Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Mindentudás egyeteme - válogatás a legjobb előadásokból

Hallgatók száma: 31

Érdekvédők segítenek a megyei rehabilitációs szakigazgatási szervnek

- 2013. június 27. 14:04 - 1591 megtekintés

Egyeztetésre hívta június 26-ára a Csongrád Megyei Kormányhivatal a fogyatékkal élők érdekeit képviselő helyi szervezeteket a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv Sólyom utcába tervezett épületének akadálymentesítése kapcsán. A megváltozott munkaképességű és a fogyatékkal élő személyek komplex vizsgálatának helyszíneként is szolgáló ingatlan felújításának tervezése június közepén kezdődött, az építkezés ősszel indul. A rendezvényről Dr. Pósfai Gábort, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatóját kérdezte a Promenád.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezésére és központi irodaházában létrejött találkozón részt vett dr. Polner Eörs, a Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Bényi Krisztina, a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv igazgatója, Bernáth Ildikó, volt fogyatékosságügyi kormánybiztos, valamint Dr. Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. A fogyatékossággal élőket az egyeztetésen a vak és gyengénlátó, a mozgáskorlátozott, a hallássérült és az értelmi fogyatékossággal élő személyek érdekeit védő megyei szervezetek munkatársai képviselték.

Az egyeztetésen az érdekvédők számtalan akadálymentesítési javaslatot tettek. Az indítványokat az épület tervezésében közreműködő rehabilitációs szakmérnök véleményezi, és ő gondoskodik majd a kivitelezhető elképzelések megvalósításáról is. A megbeszélésen Dr Bényi Krisztina és Dr Pósfai Gábor egyaránt kiemelte az érdekképviseletek és a megváltozott munkaképességgel, fogyatékkal élők ügyeiben eljáró hatóságok közötti párbeszéd fontosságát, és megköszönték azt a gyors segítséget, amit a szervezetek az akadálymentesítés megtervezésében nyújtottak.

Az új székház jövő év végére tervezett átadását követően jelentősen javulnak a megváltozott munkaképességű és a fogyatékossággal élő személyek komplex minősítésének környezeti feltételei. Az ingatlanfejlesztés eredményeként klimatizált, párátlanított, modern eszközparkkal felszerelt és akadálymentesített épületekben, az eddigieknél lényegesen kulturáltabb körülmények között kerülhet sor az eljárások lebonyolítására. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió 300 millió forintos támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósul meg. A fejlesztési munkálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Csongrád Megyei Kormányhivatal erre a célra alapított, közös konzorciuma felügyeli.

*az első öt hónap adatai alapján

A megváltozott munkaképességű személyek ellátására benyújtott új kérelmek alapján, elsőfokú eljárásban összesen 38 071 komplex minősítést végeztek a szakértői bizottságok tavaly az országban. Az új kérelmek száma a 2008-ban nyilvántartott 71 543-ról, 2012-re 40 ezer alá csökkent. Idén, az első öt hónapban 16 462 vizsgálat történt. Ez azt mutatja, hogy az új kérelmek száma éves szinten 2013-ban is a tavalyihoz hasonlóan alakul.

Az országos tendenciával szemben, Csongrád megyében az új igénylések száma radikálisan nőtt: a 2011-es 813-ról tavaly 1790-re emelkedett. Az idei, első öt hónapban 575 vizsgálatot végeztek a megyében. A vizsgálati számok alapján valószínűsíthető, hogy éves szinten az új igények 2013-ban csökkenek ugyan, de így is megközelítik majd a másfél ezret. A táblázatból az is kiolvasható, hogy az elutasítási arány az igénylések növekedése ellenére sem tér el az országostól, ami azt jelzi, hogy Csongrád megyében – az országos trenddel ellentétben -, nő a jelentős egészségkárosodással élők száma.

A soros felülvizsgálatok minősítési eredményei első fokon

*az első öt hónap adatai alapján

A soros vizsgálatokon az egészségi állapot javulása miatti elutasítási arány 2013-ban jelentősen csökkent. A csökkenés háttérben az áll, hogy 2012-ben többnyire azoknak az ellátottaknak a felülvizsgálatára került sor, akiknek a jobb egészségi állapotuk alapján nagyobb volt az esélyük a rehabilitációra. Ezért az idei felülvizsgálatokon több a súlyosabb állapotú igénylő, ami a rokkantsági ellátásra tett javaslatok magasabb arányában is megmutatkozik.

A megyében tavaly 3 854, országosan pedig 44 215 soros felülvizsgálatot végeztek a komplex bizottságok. Az idei év első öt hónapjában, az országban 17 288, Csongrád megyében 1 765 esedékes vizsgálat történt.

A komplex felülvizsgálatát tavaly március 31-éig kérelmező 189 394, volt III. csoportos rokkant és rendszeres szociális járadékos személy minősítése várhatóan 2014 végéig befejeződik. Mivel az átlagosan három évenkénti felülvizsgálat több évtizedes gyakorlat a megváltozott munkaképesség elbírálásában, a jogszabályváltozások miatt szükségessé vált vizsgálatok nem számítanak rendkívülinek.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációja

A Kormány a 2013-as évben, pályázati úton 35 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatására. Ez az összeg több mint 300 vállalkozás bevonásával, több mint 30 ezer fő foglalkoztatását teszi lehetővé idén.

Az országban 85 helyszínen nyílt támogató humánszolgáltatásokat nyújtó iroda, melyekben a TÁMOP 1.1.1-es uniós projekt keretében a szakemberek 13 ezer megváltozott munkaképességű személy fogadását és mentorálását tervezik. Csongrád megyében jelenleg négy ügyfélszolgálat működik. A projekt év eleji elindításával 2500 megváltozott munkaképességű személy képzésére nyíl lehetőség. A 11,7 milliárd forintból megvalósuló országos program keretében, átlagosan öt hónapig, 5 ezer megváltozott munkaképességű személy bérét és bérköltségét is a projekt fedezi.

A következő két év során a három állami tulajdonban lévő foglalkoztatónál, közel 5 milliárd forintból, csaknem 3 ezer megváltozott munkaképességű dolgozó képzése, kompetencia-fejlesztése valósul majd meg.

A rehabilitációs kártya a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási támogatásának tavaly bevezetett eszköze. Népszerűsége a munkáltatók körében egyre nő: decemberben még alig haladta meg a 7 és fél ezret, március végén már 14 ezerhez közelített, júniusban pedig elérte a 18 ezret azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek a száma, akiket a 2012-ben bevezetett rehabilitációs kártyával foglalkoztattak munkaadóik. Április végén, Csongrád megyében 333 munkáltatónál, 1058 megváltozott munkaképességű személy állt alkalmazásban rehabilitációs kártyával.

Forrás: promenad.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com