Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


35
hallgató

ELTŰNTEK VilágnapjA: Évente ezernél több új keresés a Magyar Vöröskeresztnél

- 2012. augusztus 30. 11:23 - 729 megtekintés

Budapest, 2012.08.30. – Több százezerre tehető a világon azoknak a családoknak a száma, amelyeknek valamely rokona háborúban, fegyveres konfliktusban tűnt el, és nem tudnak a hollétéről – hívja fel a figyelmet augusztus 30-án, az Eltűntek Világnapján a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata leginkább első és második világháborús, a volt Jugoszlávia területén folyó harcokhoz köthető háborús eltűnésekkel, valamint humanitárius keresésekkel foglalkozik és évente több mint ezer ügyet zár le.

A legnagyobb közösségi oldalon ma reggelre több százan „eltűntek” lettek. A Vöröskereszt felhívására csatlakozók lecserélték profilképüket egy „Missing”, „Eltűnt” feliratú képre, így emlékezve azokra, akiknek sorsa háborús események miatt ismeretlen, és így támogatva a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatának munkáját.

A háborúk és természeti katasztrófák miatt szétszakadt családok tagjainak felkutatásával foglalkozó vöröskeresztes keresőszolgálat Magyarországon évente több mint 1200 új keresést indít a meglévő több száz nyitott ügy mellett. A szolgálata folyamatosan segít felderíteni, hogy mi történt azokkal a világháborús frontokon vagy koncentrációs táborokban eltűnt magyar áldozatokkal, akikről családjuk a mai napig nem kapott pontos információt. Sok esetben derül fény arra, – a családok nagy megnyugvására – hogy az elhunyt névvel megjelölt sírját távoli tájakon még ma is gondozzák, virágokkal díszítik. A magyar keresőszolgálat segítségével legutóbb egy első világháborúban eltűnt hadifogoly itthoni és oroszországi családja talált egymásra és oszthatták meg emlékeiket, fotóikat.

Sok azonban a felderítetlen ügy, nemzetközi szinten eltűntek százezreiről nem tudni, hogy börtönben, tömegsírban, vagy ismeretlen helyen névtelen sírban fejezték be az életüket. Csak a balkáni háborúhoz kapcsolódóan a mai napig nem ismert 15 ezer ember sorsa. A Vöröskereszt arra figyelmeztet, a nemzetközi humanitárius jog alapelve az, hogy minden családnak joga van megtudni, mi történt az eltűnt hozzátartozójával: a harcokban elhunytakat fel kellene jegyezni, az őrizetbe vetteket összeírni, családjaikat informálni. A nemzetközi szervezet ezért felhívja a figyelmet a harcosok azonosító kártyával történő ellátására, és az eltűnések megelőzése érdekében nyilvántartást vezet fogvatartottakról, és vöröskeresztes üzenet segítségével biztosítja a fogvatartott személy és a családtagjai között a kapcsolatot.

A nemzetközi Vöröskereszt idén a Libanonban 1975 és 1990 között lezajlott polgárháborúra hívja fel a figyelmet, amelyben 17 ezer ember tűnt el, és akiknek a felkutatása az óta is feladatot ad az üggyel foglalkozó szervezeteknek.

Líbia szintén kiemelt ország, ahol rengetegen tűntek el a közelmúltban lezajlott fegyveres konfliktus következtében. Családok ezrei továbbra sem tudják, hogy a rokonuk börtönben van, vagy elhunyt.

A Vöröskereszt az Eltűntek Világnapján szervezett rendezvények által igyekszik ébren tartani a háborúban eltűnt személyek emlékét.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com