Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei m*sor
54
hallgató

Egyszerűbbé válik meghatalmazást adni az OTP Banknál

- 2022. július 17. 17:23 - 516 megtekintés

Egy látássérült személy azzal a problémával fordult a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéhez, hogy az OTP Bank a banknál tett állandó meghatalmazását utóbb érvénytelenítette. A szervezet megkeresésére az OTP Bank azt válaszolta, hogy számukra a folyamatok közben derült ki az, hogy ügyfelük aláírásra képes, azonban a szerződések és dokumentumok szövegét nem tudja elolvasni. A […]

Egy látássérült személy azzal a problémával fordult a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéhez, hogy az OTP Bank a banknál tett állandó meghatalmazását utóbb érvénytelenítette.

A szervezet megkeresésére az OTP Bank azt válaszolta, hogy számukra a folyamatok közben derült ki az, hogy ügyfelük aláírásra képes, azonban a szerződések és dokumentumok szövegét nem tudja elolvasni. A pénzforgalmi szolgáltatásról szóló üzletszabályzatuk V/4/12. és 13. pontjai szerint az állandó meghatalmazást közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, valamint a bank az ügylet sajátos jellege, és ügyfele érdekeinek védelme érdekében jogosult a meghatalmazás közokiratba foglalását előírni abban az esetben, ha a meghatalmazó írni, olvasni nem tud, vagy nem képes, például vak. Mivel az állandó meghatalmazás ennek a feltételnek nem felelt meg, emiatt érvénytelenítették azt.

Azonban az olvasni nem tudó személyek esetében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:7. § (4) bekezdése alapján elegendő az írásbeli nyilatkozat érvényességéhez az, ha a nyilatkozaton két tanú aláírással igazolja, hogy a nyilatkozó fél a nem általa írt okiratot előttük írta alá vagy látta el kézjegyével, vagy az okiraton lévő aláírást vagy kézjegyet előttük saját aláírásának vagy kézjegyének ismerte el, amennyiben az okiratból kitűnik az is, hogy annak tartalmát a tanúk egyike a nyilatkozó félnek megmagyarázta.

Az MVGYOSZ. OTP Banknak írt válaszlevelében kifejtette azon álláspontját, miszerint nincs ésszerű indoka annak, hogy a Ptk.-ban rögzített szabálynál szigorúbb (és költségesebb) formai követelményt, azaz közokiratba foglalást írjon elő a bank az olvasásra nem képes ügyfelek meghatalmazásaira.

A szervezet kiemelte, hogy az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) 5. § a) pontja alapján az egyenlő bánásmód követelményét az adott jogviszony tekintetében köteles megtartani, aki előre meg nem határozott személyek számára szerződés kötésére ajánlatot tesz vagy ajánlattételre felhív. A banki szolgáltatások nyújtása is e körbe tartozik, így e kötelezettség az OTP Bankra is vonatkozik.

Az Ebktv. 8. § g) pontja alapján közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt fogyatékossága miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.
Az MVGYOSZ. álláspontja szerint, ha a bank üzletszabályzata a látássérült (olvasni nem képes) személyek számára az általuk adott meghatalmazásra vonatkozóan a Ptk.-ban foglaltnál szigorúbb alaki követelményt ír elő, mely csak rájuk vonatkozik, a látó ügyfelekre nem, az közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósít meg, ez pedig sérti az egyenlő bánásmód követelményét.

A Bank válaszában arról tájékoztatta a szervezetet, hogy kérésükre felülvizsgálták az Üzletszabályzat vonatkozó rendelkezését és annak módosítását előkészítették.

Az OTP Bank honlapján már elérhető a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló üzletszabályzatuk 2022. augusztus 1-jétől érvényes szövege, mely már nem tartalmazza azt a rendelkezést, hogy ha a meghatalmazó írni, olvasni nem tud, vagy nem képes (pl. vak), akkor a meghatalmazást közokiratba kell foglalni.

Ez alapján 2022. augusztus 1-jétől az OTP Bank legfeljebb tanúk közreműködését várhatja el olvasni nem tudó, de aláírásra képes látássérült ügyfelek esetében, az általuk adott meghatalmazás közokiratba foglalását nem írhatja elő. (dr. Weninger Magda – MVGYOSZ. jogásza)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - hét =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com