Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szignál -
25
hallgató

Együttműködést írtak alá a nemzeti oltóanyaggyárról a Debreceni Egyetemmel

- 2020. május 9. 5:58 - 344 megtekintés

A cél, hogy csökkenjen az ország függősége az oltóanyagok terén.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Müller Cecília országos tisztifőorvos együttműködést írt alá – jelentette be a tisztifőorvos az Operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az együttműködés a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem között jött létre.

„Ennek az együttműködésnek célja a nemzeti oltóanyaggyár létrehozása, és megvalósítása annak a programnak, amelyet a kormányzat már 2018-ban felismert, és  egyfajta függetlenedést eredményez a világpiactól a biztonságos oltóanyag ellátásában. Érinti a kötelező védőoltásokat és érinti majd az önként felvehető védőoltásokat is” – mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos elmondása szerint a terv egy olyan függetlenséget terveznek megvalósítani, ami a folyamatos és biztonságos oltóanyag-ellátásnak az alapköve, s ezzel a megelőzést biztosítani tudják. „Sokkal nagyobb mértékben függetlenedünk a különböző változásoktól, nemzeti, hazai ellátásban gondolkodunk”– fogalmazott.

A nemzeti oltóanyaggyár elképzeléseiben eddig is a Debreceni Egyetem volt a partner, a tervek szerint a városban létrehoznak egy pilot/kísérlet üzemet, ami megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését – a rektor reményei szerint szintén Debrecenben.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az aláírás után elmondta, Magyarországon száz éven keresztül folyt az oltóanyaggyártás, a gyógyszeriparunk pedig mindig is erős volt; a két világháború között az ötödik legerősebb a világon. Hozzátette, az oltóanyaggyártás azonban nagyon speciális, vannak olyan oltóanyagok, melyeknél egy anyag előállítása tíz évig tart.

„A százéves hagyománynak a kumulatív ismeretei a Nemzeti Népegészségügyi Központban vannak, a kutatói kapacitás pedig a Debreceni Egyetemen, hiszen közel tízezer kutatót tudunk mozgósítani a kiemelt céljainkra”– fogalmazott a rektor, hozzátéve, hogy az egyetemen az egészségipar kiemelt terület.

Szilvássy Zoltán szerint gyakran nincs megfelelő mennyiség oltóanyagokból, különösen járvány idején, így egy ország számára stratégiai jelentőségű és biztonságot ad. A rektor elmondta, a Debreceni Egyetemen “bent van” az az egyetlen magyar tulajdonú oltóanyaggyár, ahol különböző készítményeket egy egyetemen belül található szabványos üzemben állítanak elő. Szerinte ez a hármas együttműködés vezethet majd a nemzeti oltóanyaggyárhoz.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, a járvány ráirányította a védőoltások fontosságára. Magyarországon magas az emberek átoltottsága, a függetlenség viszont ne megoldott. Különösen látszott ez akkor, amikor Kínából egy időre leállt a védőoltások szállítása.

„Védőoltásokra a magyar kormány minden évben tízmilliárd forintot fordít, s az, hogy a magyar nemzet védettsége a fertőző betegségek jelentős részére kiterjed, az rendkívül nagy vívmány”- fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, előkészületek már történtek a nemzeti oltóanyaggyár kapcsán, abban bízik, ez az új megállapodás újabb lendületet ad majd a folyamatnak.

(Forrás: Dehir.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat + = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com