Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Sztárportré - Szabolccsal
59
hallgató

Érdekvédők segítenek a megyei rehabilitációs szakigazgatási szervnek

- 2013. június 27. 14:04 - 2160 megtekintés

Egyeztetésre hívta június 26-ára a Csongrád Megyei Kormányhivatal a fogyatékkal élők érdekeit képviselő helyi szervezeteket a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv Sólyom utcába tervezett épületének akadálymentesítése kapcsán. A megváltozott munkaképességű és a fogyatékkal élő személyek komplex vizsgálatának helyszíneként is szolgáló ingatlan felújításának tervezése június közepén kezdődött, az építkezés ősszel indul. A rendezvényről Dr. Pósfai Gábort, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatóját kérdezte a Promenád.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezésére és központi irodaházában létrejött találkozón részt vett dr. Polner Eörs, a Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Bényi Krisztina, a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv igazgatója, Bernáth Ildikó, volt fogyatékosságügyi kormánybiztos, valamint Dr. Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. A fogyatékossággal élőket az egyeztetésen a vak és gyengénlátó, a mozgáskorlátozott, a hallássérült és az értelmi fogyatékossággal élő személyek érdekeit védő megyei szervezetek munkatársai képviselték.

Az egyeztetésen az érdekvédők számtalan akadálymentesítési javaslatot tettek. Az indítványokat az épület tervezésében közreműködő rehabilitációs szakmérnök véleményezi, és ő gondoskodik majd a kivitelezhető elképzelések megvalósításáról is. A megbeszélésen Dr Bényi Krisztina és Dr Pósfai Gábor egyaránt kiemelte az érdekképviseletek és a megváltozott munkaképességgel, fogyatékkal élők ügyeiben eljáró hatóságok közötti párbeszéd fontosságát, és megköszönték azt a gyors segítséget, amit a szervezetek az akadálymentesítés megtervezésében nyújtottak.

Az új székház jövő év végére tervezett átadását követően jelentősen javulnak a megváltozott munkaképességű és a fogyatékossággal élő személyek komplex minősítésének környezeti feltételei. Az ingatlanfejlesztés eredményeként klimatizált, párátlanított, modern eszközparkkal felszerelt és akadálymentesített épületekben, az eddigieknél lényegesen kulturáltabb körülmények között kerülhet sor az eljárások lebonyolítására. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió 300 millió forintos támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósul meg. A fejlesztési munkálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Csongrád Megyei Kormányhivatal erre a célra alapított, közös konzorciuma felügyeli.

*az első öt hónap adatai alapján

A megváltozott munkaképességű személyek ellátására benyújtott új kérelmek alapján, elsőfokú eljárásban összesen 38 071 komplex minősítést végeztek a szakértői bizottságok tavaly az országban. Az új kérelmek száma a 2008-ban nyilvántartott 71 543-ról, 2012-re 40 ezer alá csökkent. Idén, az első öt hónapban 16 462 vizsgálat történt. Ez azt mutatja, hogy az új kérelmek száma éves szinten 2013-ban is a tavalyihoz hasonlóan alakul.

Az országos tendenciával szemben, Csongrád megyében az új igénylések száma radikálisan nőtt: a 2011-es 813-ról tavaly 1790-re emelkedett. Az idei, első öt hónapban 575 vizsgálatot végeztek a megyében. A vizsgálati számok alapján valószínűsíthető, hogy éves szinten az új igények 2013-ban csökkenek ugyan, de így is megközelítik majd a másfél ezret. A táblázatból az is kiolvasható, hogy az elutasítási arány az igénylések növekedése ellenére sem tér el az országostól, ami azt jelzi, hogy Csongrád megyében – az országos trenddel ellentétben -, nő a jelentős egészségkárosodással élők száma.

A soros felülvizsgálatok minősítési eredményei első fokon

*az első öt hónap adatai alapján

A soros vizsgálatokon az egészségi állapot javulása miatti elutasítási arány 2013-ban jelentősen csökkent. A csökkenés háttérben az áll, hogy 2012-ben többnyire azoknak az ellátottaknak a felülvizsgálatára került sor, akiknek a jobb egészségi állapotuk alapján nagyobb volt az esélyük a rehabilitációra. Ezért az idei felülvizsgálatokon több a súlyosabb állapotú igénylő, ami a rokkantsági ellátásra tett javaslatok magasabb arányában is megmutatkozik.

A megyében tavaly 3 854, országosan pedig 44 215 soros felülvizsgálatot végeztek a komplex bizottságok. Az idei év első öt hónapjában, az országban 17 288, Csongrád megyében 1 765 esedékes vizsgálat történt.

A komplex felülvizsgálatát tavaly március 31-éig kérelmező 189 394, volt III. csoportos rokkant és rendszeres szociális járadékos személy minősítése várhatóan 2014 végéig befejeződik. Mivel az átlagosan három évenkénti felülvizsgálat több évtizedes gyakorlat a megváltozott munkaképesség elbírálásában, a jogszabályváltozások miatt szükségessé vált vizsgálatok nem számítanak rendkívülinek.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációja

A Kormány a 2013-as évben, pályázati úton 35 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatására. Ez az összeg több mint 300 vállalkozás bevonásával, több mint 30 ezer fő foglalkoztatását teszi lehetővé idén.

Az országban 85 helyszínen nyílt támogató humánszolgáltatásokat nyújtó iroda, melyekben a TÁMOP 1.1.1-es uniós projekt keretében a szakemberek 13 ezer megváltozott munkaképességű személy fogadását és mentorálását tervezik. Csongrád megyében jelenleg négy ügyfélszolgálat működik. A projekt év eleji elindításával 2500 megváltozott munkaképességű személy képzésére nyíl lehetőség. A 11,7 milliárd forintból megvalósuló országos program keretében, átlagosan öt hónapig, 5 ezer megváltozott munkaképességű személy bérét és bérköltségét is a projekt fedezi.

A következő két év során a három állami tulajdonban lévő foglalkoztatónál, közel 5 milliárd forintból, csaknem 3 ezer megváltozott munkaképességű dolgozó képzése, kompetencia-fejlesztése valósul majd meg.

A rehabilitációs kártya a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási támogatásának tavaly bevezetett eszköze. Népszerűsége a munkáltatók körében egyre nő: decemberben még alig haladta meg a 7 és fél ezret, március végén már 14 ezerhez közelített, júniusban pedig elérte a 18 ezret azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek a száma, akiket a 2012-ben bevezetett rehabilitációs kártyával foglalkoztattak munkaadóik. Április végén, Csongrád megyében 333 munkáltatónál, 1058 megváltozott munkaképességű személy állt alkalmazásban rehabilitációs kártyával.

Forrás: promenad.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van.
Az év 25. hete és 169. napja.
Holnap Arnold, Levente napja lesz.

1647. A törvények sanctiója. Az országgyűlés 1646. augusztus 24-től kezdve 155 törvénycikket alkotott, melyeket a király június 17-én erősített meg. Ezek közé fölvétetett az 1645. linczi békekötés egész terjedelmében és ahhoz képest a protestánsok szabad vallásgyakorlatának biztosítására sok intézkedés történt.


1962. Az Elnöki Tanács 1962:13. számú törvényerejű rendelete a tankötelezettségről.


Szemere Miklós
/ 1802. jún.17. - 1881. aug.20./

Én nem lesem...

Én nem lesem a csillagok forgását,
Én nem fürkészem a világ folyását,
Avagy titkát az öreg föld gyomrának,
Mi gondja rá az élet víg fiának!

Egy örömöm van: a rózsa levele,
A tült pohár, a lány fejlő kebele;
Egy bánatom: a rózsa lehullása,
Üres pohár s a lányka hervadása.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com