Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


2 Pac - Changes
44
hallgató

Fehérbot napja: fókuszban a hangoskönyvek

- 2021. október 16. 8:26 - 709 megtekintés

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Bodor Tibor Hangoskönyvtára idén 60 éves. A jubileumi évforduló alkalmából a „Hangomat adom” mottó jegyében megrendezett idei fehérbot napi ünnepségnek a Vakok Általános Iskolája Nádor-terme adott otthont, ahol az idei Braille-emlékérmek, valamint az MVGYOSZ elnöksége által alapított új elismerés, a Hangomat Adom Díj is átadásra került.

Az október 14-én megtartott esemény résztvevőit Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy az MVGYOSZ és a kormány között folyamatos és sikeres az együttműködés, ennek köszönhetően valósultak meg többek között a közügyek akadálymentes gyakorlására irányuló intézkedések, a szövetség több mint százéves székházának folyamatban lévő felújítása, illetve a nagy, reprezentatív taglétszámú fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatásának növelése.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke megnyitójában a szövetség tevékenységei közül az érdekképviseleti munka, valamint a látássérült emberek számára nyújtott szolgáltatások jelentőségét hangsúlyozta. Az egyre többek által használt hangoskönyvtár, a Távszem szolgáltatás, a szövetség segédeszközboltjában kapható, mindennapi életet megkönnyítő eszközök, illetve látássérült tanulók számára történő tankönyvadaptálás mind hozzájárulnak a vak és gyengénlátó emberek kulturális és társadalmi esélyegyenlőségének javításához – fejtette ki az elnök.

A beszédeket követően dr. Nagy Sándor átadta az MVGYOSZ elnöksége által 2021. évben adományozott Louis Braille-emlékérmeket. A kitüntetést 1959 óta a szövetség elnöksége olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik sokat tettek a látássérült emberekért. Az elismerést idén Prof. dr. Csocsán Emmy, Prónay Beáta, Németh Tamás, Schiff Mónika és a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház munkatársi közössége vehette át.

A Múlt-Jelen-Jövő tárgyú tematikus beszélgetés során Németh Orsolya szakmai vezető elmondta: az MVGYOSZ immár hatvanéves hangoskönyvtára az elmúlt évtizedekben a hangrögzítő, digitalizáló és lejátszó eszközök fejlődésének sok változását élte meg. A könyvtár 2018-tól viseli népszerű felolvasója, Bodor Tibor színművész nevét.

Szilágyi Ildikó könyvtáros aktuális és szemléletes számadatokkal mutatta be a hangoskönyvtár fejlődését. A 2018-tól elérhető mobilapplikáció és a tavaly karácsonykor átadott webes változat, valamint a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntesei által felolvasott könyvek még szélesebbre tárták a hangoskönyvtár digitális kapuját a látássérült olvasók előtt. Az MVGYOSZ digitalizáló munkatársainak és az önkéntes felolvasóknak köszönhetően az online elérhető hangoskönyvek száma mára meghaladja a 4800-at. Az elmúlt három év alatt több mint 500 önkéntes adta a hangját a könyvek felolvasásához.

Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető a hangoskönyvtár fejlesztési irányait ismertette, és bemutatta azt az új eszközt, amely a jövőben a CD-lemezek helyett biztosítja a hangoskönyvek elérését azok számára, akik CD-lejátszó hiányában nem tudnak vagy életkoruknál fogva már nem is akarnak online felületek használatával könyveket olvasni. A hangoskönyv-olvasó eszköz pozitívumai között említette, hogy arra egyszerre több mű is letölthető, a művek és a fejezetek között lehetőség van a léptetésre, könyvjelző funkció használatára. Nem utolsó sorban könnyű, kis helyen elfér és napelemmel is tölthető. Az ismertetőt követően a Könyvről hangra online kvízjáték tapasztalatait és a nyertesek nevét osztotta meg a jelenlévőkkel. A vetélkedőn Árvay Mária, Deme János és Tóth Katalin válaszolt mind az öt kérdésre helyesen.

A programot követő kerekasztal-beszélgetésen dr. Nagyné Berke Mónika négy önkéntes felolvasót, Michaleczky Krisztinát, Plaszkony Adriennt, Mach Andrást és Vass Istvánt kérdezte személyes motivációikról, tapasztalataikról és egy-egy könyvválasztás sikeréről. Az inspiráló beszélgetés során olyan kérdésekre is választ kaphatott a közönség, hogy hogyan lehet munka és család mellett felolvasni, mi van akkor, ha egy fejezetet tányércsörgés zavar meg, és arra is, hogy miért ne olvassunk fel szabadtéren.

Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke köszönetet mondott az önkéntes felolvasók elkötelezettségéért, valamint a szövetséggel megvalósított közös munkáért és az elért eredményekért. Beszédében kiemelte, hogy Bodor Tibor munkássága, s az általa felolvasott 9000 órányi hangoskönyvállomány azt mutatja meg, hogy akár egyetlen ember is mennyit képes tenni embertársaiért.

A beszélgetés végén dr. Nagyné Berke Mónika bejelentette, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége új díjat alapított az önkéntes felolvasók elismerésére Hangomat Adom Díj elnevezéssel. A díj nevével és a szövetség logójával gravírozott kristálymikrofont minden évben a fehérbot napján adja át a szövetség azoknak a felolvasóknak, akik 500 órát meghaladó felolvasással gazdagították a hangoskönyvtár állományát.

Az idén első alkalommal adományozott díj kitüntetettjei: Lencsés Szilvi és Michaleczky Krisztina önkéntes felolvasók.

A fehérbot napi esemény utolsó blokkjában a jelenlévő látássérült olvasók és önkéntes felolvasók végre személyesen is találkozhattak egymással, kölcsönösen feltehették kérdéseiket, illetve a vak és gyengénlátó hangoskönyvtári tagok visszajelzéseket is adhattak azoknak, akik hangjukat adják egy-egy könyvhöz.

Az ünnepi eseményen a résztvevők Mozart, Satie és Grieg darabok részleteit hallhatták az Összhang zongoraduó előadásában, Berta Edina és Németh Tamás közreműködésével. Mach András önkéntes felolvasó Benjamin László Két évtized című versével köszöntötte a közönséget.

(MVGYOSZ. – Hegedűs Katalin kommunikációs munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* nyolc = 48

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com