Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


TRB - Nem adom el a lelkem senkinek
41
hallgató

Egyetemes tervezés az oktatásban és a gyakorlatban

- 2018. június 28. 4:42 - 699 megtekintés

Az egyetemes tervezésről szóló online tananyagot és egy jó példákat ismertető kiadványt is bemutatott a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja (ETIKK)http://www.etikk.hu/ az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában annak a projektnek a hétfői zárórendezvényén, amelyet a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott.

Egyetemes tervezéssel http://www.etikk….-tervezes/(universal design) olyan épített környezetet, termékeket, szolgáltatásokat és alkalmazásokat hozhatunk létre, amelyek nemre, korra, fogyatékosságra, termetre tekintet nélkül mindenki számára egyaránt használhatóak. A módszer már a tervezési folyamat elején figyelembe veszi a használók képességeinek különbözőségét. Az idős, balkezes, fogyatékos emberek, a gyermekek szempontjait, és mindenkiét, akikre az „átlagra” történő tervezéskor sok esetben nem figyelnek.

Bár az egyetemes tervezés követelménye több hazai jogszabályban is megjelenik, a tervezési mód még mindig kevéssé ismert és alkalmazott, ezért az ETIKK célja, hogy minden lehetséges módon megismertesse és terjessze a szemléletet. A projektben előadásokat, érzékenyítő tréningeket tartottak építészeknek, közbeszerzési szakembereknek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar hallgatóinak. Emellett a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékével együttműködve, terméktervező hallgatóknak elkészült egy online tananyag, amelyet dr. Jókai Erika egyetemi adjunktus, a BME oktatója mutatott be. Az anyag tartalmaz egy rövid oktatófilmethttp://elearning…., amely az étkezésen, terítéken, evőeszközökön keresztül mutatja be az egyetemes tervezés szempontjait.

Az Egyetemes tervezéshttp://www.etikk….___web.pdf – Jó példák tára kiadvány a tervezők, kivitelezők mellett a megrendelőket, döntéshozókat is hivatott segíteni. A Szabó Henriett okleveles építészmérnök, rehabilitációs környezettervező szakmérnök által készített példatár azokat a hazai közterületi, építészeti megoldásokat, szolgáltatásokat, alkalmazásokat mutatja be, amelyek megfelelnek egyetemes tervezés elveinek, nem kifejezetten fogyatékos embereknek készültek, és mindenki számára biztonságosak, kényelmesek. A példatárba egyebek mellett bekerült a Budapest Szíve Városfejlesztési Programban felújított Károly-körút, amely az egyetemes tervezés elveinek megfelelő köztéri burkolatokkal biztosítja mindenki számára az egyenlő használatot, és a XIII. kerületi önkormányzat „kiss and ride” parkolója, amellyel megoldották az iskolások autóból történő biztonságos ki- és beszállását. Szerepel benne a Kelenföldi intermodális csomópont, amely mind a tájékoztatás, mind a közlekedésterületeket illetően megfelel az egyetemes tervezés elveinek. A Jászai Mari téri postánál példaértékűen szüntették meg a bejárat előlépcsőjét: a járda burkolatát lejtősen a bejárat szintjére emelték, kényelmes és akadálymentes bejutást biztosítva mindenkinek. Több más jó megoldás mellett megtalálható a példatárban egy nyíregyházi játszótér, ahol ép és fogyatékos gyermekek együtt játszhatnak, az akadálymentesített Kormányablakok, és egy egyetemesen tervezett weboldal is.

A projektzárón köszöntőt mondott Dr. Borza Beáta, az Alapvető Jogok Hivatala Esélyegyenlőségi és Gyermekjogi Főosztályának vezetője és Szilaj Zsolt, a projektet támogató Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Hazai Támogatások Programirodája vezetője. A projektet Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete tiszteletbeli elnöke mutatta be. Zárszót Kogon Mihály, az egyesület elnöke mondott, aki előzőleg átadta az Egyetemes tervezés követendő példája elismerést a példatárhoz kiírt pályázat nyerteseinek: Szaszák Gabriella tájépítészmérnöknek, rehabilitációs környezettervező szakmérnöknek a Károly-körút akadálymentesítéséért, és Gosztola Mariettának, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. közútkezelői ágazatvezetőjének a Fiastyúk utcai iskolánál kialakított „kiss and ride” parkolóért.

Forrás: Gábor Imola Mozgássérültek Budapesti Egyesületének az irodavezetője, és sajtófőnöke

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


4 - egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com