Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szignál
60
hallgató

Európai fogyatékossági kártya – az Európai Bizottság az Ön véleményét is várja

- 2023. április 4. 8:41 - 285 megtekintés

Az Európai Bizottság magyar nyelvű felmérésében ön is elmondhatja véleményét az Unió-szerte elismert fogyatékossági állapottal és annak mindenhol elfogadható igazolványával kapcsolatban.

 

Mi ez a kártya és kinek jó?

Az Európai Unió egy magyar nyelven is kitölthető kérdőívvel kívánja felmérni, mit gondolnak az érintettek arról a fogyatékossági igazolványról, amellyel az Unió bármely országában jogosulttá válhatnak a fogyatékossághoz kötődő kedvezményekre és ellátásokra. A legtöbb Uniós tagállamban ezek a kedvezmények és ellátások csak az adott tagállam saját állampolgárai számára elérhetőek. A tagállamok nem mmindig ismerik el a másik tagállam által kiadott fogyatékossági igazolványokat és szakvéleményeket.

Ez pedig megakadályozza az Unióban élő mintegy 90 millió fogyatékossággal élő személyt abban, hogy éljen a szabad mozgás és letelepedés Uniós alapszabadságával, és hogy például utazás közben igénybe vegye az olyan fogyatékossággal élő személyek számára elérhető kedvezményeket, akik a meglátogatott tagállamban élnek.

Ezt a problémát szeretné orvosolni az Unió egy ún. fogyatékossági kártya létrehozásával.
A cél tehát az, hogy a fogyatékossággal élő emberek ugyanolyan elbánásban részesüljenek, ugyanazokat a kedvezményeket kapják, és ugyanazok a jogok illessék meg őket, mint az adott tagállamban élő bármelyik fogyatékossággal élő embert, függetlenül attól, hogy hol állapították meg a fogyatékosságukat.

Főbb kérdések

Az egységes Európai fogyatékossági kártya ötlete először az Unió előző fogyatékosságügyi stratégiájában bukkant fel. Az Unió kutatói arra keresték a választ, hogyan lehet biztosítani, hogy egy másik Uniós tagállamba költöző fogyatékos személy ugyanolyan kedvezményeket és ellátásokat kapjon, mint amiket eredeti hazájában kapott. A kérdést vizsgálva rájöttek, hogy az érintettek gyakran ütköznek akadályokba akkor is, ha turistaként szeretnének helyi szolgáltatásokat igénybe venni egy másik tagállamban.

Az az ötlet is felmerült, hogy a fogyatékossággal élő személyek Európai parkolási igazolványával vonják össze ezt a kártyát, de ezt az ötletet végül elvetették a parkolási igazolvány nagy mérete és eltérő célja miatt. A parkolási igazolvány bevezetésénél azonban a jogalkotó abba a a problémába ütközött, hogy az Unión belül nem egységes, kiket tekintünk fogyatékossággal élőnek, és hogy milyen szolgáltatásokat kell számukra minden tagállamban egységesen elérhetővé tenni.

Az a kérdés is felmerült idő közben, hogy a védettségi igazolvány mintájára megoldható-e, hogy digitális formában tegyék elérhetővé az igazolványt, illetve a digitális verzió mellett továbbra is szükség van-e a kézbe fogható kártya formátumú igazolványra.

Az adatvédelmi szabályok további gondolatokat vetnek fel. Az Uniós általános adatvédelmi rendelet (közismertebb nevén a GDPR) kifejezetten tiltja, hogy a fogyatékossághoz hasonló érzékeny adatokat szivárogtassunk ki akár egy, a fogyatékossági kártyához hasonló igazolványban, hiszen ezt bárkinek felmutathatjuk. Ezért arra is megoldást kell találni, hogy hogyan tartalmazza a kártya azt, milyen segítséget igénylünk anélkül, hogy a saját adataink védelméhez való jogunkat önként és dalolva sértsük meg.

A kártyát 2016 és 2018 között nyolc EU tagállamban vizsgálták. A projekt tapasztalatait összegezték, és a következő, 2021-2030-as Uniós fogyatékossági stratégiába már ennek mentén került be.

A 2021-2030-as fogyatékossági stratégia több helyen említi az Európai fogyatékossági kártyát és a hozzá kapcsolódó felmérést. Ebben a felmérésben kapnak lehetőséget az érintett fogyatékossággal élő emberek arra, hogy elmondják véleményüket a kártyáról és a fenti kérdésekről.

Hol és hogyan tölthetem ki a kérdőívet?

A kérdőív az EU honlapján tölthető ki.

A link megnyitását követően elképzelhető, hogy a weboldal angol nyelven jelenik meg. Ha ez történik, és mindenképpen szeretnénk a magyar nyelvű felületet használni, úgy kattintsunk a „Language” hivatkozásra, és a megjelenő beágyazott listában válasszuk a „Magyar” lehetőséget.
Ezt követően két irányba indulhatunk: ha van Facebook, Twitter vagy Google fiókunk, akkor e fiókok egyikével bejelentkezhetünk a kérdőív felületére, miután a „Bejelentkezés” linkre kattintottunk és kiválasztottuk a nekünk megfelelő fióktípust. Ha ilyen fiókunk nincs, úgy válasszuk a „Regisztráció” lehetőséget, és hozzunk létre egy fiókot.

A bejelentkezést követően a kérdőív akadálymentes és magyar nyelvű felületére jutunk, ahol először saját adatainkat adhatjuk meg, aztán a kártyával kapcsolatos kérdésekre válaszolhatunk.
A kérdőív felülete akadálymentes. A válaszokat kombinált listamezőkben, szerkesztőmezőkben és választógombok, jelölőnégyzetek használatával adhatjuk meg.

Az akadálymentes kérdőív 2023. május 5-éig tölthető ki.

(Dr. Velegi Dorottya – MVGYOSZ. mb. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* három = 18

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland napja van.
Az év 29. hete és 197. napja.
Holnap Valter napja lesz.

1490. II. Ulászló magyar királlyá választatott.


1606. A király kinevezi Forgách Zsigmondot országbíróvá. (A kinevezés azonban nem lép életbe.)


Reviczky Gyula: Nyári dal

"...Vadvirágokat szedek
S kötözöm füzérbe.
Vagy a fűben heverek,
S felnézek az égre.
S haja hopp!
A madárral dalolok...
Szép világ, te, jó napot!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com