Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Népzenei kavalkád - Ferenczi István műsora
35
hallgató

Előrelátó tervezők válasza a XXI. század kihívásaira – fogyaték

- 2013. december 5. 20:46 - 1667 megtekintés

A világ lakosságának 15%-a él valamilyen fogyatékossággal. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon a fogyatékos személyek száma 457 ezer fő, a tartós betegek száma pedig 1 millió 648 ezer volt. A XXI. században egy különösen idősödő Európával számolnak, amelyben nagyságrendekkel több lesz a fogyatékossággal élő ember köszönhetően annak, hogy a különböző fogyatékosságok döntően 50 év felett jelennek meg. A kihívásokra való felkészülés legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy minél előbb elkezdődjön olyan fizikai környezetek, használati tárgyak, valamint felhasználói felületek és infokommunikációs eszközök tervezése, amelyek mindenki számára használhatók, hozzáférhetők.

Műhelymunka és sajtótájékoztató a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központja (ETIKK) és Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Ergonómia és Pszichológia Tanszéke együttműködésének első rendezvénye alkalmából.

A rendezvény időpontja:
2013. december 9. (hétfő)
14:30-tól Műhelymunka
15:45-tól Sajtótájékoztató

A rendezvény helyszíne:
A Lurdy Ház 1. emeleti 7-es számú konferenciaterme, valamint a Lurdy Ház 3. emeletén található MBE – ETIKK iroda
(Lurdy Ház – 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.
Elérhetőség: http://www.etikk.hu/kapcsolat/)

II. Az együttműködő felek törekvése

1. Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja
A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete hozta létre az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpontot abból a célból, hogy az egyetemes tervezés eszméjét terjessze.
Az ETIKK segítségével a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban kialakított 7. sz. konferencia terem megfelel az egyetemes tervezés szempontjainak, bárki számára bérelhető.
Az ETIKK egyetemes tervezés szempontjainak megfelelő kialakítású irodája és oktatóterme pedig a Lurdy Ház Igazgatóságának 3. emeletén működik. Az itt dolgozó munkatársak különböző fogyatékossággal élnek. Feladatuk, hogy az egyetemes tervezés koncepcióját népszerűsítsék és saját élettapasztalataikat átadva segítsék a jövő és a ma tervezőit annak érdekében, hogy munkájuk eredményeként mindenki számára használható termékek, szolgáltatások és alkalmazások jöjjenek létre.

2. Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék
Oktatási profilját a nevében is meghatározott kettős, de szorosan kapcsolódó szakmai területek határozzák meg. Oktatási, kutatási és projekt munkáit a sokszínűség és interdiszciplinaritás jellemzi. Oktatói között mérnökök, menedzserek, pszichológusok és tanárok vannak, akik munkájukat nemcsak egy-egy szakmai területen művelik, hanem gyakran összekapcsolódnak ezek a területek, és új tantárgyak, kutatási utak alakulnak ki. Fő területei az ergonómia és a pszichológia oktatása mellett tanítanak termékmenedzsmentet és részt vesznek a tanárképzésben is. Évtizedek óta meghatározóak a megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek humán és műszaki támogatását célzó foglalkoztatási rehabilitációs szaktanácsadói képzésben.

III. Az együttműködés céljai
Mindkét fél számára fontos az egyetemes tervezés koncepciója. Az egyik fél az optimális használhatóság, a másik fél pedig a minél szélesebb kör számára történő tervezés megvalósítás szemszögéből tekint a koncepcióra.
Az egyetemes tervezés ugyanis nem más, mint az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki. Az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére, a prevencióra kerül a hangsúly. Azt jelenti, hogy a minket körülvevő világot (fizikai és kommunikációs környezetet) nem átalakítani szükséges a fogyatékos személyek szükségletei szerint, hanem eleve úgy kell azt megtervezni, hogy az a fogyatékos személyek számára is hozzáférhető és használható legyen.

Mindkét fél készül a XXI. század kihívásaira, amikor egy különösen idősödő Európában nagyságrendekkel több lesz a fogyatékossággal élő ember köszönhetően annak, hogy a különböző fogyatékosságok döntően 50 év felett jelennek meg. A kihívásokra való felkészülés legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy minél előbb elkezdődjön olyan környezet tervezése, amely mindenki számára egyaránt alkalmas. Ebben a munkában nélkülözhetetlen a tervezők és a felhasználók szoros együttműködése.
Az BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének hallgatói a 2013-as őszi félév „Tervezés speciális felhasználók számára” c. kurzusában találkoztak az egyetemes tervezés szempontjaival, melyet Jókai Erika tanársegéd vezetett.

A kurzus témája a közlekedési csomópontok információs akadálymentesítése volt.
A terméktervező hallgatók a szemeszter során személyesen is találkoztak különböző fogyatékossággal élő emberekkel. A 2013. december 9-i műhelymunka keretében a féléves munka eredményeként megalkotott koncepcióterveket vitatják meg a jövő tervezői a potenciális felhasználókkal az ötletek, vázlatok esetleges továbbfejlesztésére, kidolgozására.
Mindkét együttműködő fél nagy lehetőséget lát abban, hogy a jövőben tervezők és felhasználók az eddigieknél hatékonyabban dolgozzanak együtt, melynek eredményeként létrejön az emberek sokszínű képességeit tisztelő befogadó környezet.

IV. További információk:
Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


négy * 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com