Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A kolping mozgalomról - Kopcsándi Zsuzsa m*sora
59
hallgató

Elemi rehabilitáció a gyakorlatban

- 2022. szeptember 29. 9:25 - 431 megtekintés

Mikola Gyöngyvér rehabilitációs szakember, a Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ szakmai vezetője mutatta be, hogyan épülnek fel és pontosan milyen lehetőségeket kínálnak a látássérült személyek számára biztosított elemi rehabilitációs szolgáltatások.

 

Mi az elemi rehabilitáció? Kik vehetik igénybe az elemi rehabilitációs szolgáltatásokat?

Magyarországon az elmúlt években sok változás történt az elemi rehabilitáció terén, 2020 január 1-én kijött „A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény” módosítása. A törvényben hosszú évek eredményes munkájaként bekerült az elemi rehabilitáció fogalma, ehhez kapcsolódóan született egy végrehajtási rendelet, hogy kik lehetnek az igénybevevők, illetve országszerte egységesen milyen típusú szolgáltatásokat kell biztosítani a látássérült személyeknek.

A látássérülésnek egy újfajta definíciója került a törvénybe, hogy kik jogosultak igénybe venni az elemi rehabilitációs szolgáltatásokat. Itt megjelenik, hogy az adott személynek jobbik szemén maximális korrekcióval mért látásélessége (vízusa) 20/60 (0,33 – az ép látáshoz viszonyítva 33%) vagy az alatti, a látótér 20 fok vagy az alatti, vagy kontrasztérzékelése súlyos fokban korlátozott, ideértve a kortikális látássérülést is. Ebben az esetben, a látótérben szektorszerű kiesés van, illetve a vizuális információ feldolgozási folyamatainak sérülése miatt észlelési, felismerési zavar jelentkezik. Minden 16 életévét betöltött látássérült személy, aki magyar állampolgársággal rendelkezik, igénybe veheti az elemi rehabilitációs szolgáltatásokat. Életkori szempontból az elemi rehabilitációs központok, szolgáltatópontok kapcsolódni tudnak már az egyetemi élethez, és valamilyen szintig a középiskola utolsó pár évéhez is.

Az elemi rehabilitáció olyan komplex, térítésmentes szolgáltatás, amely a látássérült személyek számára igény szerint szolgáltatásokat biztosít az egyéni képességeikhez mért legmagasabb szintű önállóság eléréséhez és a társadalmi életbe való visszailleszkedéshez. Hogyan kapcsolódik az elemi rehabilitáció a komplex rehabilitáció egész folyamatába? Fogaskerékszerűen illeszkedik a komplex rehabilitáció rendszerébe, amely általában az orvosi rehabilitációval kezdődik, és azt követően vagy azzal párhuzamosan kapcsolódik be az elemi rehabilitáció. Az elemi rehabilitáció végső célja a társadalmi életbe való visszailleszkedés, amely szorosan kapcsolódik a munka világához, vagyis a foglalkoztatási rehabilitációhoz.

Állapotfelmérés

Az elemi rehabilitációs szolgáltatásokat, rehabilitációs szempontú állapotfelmérés előzi meg. Itt gyógypedagógiai felmérés történik, emellett szociális munkás is részt vesz ezeken a felméréseken, tehát szociális háttérfelmérés is történik. Abban az esetben, ha az adott személynek van mérhető látásteljesítménye, akkor funkcionális látásvizsgálatot is végeznek, és ezzel egészül ki az állapotfelmérése. Ez egy praktikus szemléletű vizsgálat, mely során kiderül, hogy az adott személy a mindennapi életben hogyan tudja használni látását és milyen nehézségekkel küzd. Ezeket a vizsgálatokat általában a rehabilitációs központoknál, szolgáltatópontoknál végzik, csak igen ritka esetben van lehetőség kitelepült vizsgálatokra. Általában ezek a vizsgálatok 1,5- 2 órát igénybe szoktak venni.

Elemi rehabilitációs szolgáltatások

A rehabilitációs központoknál, szolgáltatópontoknál a következő szolgáltatásokat lehet igénybe venni az állapotfelmérést követően: látástréning, tájékozódás és közlekedés, mindennapos tevékenységek és életvitelt segítő eszközök tanítása, kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása, tapintható írás-olvasás-tanítás, szociális munka, pszichológiai szolgáltatás, sérülés-specifikus állapotfelmérés és módszertani tanácsadás (társuló fogyatékosság, agyi eredetű sérülés esetén).

A látástréning során technikákat tanítanak a szakemberek, hogy a meglévő látásából a személy ki tudja hozni a maximumot, vagyis a funkcionális látás tudatos felhasználásának fejlesztése történik. A látástréning keretein belül lehetőség van továbbá kipróbálni és kiválasztani a különböző optikai segédeszközök közül a megfelelőt, illetve a kiválasztott eszköz használatát is elsajátíthatja a látássérült személy.

A tájékozódás és közlekedés tanítás során az önálló biztonságos közlekedés a cél, amely nemcsak a hosszú fehérbottal való közlekedés tanítását jelenti, hanem a vizuális funkciók fejlesztését is. Ez azt jelenti, hogy a tájékozódás és közlekedés során is az adott személy megtanulja praktikusan használni látását. Ezeken felül az elemi rehabilitációnak ez a területe magába foglalja a különböző útvonalak megtanulását is.

A mindennapos tevékenységek és életvitelt segítő eszközök tanítása gyakorlatilag magába foglalja a teljes önellátási feladatokat, mint a háztartásvezetés (pl. konyhai tevékenységek, takarítás, varrás), ügyintézés (pl. hivatalos iratok rendszerezése, pénzkezelés) és szabadidős tevékenységek során alkalmazható speciális technikák, illetve az ehhez szükséges eszközök ismerete. A szolgáltatás segít ezen feladatok elsajátításában, vagy az újratanulási folyamatban, hiszen a felnőttkorban látássérültté vált embernek nem kell minden tevékenységet elölről tanulnia, csak más módszerekkel kell elvégeznie azt.

Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítását a rehabilitációs központokban informatikus munkatársak tanítják a látássérült személyeknek, általában ezek az órák speciális szoftverek felhasználásával zajlanak, képernyőolvasó vagy képernyőnagyító programokkal, vagy ezek kombinált használatával. A szolgáltatás nem csak a számítógépek használatának elsajátítását foglalja magában, hanem az okoseszköz használatát is, mint okostelefon, okosóra stb.

Tapintható írás-olvasás tanítása, ahogyan a szolgáltatás neve is sugallja, a tapintható írásrendszerek elsajátítását teszi lehetővé, melyek közül a legismertebb a Braille pontírásos rendszer. Ezek tanítását szintén gyógypedagógus végzi.

A rehabilitációs központokban szociális munkás, illetve pszichológus is dolgozik. A szociális munkás feladatai közé tartozik az információnyújtás (elérhető támogatások, segítő szervezetek, kiegészítő szolgáltatások, törvényi szabályozások stb.), segít az ügyintézésben, kísérést vállal szükség esetén, életvezetési tanácsadást nyújt, valamint segítő beszélgetéseket vállal (pl. konfliktushelyzetek kezelése, problémahelyzetek feltárása). A pszichológiai szolgáltatás is igénybe vehető a rehabilitációs központokban, amely lényeges lehet a rehabilitációs folyamat során, mivel a pszichológiai módszerek és a segítő kapcsolat nagyban hozzájárulhatnak a rehabilitáció sikerességéhez. A pszichológiai ellátás és a vizsgálatok minden esetben az adott személyhez illesztettek. Több rehabilitációs központ csoportos foglalkozást is szervez.

Az elemi rehabilitációs szolgáltatásokat lehet bentlakásos, ambuláns és otthontanítási formában is végezni.

A bentlakásos szolgáltatási forma esetében a szolgáltatást igénybe vevők hosszabb időre beköltöznek egy intézménybe. Ezt a típusú szolgáltatást a Vakok Állami Intézetében (VÁI) igényelhetik a látássérült személyek. Előnyei, sokféle végzettséggel rendelkező szakember foglalkozik a fogyatékossággal élő személlyel, optimális környezetben, optimális eszközökkel, emellett a személy sokféle szolgáltatási formát igényelhet, az órák rendszerszerűen épülnek fel – napi rutin és felelősségérzetet alakít ki, valamint a szállást, egészségügyi ellátást is biztosít. Hátrányai, hogy a személy kikerül a megszokott környezetből, családból, nem az otthoni környezetben és eszközökkel tanul, hazaérve a tanultakat nem tudja alkalmazni, és ez frusztrációt okozhat.

Az ambuláns formát választva heti rendszerességgel bejár a kliens a szolgáltatóhoz. Előnyei, hogy a személy találkozik az összes szolgáltatási formával, optimális eszközökkel dolgozik képzett sokféle szakemberrel, nem szakad ki a saját környezetéből, a bent tanultakat- nap, mint nap gyakorolja az otthoni környezetben, valamint a foglalkozások egyénre szabottak. Hátránya, hogy sok időt tölt a kliens utazással, költséges számára, valamint az otthoni adaptáció elmarad.

Az otthontanítás során a szakember jár ki a látássérült személy lakóhelyére. Előnyei, hogy a személyt nem szakítják ki a megszokott környezetből, családból, otthoni körülmények között és eszközökkel tanul, teljesen egyénre szabottak a foglakozások, valamint jó viszony alakul ki a kliens és a tanár között. Hátrányai, hogy a szakember túlzottan belefolyhat a családi életbe, túlzott kötődés alakulhat ki – elhúzódhat a rehabilitáció folyamata, emellett a kompetenciahatárok betartása is problémát jelenthet, eszközök minősége és mennyisége nem megfelelő, több zavaró körülmény is előfordulhat, emellett nagy az utazásra fordított idő és költség.

Elemi rehabilitációs szolgáltatók listája:

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 - kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 29. csütörtök, Elemér napja van.
Az év 09. hete és 60. napja.
Holnap Albin napja lesz.

1476. III. Fridrik császárnak február 29-én kelt menlevele, mellyel Bekensloer János esztergomi érsek kiszökött az országból, vivén magával sok drága arany és ezüst edényeken kívül 300000 arany forint készpénzt.


1654. Comenius kiadta kezéből Sárospatakon a magyarországi viszonyokat bíráló munkáját.


Simon István: Februári szivárvány

"...Február végi szivárvány
alá szalad - nézd Laci -
a tél és tavasz határán
jegenyés úton a kocsi,

s ívét a hétszín szallagnak
ragyogtatja kerekén:
szalad a Csillag,
trap-trap-trap-

és dől a fény
és dől a fény.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com