem sikerült találni. A támogatásokból megpróbálnánk a beszédszintetizátor fejlesztő laborokkal/cégekkel elkészíteni egy beszédhangot az NVDA részére, amit az NVDA felhasználóknak ingyenesen biztosítanánk.

Április óta egy blogot is szerkesztünk, ahol a felhasználók nyomon követhetik az újdonságokat. Ekkor jelent meg az NVDA magyar súgója is, aminek az elkészítésében pár lelkes NVDA felhasználó is részt vett. (Dr. Simon Gergely és Németh Dávid).

Amikor Géczi Tamás elkezdte honosítani az NVDA-t, az elsők között próbáltam ki. De kb 10 perc után feladtam, mert ugyan ment Firefox-szal -ami akkor még nagy szó volt-, de írtó lassan töltött be minden oldalt. Az msn-t semennyire nem kezelte, ami szintén nagyon zavart.

Azért néha-néha felnéztem, hogy van-e valami változás, mert az alapötlet tetszett.

Amikor elkezdtük honosítani az NVDA-t, még viszonylag keveset használtam (pl Windows telepítés után a driverek feltelepítéséhez). Aztán amikor kijött a nyelvi csomag, akkorra átolvastam a súgót, és felfedeztem a program szépségeit. Most már szinte mindennap ezt használom, mivel a legújabb Windows alatt már nagyon jól működik, és sokkal gyorsabb, mint a konkurens képernyőolvasók. Nekem is pont ugyanaz volt a bajom, mint még sok felhasználónak: Egyrészt a beszéd gépiessége, másrészt pedig nagyon sok program nem működik jól együtt vele. A beszéd gépiességét én már teljesen megszoktam, és egyre több programhoz igyekeznek scriptet írni, amivel jobban tudja használni őket az NVDA.

Sokan kérdezték már, hogy mi tulajdonképp miért is csináljuk ezt, amikor semmi hasznunk nincs belőle, és az se biztos, hogy sokan fogják használni.
EGyrészt reménykedünk, hogy egy elismert képernyőolvasóvá fejlődik ki, másrészt én pl rengeteget tanulok a honosítás közben (webfejlesztés és angol téren is).

Magyarországon csak egy képernyőolvasó volt honosítva az NVDA előtt. Mi szeretnénk megadni a lehetőséget az összes látássérült felhasználónak, hogy maga dönthesse el, hogy melyik programot szeretné használni. Mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai is.”

Folytatjuk…

Szerző:
R.A. Kriszta

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 - három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 2. szombat, Ottó napja van.
Ma van a(z) Sportújságírók napja.
Az év 26. hete és 183. napja.
Holnap Kornél, Soma napja lesz.

1462. Mátyás király Budáról meghagyta Pozsony városnak, hogy a törökök elleni hadjáratra ágyúkat, kocsival lovakkal, lőporral és ágyúmesterrel küldjön Váradra. - Régen a városok ostromszekerekkel rendelkeztek, és a fejedelem a fölszerelési eszközöket így kérette össze.


1957. Képernyőre kerül az első magyar tévé-híradó.


Szilágyi Domokos
/ 1938. júl. 2. - 1976. okt. 27. /

Napszakok

"...Nem vágyom már útra, tájra,
Sem örömmel és se fájva,
nem vágyom se rigófüttyöt,
tavaszi fát, amely rügyköd,
törzses tölgyet, bütykös bükköt,
hóhullást, fenyőszagot.
Csak egy békés napszakot."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com