Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Névnap köszönt*
50
hallgató

Érettségi 2021 – újabb változások, melyek a látássérült vizsgázókat is érintik

- 2021. május 21. 8:59 - 754 megtekintés

Május 17-én egy újabb, az érettségi vizsgákat is érintő rendeletet fogadott el a kormány.

A 251/2021. (V. 17.) Korm. rendelet sok fontos, eddig nyitva maradt kérdést válaszol meg a vizsgák megszervezésével, lebonyolításával, a vizsgákon való részvétellel és a vizsgák pótlásával kapcsolatban.

Az első változás a végzős középiskolás diákokat érinti. Annak a középiskolát idén befejező diáknak, aki az írásbeli vagy gyakorlati vizsgáról neki fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik, mielőtt a válaszadást befejezné, vagy a vizsgatárgy gyakorlati vizsgarészének teljesítésére – neki fel nem róható okból – képtelenné válik, a szóbeli pótvizsgát – a diák kérelmére – meg kell szervezni.

Az igazgatóhoz címzett kérelemben a Vizsgaszabályzat 24. § (1) bekezdése vagy a Vizsgaszabályzat 31. § (5) bekezdése szerinti lehetőségre kell hivatkozni. A kérelmet és a fel nem róható ok igazolására szolgáló dokumentumokat legkésőbb május 28-án délután 4 óráig kell elektronikus úton eljuttatni az igazgatóhoz, aki legkésőbb június 1-jén értesíti a döntéséről egyrészt az érintettet, másrészt, ha a tanuló emelt szintű vizsgát mulasztott, az azt megszervező kormányhivatalt.

További könnyítést jelent, hogy az így letett szóbeli pótvizsga eredményéből számítható érettségi pont, amely aztán a felsőoktatási felvételire is tovább vihető.

A következő fontos változás azokat érinti, akik a vizsgán nem jelennek meg, és / vagy, amennyiben ilyen vizsgát tesznek, a projektmunkájukat nem adják le időben. Ha a szóbeli pótvizsgára irányuló kérelmet nem nyújthatják be, mert a fentebb ismertetett feltételnek nem felelnek meg, vizsgajelentkezésüket törlik. A veszélyhelyzeten kívül, aki nem jelenik meg a vizsgán vagy projektmunkáját nem adja le időben, azt javító vagy pótló vizsgára kell utasítani.

Akik térítésmentesen szerettek volna idén tavasszal érettségizni, és a vizsgán nem jelentek meg a veszélyhelyzet miatt, a következő októberi, vagy a 2021/22-es tavaszi vizsgaidőszakban ingyenesen jogosultak egy alkalommal letenni a hiányzó vizsgát. Ugyanez a helyzet azokkal is, akik idén tavasszal sikeresen leérettségiztek, ám eredményükkel nem elégedettek. Ők is jogosultak az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány kiadását követően – legkésőbb jövő tavasszal – egy alkalommal újból, térítésmentesen levizsgázni.

Végül egy minden látássérült érettségizőt érintő jó hír!

A veszélyhelyzetre tekintettel nem kell alkalmazni a vizsgaszabályzatnak azt a pontját, amely a gyakorlati vagy az írásbeli vizsga szóbeli vizsgával való helyettesítéséről akként rendelkezik, hogy ezt a tényt záradék formájában kell rögzíteni az érettségi bizonyítványban. Akinek ilyen záradékkal látták el az érettségi bizonyítványát, az az így letett vizsgatárgy után nem kap érettségi pontot, így azt a felsőoktatási felvételijébe sem számíthatja be.

Tehát szerencsés helyzetben vannak az idén érettségiző látássérült tanulók, hiszen rájuk ez a szabály sem vonatkozik, így a szóbeli vizsgával pótolt gyakorlati vizsgájuk után is kaphatnak a felsőoktatási felvételi során is érvényesíthető érettségi pontokat.

Az Oktatási Hivatal gyakori kérdéseket is tartalmazó friss tájékoztatója az alábbi linken érhető el:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/taj_2021_majus_junius_erettsegi_spec_szabalyokrol?printMode=true

(Velegi Dorottya jogi munkatárs – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ négy = 9

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van.
Az év 16. hete és 108. napja.
Holnap Andrea, Ilma napja lesz.

1330. Zach Felicián leányának, Klára udvarhölgynek a királyné testvére, Kázmér herceg által a királyné közreműködésével történt meggyalázását megbosszulandó, Visegrádon a királyi ebédlőbe rohant, Erzsébet királyné négy ujját kardjával leszelte, s a királyt karján megsebesítette.


1721. A protestánsok vallásügye országos bizottságban, mely több hónapos viszálykodás után önmagát föloszlatta.


Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

"...De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok- ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna
ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com