Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


TCK
51
hallgató

Európai fogyatékossági kártya – az Európai Bizottság az Ön véleményét is várja

- 2023. április 4. 8:41 - 203 megtekintés

Az Európai Bizottság magyar nyelvű felmérésében ön is elmondhatja véleményét az Unió-szerte elismert fogyatékossági állapottal és annak mindenhol elfogadható igazolványával kapcsolatban.

 

Mi ez a kártya és kinek jó?

Az Európai Unió egy magyar nyelven is kitölthető kérdőívvel kívánja felmérni, mit gondolnak az érintettek arról a fogyatékossági igazolványról, amellyel az Unió bármely országában jogosulttá válhatnak a fogyatékossághoz kötődő kedvezményekre és ellátásokra. A legtöbb Uniós tagállamban ezek a kedvezmények és ellátások csak az adott tagállam saját állampolgárai számára elérhetőek. A tagállamok nem mmindig ismerik el a másik tagállam által kiadott fogyatékossági igazolványokat és szakvéleményeket.

Ez pedig megakadályozza az Unióban élő mintegy 90 millió fogyatékossággal élő személyt abban, hogy éljen a szabad mozgás és letelepedés Uniós alapszabadságával, és hogy például utazás közben igénybe vegye az olyan fogyatékossággal élő személyek számára elérhető kedvezményeket, akik a meglátogatott tagállamban élnek.

Ezt a problémát szeretné orvosolni az Unió egy ún. fogyatékossági kártya létrehozásával.
A cél tehát az, hogy a fogyatékossággal élő emberek ugyanolyan elbánásban részesüljenek, ugyanazokat a kedvezményeket kapják, és ugyanazok a jogok illessék meg őket, mint az adott tagállamban élő bármelyik fogyatékossággal élő embert, függetlenül attól, hogy hol állapították meg a fogyatékosságukat.

Főbb kérdések

Az egységes Európai fogyatékossági kártya ötlete először az Unió előző fogyatékosságügyi stratégiájában bukkant fel. Az Unió kutatói arra keresték a választ, hogyan lehet biztosítani, hogy egy másik Uniós tagállamba költöző fogyatékos személy ugyanolyan kedvezményeket és ellátásokat kapjon, mint amiket eredeti hazájában kapott. A kérdést vizsgálva rájöttek, hogy az érintettek gyakran ütköznek akadályokba akkor is, ha turistaként szeretnének helyi szolgáltatásokat igénybe venni egy másik tagállamban.

Az az ötlet is felmerült, hogy a fogyatékossággal élő személyek Európai parkolási igazolványával vonják össze ezt a kártyát, de ezt az ötletet végül elvetették a parkolási igazolvány nagy mérete és eltérő célja miatt. A parkolási igazolvány bevezetésénél azonban a jogalkotó abba a a problémába ütközött, hogy az Unión belül nem egységes, kiket tekintünk fogyatékossággal élőnek, és hogy milyen szolgáltatásokat kell számukra minden tagállamban egységesen elérhetővé tenni.

Az a kérdés is felmerült idő közben, hogy a védettségi igazolvány mintájára megoldható-e, hogy digitális formában tegyék elérhetővé az igazolványt, illetve a digitális verzió mellett továbbra is szükség van-e a kézbe fogható kártya formátumú igazolványra.

Az adatvédelmi szabályok további gondolatokat vetnek fel. Az Uniós általános adatvédelmi rendelet (közismertebb nevén a GDPR) kifejezetten tiltja, hogy a fogyatékossághoz hasonló érzékeny adatokat szivárogtassunk ki akár egy, a fogyatékossági kártyához hasonló igazolványban, hiszen ezt bárkinek felmutathatjuk. Ezért arra is megoldást kell találni, hogy hogyan tartalmazza a kártya azt, milyen segítséget igénylünk anélkül, hogy a saját adataink védelméhez való jogunkat önként és dalolva sértsük meg.

A kártyát 2016 és 2018 között nyolc EU tagállamban vizsgálták. A projekt tapasztalatait összegezték, és a következő, 2021-2030-as Uniós fogyatékossági stratégiába már ennek mentén került be.

A 2021-2030-as fogyatékossági stratégia több helyen említi az Európai fogyatékossági kártyát és a hozzá kapcsolódó felmérést. Ebben a felmérésben kapnak lehetőséget az érintett fogyatékossággal élő emberek arra, hogy elmondják véleményüket a kártyáról és a fenti kérdésekről.

Hol és hogyan tölthetem ki a kérdőívet?

A kérdőív az EU honlapján tölthető ki.

A link megnyitását követően elképzelhető, hogy a weboldal angol nyelven jelenik meg. Ha ez történik, és mindenképpen szeretnénk a magyar nyelvű felületet használni, úgy kattintsunk a „Language” hivatkozásra, és a megjelenő beágyazott listában válasszuk a „Magyar” lehetőséget.
Ezt követően két irányba indulhatunk: ha van Facebook, Twitter vagy Google fiókunk, akkor e fiókok egyikével bejelentkezhetünk a kérdőív felületére, miután a „Bejelentkezés” linkre kattintottunk és kiválasztottuk a nekünk megfelelő fióktípust. Ha ilyen fiókunk nincs, úgy válasszuk a „Regisztráció” lehetőséget, és hozzunk létre egy fiókot.

A bejelentkezést követően a kérdőív akadálymentes és magyar nyelvű felületére jutunk, ahol először saját adatainkat adhatjuk meg, aztán a kártyával kapcsolatos kérdésekre válaszolhatunk.
A kérdőív felülete akadálymentes. A válaszokat kombinált listamezőkben, szerkesztőmezőkben és választógombok, jelölőnégyzetek használatával adhatjuk meg.

Az akadálymentes kérdőív 2023. május 5-éig tölthető ki.

(Dr. Velegi Dorottya – MVGYOSZ. mb. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 28. szerda, Ákos, Bátor napja van.
Az év 09. hete és 59. napja.
Holnap Elemér napja lesz.

1678. Bethlen János erdélyi kancellár és történetíró halála.


1849. Dembinszky hajnalban Kápolnáról Mezőkövesdre hátrál.


Csokonai Vitéz Mihály: A fársáng búcsúzó szavai

"...Élni kell a böjtbe is.
Azért aki szép párt lele,
Nem zsíros az - élhet vele.
Kukrikol a csirke is!
Élni kell a böjtbe is!

Jaj, siessünk, híveim!
Mit érzek? -mi szent szag? wer da?--
Jaj! jön, -jön a hamvas szerda!
Béhamvazza szemeim:
Jaj, siessünk, híveim!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com