Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Társadalmi célú közlemény -

Hallgatók száma: 21

Fehérbot napja: fókuszban a hangoskönyvek

- 2021. október 16. 8:26 - 109 megtekintés

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Bodor Tibor Hangoskönyvtára idén 60 éves. A jubileumi évforduló alkalmából a „Hangomat adom” mottó jegyében megrendezett idei fehérbot napi ünnepségnek a Vakok Általános Iskolája Nádor-terme adott otthont, ahol az idei Braille-emlékérmek, valamint az MVGYOSZ elnöksége által alapított új elismerés, a Hangomat Adom Díj is átadásra került.

Az október 14-én megtartott esemény résztvevőit Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy az MVGYOSZ és a kormány között folyamatos és sikeres az együttműködés, ennek köszönhetően valósultak meg többek között a közügyek akadálymentes gyakorlására irányuló intézkedések, a szövetség több mint százéves székházának folyamatban lévő felújítása, illetve a nagy, reprezentatív taglétszámú fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatásának növelése.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke megnyitójában a szövetség tevékenységei közül az érdekképviseleti munka, valamint a látássérült emberek számára nyújtott szolgáltatások jelentőségét hangsúlyozta. Az egyre többek által használt hangoskönyvtár, a Távszem szolgáltatás, a szövetség segédeszközboltjában kapható, mindennapi életet megkönnyítő eszközök, illetve látássérült tanulók számára történő tankönyvadaptálás mind hozzájárulnak a vak és gyengénlátó emberek kulturális és társadalmi esélyegyenlőségének javításához – fejtette ki az elnök.

A beszédeket követően dr. Nagy Sándor átadta az MVGYOSZ elnöksége által 2021. évben adományozott Louis Braille-emlékérmeket. A kitüntetést 1959 óta a szövetség elnöksége olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik sokat tettek a látássérült emberekért. Az elismerést idén Prof. dr. Csocsán Emmy, Prónay Beáta, Németh Tamás, Schiff Mónika és a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház munkatársi közössége vehette át.

A Múlt-Jelen-Jövő tárgyú tematikus beszélgetés során Németh Orsolya szakmai vezető elmondta: az MVGYOSZ immár hatvanéves hangoskönyvtára az elmúlt évtizedekben a hangrögzítő, digitalizáló és lejátszó eszközök fejlődésének sok változását élte meg. A könyvtár 2018-tól viseli népszerű felolvasója, Bodor Tibor színművész nevét.

Szilágyi Ildikó könyvtáros aktuális és szemléletes számadatokkal mutatta be a hangoskönyvtár fejlődését. A 2018-tól elérhető mobilapplikáció és a tavaly karácsonykor átadott webes változat, valamint a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntesei által felolvasott könyvek még szélesebbre tárták a hangoskönyvtár digitális kapuját a látássérült olvasók előtt. Az MVGYOSZ digitalizáló munkatársainak és az önkéntes felolvasóknak köszönhetően az online elérhető hangoskönyvek száma mára meghaladja a 4800-at. Az elmúlt három év alatt több mint 500 önkéntes adta a hangját a könyvek felolvasásához.

Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető a hangoskönyvtár fejlesztési irányait ismertette, és bemutatta azt az új eszközt, amely a jövőben a CD-lemezek helyett biztosítja a hangoskönyvek elérését azok számára, akik CD-lejátszó hiányában nem tudnak vagy életkoruknál fogva már nem is akarnak online felületek használatával könyveket olvasni. A hangoskönyv-olvasó eszköz pozitívumai között említette, hogy arra egyszerre több mű is letölthető, a művek és a fejezetek között lehetőség van a léptetésre, könyvjelző funkció használatára. Nem utolsó sorban könnyű, kis helyen elfér és napelemmel is tölthető. Az ismertetőt követően a Könyvről hangra online kvízjáték tapasztalatait és a nyertesek nevét osztotta meg a jelenlévőkkel. A vetélkedőn Árvay Mária, Deme János és Tóth Katalin válaszolt mind az öt kérdésre helyesen.

A programot követő kerekasztal-beszélgetésen dr. Nagyné Berke Mónika négy önkéntes felolvasót, Michaleczky Krisztinát, Plaszkony Adriennt, Mach Andrást és Vass Istvánt kérdezte személyes motivációikról, tapasztalataikról és egy-egy könyvválasztás sikeréről. Az inspiráló beszélgetés során olyan kérdésekre is választ kaphatott a közönség, hogy hogyan lehet munka és család mellett felolvasni, mi van akkor, ha egy fejezetet tányércsörgés zavar meg, és arra is, hogy miért ne olvassunk fel szabadtéren.

Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke köszönetet mondott az önkéntes felolvasók elkötelezettségéért, valamint a szövetséggel megvalósított közös munkáért és az elért eredményekért. Beszédében kiemelte, hogy Bodor Tibor munkássága, s az általa felolvasott 9000 órányi hangoskönyvállomány azt mutatja meg, hogy akár egyetlen ember is mennyit képes tenni embertársaiért.

A beszélgetés végén dr. Nagyné Berke Mónika bejelentette, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége új díjat alapított az önkéntes felolvasók elismerésére Hangomat Adom Díj elnevezéssel. A díj nevével és a szövetség logójával gravírozott kristálymikrofont minden évben a fehérbot napján adja át a szövetség azoknak a felolvasóknak, akik 500 órát meghaladó felolvasással gazdagították a hangoskönyvtár állományát.

Az idén első alkalommal adományozott díj kitüntetettjei: Lencsés Szilvi és Michaleczky Krisztina önkéntes felolvasók.

A fehérbot napi esemény utolsó blokkjában a jelenlévő látássérült olvasók és önkéntes felolvasók végre személyesen is találkozhattak egymással, kölcsönösen feltehették kérdéseiket, illetve a vak és gyengénlátó hangoskönyvtári tagok visszajelzéseket is adhattak azoknak, akik hangjukat adják egy-egy könyvhöz.

Az ünnepi eseményen a résztvevők Mozart, Satie és Grieg darabok részleteit hallhatták az Összhang zongoraduó előadásában, Berta Edina és Németh Tamás közreműködésével. Mach András önkéntes felolvasó Benjamin László Két évtized című versével köszöntötte a közönséget.

(MVGYOSZ. – Hegedűs Katalin kommunikációs munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 8 = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com