Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Neoton - Minek ez a cirkusz
31
hallgató

Felülvizsgálati iszony

- 2013. május 31. 6:02 - 2198 megtekintés

A rokkantsági felülvizsgálaton már átesettek többsége elégedetlen, de úgy tudjuk, a kormány tervei sem váltak be. A kabinet legalább 150 ezer megváltozott munkaképességű embert küldene vissza munkába, ám kiderült, többségük valóban képtelen dolgozni. Ráadásul a rehabilitáció lassan halad, mert kevés az orvos, így még azok közül sem került sorra mindenki, akinek 2012-ben lett volna esedékes a vizsgálat. Információink szerint a felülvizsgálatra előírt év végi határidő biztosan nem tartható.

Ahol én voltam, azt mondták, a három orvos közül egy volt az, aki tényleg a valóságos helyzet alapján ítél, a másik kettőnél esélye sincs senkinek, csak aki tényleg félig halott már – így írt egy fórumozó a rokkantsági felülvizsgálati tapasztalatairól. Úgy folytatta: “persze én nem ahhoz az egyhez kerültem, II. fokon már alaposabb a vizsgálat és én is tapasztaltam, hogy érdemes akár a bírósági szakaszig is elmenni az igazunkért”. Más azt írta: “idegileg nagyon megviseli az embert ez a procedúra. És ha nincs segítség akkor éhen lehetett volna halni. De nemcsak a betegek elégedetlenek, a kormány is – igaz, más okból. A Népszava információja szerint az nem tetszik a kabinetnek, hogy lassan haladnak a felülvizsgálatok, s ezen félmilliárd forintos ráfordítással változtatnának. Újabb száz közreműködő alkalmazásával és a feladatot végzők bérének emelésével gyorsítanának, hiszen elvileg 2013 végéig be kellene fejezni a felülvizsgálatokat. Ám jelen állás szerint egy évre még biztosan szükség lenne.

A Széll Kálmán terv azt írta elő, hogy 2013 végéig 190 milliárd forintot kell spórolni a rokkantellátáson. Mindezt úgy akarták elérni, hogy akit csak lehet, visszaküldenek dolgozni. A kabinet célja az volt, hogy 150 ezer embert rehabilitáljanak, ennek érdekében az új minősítési rendszer szerint az amputált lábú betegek, a gerincsérvvel élők, vagy akár a sztómások is munkaképesek lehetnek. A 320 ezer rokkantból mintegy 200 ezernek kellett tavaly újra felülvizsgálatra jelentkeznie; az 57 évnél fiatalabbak közül akarták kiválasztani azokat, akiket visszaküldhetnek dolgozni. Ám ez nem sikerült, és a felülvizsgálatok nagyon lassan haladnak. Az eddig ellenőrzött betegek túlnyomó többsége megtarthatta teljes vagy csökkentett összegű ellátását, a felülvizsgálatok következtében az ellátásból körülbelül tízezer ember szorult ki. Vagyis nem igazolódott be a kormány feltételezése, hogy a megváltozott munkaképességűek valójában képesek lennének dolgozni.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint nekik csak jó, hogy lassan halad a felülvizsgálat, mert így kevesebben kerülnek lehetetlen helyzetbe. Még azok közül sem jutott be mindenki vizsgálatra, akinek ez 2012-ben lett volna esedékes. Megerősítette, kevés megváltozott munkaképességűről állapítják meg, hogy visszamehet dolgozni, inkább csak visszaminősítik a betegek állapotát. Igaz, ez azt jelenti – mondta a lapnak -, hogy kevesebb pénzt kapnak. Az az általános, hogy feleződik a korábbi ellátásuk összege.

Ők legalább kapnak valamit, de akiket visszaküldenek dolgozni, még rosszabb helyzetbe kerülnek. Az egykori rokkantnyugdíjasok 60 százaléka ugyanis a munkaerőpiac szempontjából is a leghátrányosabb térségekben él, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön – magyarázta az elnök. Mintegy 60 százalékuknak “elavult” az iskolai végzettsége, vagy csak az általános iskolát végezték el, ráadásul több, mint 60 százalékuk 50 év fölötti. Ők korábban – éppen végzettségük, vagy inkább képzetlenségük miatt – nehéz fizikai munkát végeztek, amit ma már képtelenek ellátni, de a munkaerőpiacon ebből a körből még az egészségesek sem találnak állást. Képzés, szervezett átképzés pedig nincs, igaz, az 50 éven felülieket már nem is lenne könnyű iskolapadba ültetni – tette hozzá az elnök.

Hegedüs Lajos úgy tudja, a kormány uniós forrásból bővítené az orvosok létszámát, ám információi szerint a toborzás eddig sikertelen volt, legalábbis nem érzik, hogy bármi változás lenne. Egyébként is kevés az orvos – mondta -, ez az állás pedig nem igazán vonzó, többek között azért mert itt nincs paraszolvencia. Megjegyezte azt is, hogy nemcsak a vizsgálattal van probléma. A betegeknek nagyon sokat kell várniuk a határozatokra, a közigazgatásban érvényes 30 napos határidő helyett nem ritka a 120 napos várakozás. Ám amíg nincs meg a határozat, a beteg nem kap ellátást. Ugyan visszamenőleg utalják nekik a pénzt, de két-három hónapig ellátás nélkül kell megélniük. Megjegyezte ugyanakkor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elnöke, Pósfai Gábor a napokban arról tájékoztatta őket, hogy az adminisztrációval foglalkozó létszámot megerősítették, és ez a folyamat fel fog gyorsulni.

Forrás: Népszava.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- három = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com