Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


lola - mama
57
hallgató

Előrelátó tervezők válasza a XXI. század kihívásaira – fogyaték

- 2013. december 5. 20:46 - 1981 megtekintés

A világ lakosságának 15%-a él valamilyen fogyatékossággal. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon a fogyatékos személyek száma 457 ezer fő, a tartós betegek száma pedig 1 millió 648 ezer volt. A XXI. században egy különösen idősödő Európával számolnak, amelyben nagyságrendekkel több lesz a fogyatékossággal élő ember köszönhetően annak, hogy a különböző fogyatékosságok döntően 50 év felett jelennek meg. A kihívásokra való felkészülés legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy minél előbb elkezdődjön olyan fizikai környezetek, használati tárgyak, valamint felhasználói felületek és infokommunikációs eszközök tervezése, amelyek mindenki számára használhatók, hozzáférhetők.

Műhelymunka és sajtótájékoztató a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központja (ETIKK) és Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Ergonómia és Pszichológia Tanszéke együttműködésének első rendezvénye alkalmából.

A rendezvény időpontja:
2013. december 9. (hétfő)
14:30-tól Műhelymunka
15:45-tól Sajtótájékoztató

A rendezvény helyszíne:
A Lurdy Ház 1. emeleti 7-es számú konferenciaterme, valamint a Lurdy Ház 3. emeletén található MBE – ETIKK iroda
(Lurdy Ház – 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.
Elérhetőség: http://www.etikk.hu/kapcsolat/)

II. Az együttműködő felek törekvése

1. Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja
A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete hozta létre az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpontot abból a célból, hogy az egyetemes tervezés eszméjét terjessze.
Az ETIKK segítségével a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban kialakított 7. sz. konferencia terem megfelel az egyetemes tervezés szempontjainak, bárki számára bérelhető.
Az ETIKK egyetemes tervezés szempontjainak megfelelő kialakítású irodája és oktatóterme pedig a Lurdy Ház Igazgatóságának 3. emeletén működik. Az itt dolgozó munkatársak különböző fogyatékossággal élnek. Feladatuk, hogy az egyetemes tervezés koncepcióját népszerűsítsék és saját élettapasztalataikat átadva segítsék a jövő és a ma tervezőit annak érdekében, hogy munkájuk eredményeként mindenki számára használható termékek, szolgáltatások és alkalmazások jöjjenek létre.

2. Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék
Oktatási profilját a nevében is meghatározott kettős, de szorosan kapcsolódó szakmai területek határozzák meg. Oktatási, kutatási és projekt munkáit a sokszínűség és interdiszciplinaritás jellemzi. Oktatói között mérnökök, menedzserek, pszichológusok és tanárok vannak, akik munkájukat nemcsak egy-egy szakmai területen művelik, hanem gyakran összekapcsolódnak ezek a területek, és új tantárgyak, kutatási utak alakulnak ki. Fő területei az ergonómia és a pszichológia oktatása mellett tanítanak termékmenedzsmentet és részt vesznek a tanárképzésben is. Évtizedek óta meghatározóak a megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek humán és műszaki támogatását célzó foglalkoztatási rehabilitációs szaktanácsadói képzésben.

III. Az együttműködés céljai
Mindkét fél számára fontos az egyetemes tervezés koncepciója. Az egyik fél az optimális használhatóság, a másik fél pedig a minél szélesebb kör számára történő tervezés megvalósítás szemszögéből tekint a koncepcióra.
Az egyetemes tervezés ugyanis nem más, mint az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki. Az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére, a prevencióra kerül a hangsúly. Azt jelenti, hogy a minket körülvevő világot (fizikai és kommunikációs környezetet) nem átalakítani szükséges a fogyatékos személyek szükségletei szerint, hanem eleve úgy kell azt megtervezni, hogy az a fogyatékos személyek számára is hozzáférhető és használható legyen.

Mindkét fél készül a XXI. század kihívásaira, amikor egy különösen idősödő Európában nagyságrendekkel több lesz a fogyatékossággal élő ember köszönhetően annak, hogy a különböző fogyatékosságok döntően 50 év felett jelennek meg. A kihívásokra való felkészülés legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy minél előbb elkezdődjön olyan környezet tervezése, amely mindenki számára egyaránt alkalmas. Ebben a munkában nélkülözhetetlen a tervezők és a felhasználók szoros együttműködése.
Az BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének hallgatói a 2013-as őszi félév „Tervezés speciális felhasználók számára” c. kurzusában találkoztak az egyetemes tervezés szempontjaival, melyet Jókai Erika tanársegéd vezetett.

A kurzus témája a közlekedési csomópontok információs akadálymentesítése volt.
A terméktervező hallgatók a szemeszter során személyesen is találkoztak különböző fogyatékossággal élő emberekkel. A 2013. december 9-i műhelymunka keretében a féléves munka eredményeként megalkotott koncepcióterveket vitatják meg a jövő tervezői a potenciális felhasználókkal az ötletek, vázlatok esetleges továbbfejlesztésére, kidolgozására.
Mindkét együttműködő fél nagy lehetőséget lát abban, hogy a jövőben tervezők és felhasználók az eddigieknél hatékonyabban dolgozzanak együtt, melynek eredményeként létrejön az emberek sokszínű képességeit tisztelő befogadó környezet.

IV. További információk:
Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 + = hét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 6. szerda, Miklós napja van.
Az év 49. hete és 340. napja.
Holnap Ambrus napja lesz.

1847. Az úrbériségek örökös megváltása. Ezt december 3,-án Lónyay Gábor indítványozta, és december 6.-án el is fogadtatott.


1962. A Népszabadság közölte, hogy nemzetközi szerződés keretében megalakult a magyar űrkutatási bizottság, melynek elnöke Bognár Géza lett.


Veress Miklós: Mese a Mikulásról

"Hókastélyban jéglakás:
ott lakik a Mikulás -
Szél a szánja - mégse fázik,
úgy röpül egy messzi házig.

Csengője a hópehely.
Szánkójának énekelj.
mintha dallal idehúznád,
s tedd ki ablakba a csizmád.

Ne lesd meg a Mikulást,
rajta a varázs palást,
leshetsz reggelig magadban,
mert ha eljön, láthatatlan.

Mert ha tudnád, hol lakik,
s odaérnél hajnalig,
jutnál mesebeli tájra -
elolvadna palotája..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com