Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
38
hallgató

Eszter kitartása, szorgalma példa sorstársainak is

- 2017. október 22. 15:44 - 756 megtekintés

Magyar Eszterről két éves korában bizonyosodott be, hogy hallássérült. A gyógypedagógusi és a szurdopedagógusi segítségnek, a rengeteg gyakorlásnak és kitartásnak köszönhetően leküzdötte a hátrányát.

– Rossz érzés látni, ha egy sorstársam nehezen boldogul a mindennapokban, ha nem tudja megfelelően kifejezni magát. Ezért is gondolom úgy, hogy jeltolmácsként esetleg segítséget nyújthatnék – mondta Magyar Eszter. Az Őcsényben élő, hallássérült, 23 éves nő számára ez lehet a következő cél. Ám előbb decemberben államvizsga vár rá, Eszter ugyanis a Kaposvári Egyetem végzős hallgatója természetvédelmi szakon. Elmondta, hogy vadász édesapja szerettette meg vele a természetet. Sokat járták együtt az erdőt, gombát gyűjtöttek, figyelték az állatokat. A pályáját is környezetvédelmi területen képzeli el.

Jelenleg diákmunkát végez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Dél-Dunántúli Regionális iroda Szekszárdi Kirendeltségén, illetve a szekszárdi önkormányzatnál is dolgozott a nyáron. Az volt a feladata, hogy felmérje a város fáit, ezért hatalmas térképpel a kezében járta az utcákat, vizsgálta a fákat, emiatt többen turistának nézték, és felajánlották a segítségüket.

Az, hogy Eszter ma ilyen könnyen tud kapcsolatba lépni az emberekkel, a gyógypedagógusi és a szurdopedagógusi segítségnek, a rengeteg gyakorlásnak és persze a fiatal nő kitartásának köszönhető.

Kétéves korában bizonyosodott be róla, hogy hallássérült. Ekkor hallókészüléket kapott, és a család kapcsolatba került kaposvári utazótanárokkal, akik felkeresték őket az otthonukban, és elkezdődhetett a kislány fejlesztése, beszédtanulása. Segítséget jelentett a fejlődésben az öccse, hiszen a két évvel fiatalabb testvérrel szinte egy időben kezdtek beszélni. – Márkkal szoros a kapcsolatom, nagyon jó testvérek vagyunk – osztotta meg velünk Eszter.

Az édesanyja, Magyarné Szép Hajnalka hozzátette: mindennapos küzdelem volt a beszédtanulás. Annak idején igen nagy eredményként könyvelték el, hogy az óvodai ballagási ünnepségen Eszter el tudott mondani egy rövid versikét.

Az általános iskolai évek alatt sem volt még tökéletes a beszéde, ám mire középiskolás lett, már semmit nem lehetett észlelni abból, hogy korábban nehézségei voltak. Ennek ellenére Eszter még most is úgy érzi, különbözik másoktól. De hozzátette, ez talán a félénkségéből adódik, mások ugyanis ezt soha nem éreztették vele. Bárhova megy, szeretik, elfogadják, becsülik a szorgalmát.

– Annyiszor lehetünk rá büszkék. Sokszor az ő okos megnyilvánulásaiból tudunk erőt meríteni – fűzte hozzá az édesanya. Hajnalka elmondta, hogy lányuk születése előtt nem sokat tudtak arról, milyen kihívásokkal kell szembenézniük.

Ma viszont már ő segít más családoknak szülői tapasztalataival és szakmai tudásával, hiszen gyógypedagógusként szurdopedagógusi képzettséget szerzett, és így negyedik tanéve hallássérült gyerekek fejlesztésével foglalkozik. Jelenleg Szekszárd, Bonyhád és Paks térségében, tíz településen, tizenhárom integráltan tanuló gyermeket lát el, illetve két 3 év alatti kicsi fejlődését segíti.

Hajnalka kiemelte, hogy egy hallássérült gyermek esetében nagyon fontos a korai felismerés és fejlesztés. A legnagyobb gond a beszédben jelentkezik, ám implantátummal és korszerű hallásjavító készülékkel szinte százszázalékos javulást lehet elérni. Mint mondta, nagyon sokat fejlődött a technika ahhoz képest, amikor még Eszter volt pici. Akkor még internet sem állt rendelkezésre, ma viszont a szülők már sok mindennek könnyen utána tudnak nézni, és egyszerűbben kapcsolatba tudnak lépni egymással. – Mindig elmondom a családoknak: nincsenek egyedül, van segítség. Azt látom, hogy személyes érintettségem okán nagyobb bizalommal fordulnak hozzám a szülők, bátrabban mernek kérdezni – tette hozzá Hajnalka.

Arról is beszélt, hogy számukra nagy segítséget jelentett a húsz éve – bejegyzett civil szervezetként tíz éve – működő Hallod!? Szülőklub Egyesület.

A kaposvári Duráczky József Módszertani Központ szakmai támogatását élvező szervezet amellett, hogy segítséget nyújt a fejlesztésben, évente három-négy alkalommal szülőtalálkozókat is szervez. A távolság miatt azonban nem mindenki tud ezeken részt venni, így a Tolna megyei családok részéről felmerült az igény, hogy helyben is legyen számukra egy klub. Így nemcsak Eszter, hanem édesanyja számára is megvan a következő cél.

Forrás:teol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét * = 35

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com