Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Herczeg Flóra - Kézen fogsz és hazavezetsz
59
hallgató

Fogyatékos személyek jogai a légi járműveken történő utazásuk során

- 2023. június 18. 12:53 - 307 megtekintés

Annak érdekében, hogy a repülőútjukon a fogyatékos személyek is biztonságosan, mindenki mással azonos módon tudjanak utazni, a jogszabályok által biztosított jogok – a szállítás megtagadásának tilalma, érkezési és távozási pontok kijelölése, segítségnyújtás a repülőtéren és a gép fedélzetén, valamint a tájékoztatáshoz való jog – a repülőtér vezetése, továbbá a légi fuvarozók, utazásszervezők oldalán kötelezettségként jelentkeznek.

Fontos alapelv a kötelezettség alóli mentesülés tilalma, vagyis e kötelezettségek teljesítése alól nem lehet „kibújni”.

A fogyatékos személyt e jogok megilletik akkortól, amikor jegyet vásárol, ill. helyet foglal valamilyen járatra egészen addig, amíg a megérkezését követően elhagyja a repülőtér területét. E jogokat díjmentesen kell biztosítani, és azok kizárólag biztonsági okból korlátozhatók. A helyfoglalás előtt a légi fuvarozónak, utazásszervezőnek meg kell győződnie arról, nincs-e ilyen biztonsági akadály.
A fenti jogokat, azok tartalmát, jelentését részletesebben is áttekintjük a következőkben. Kifejezetten a fogyatékos személyeket megillető jogokra fogunk csak kitérni, természetesen vannak olyan légiutasjogok is, melyek minden utast megilletnek, pl. járat késése vagy poggyász megrongálódása, elvesztése esetén, ezekről jelen cikkben nem ejtünk külön szót, de lehetőség van tájékozódni róluk pl. ezen az oldalon: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_hu.htm

A szállítás megtagadásának tilalma

Ez a tilalom a légi fuvarozót, valamint az utazásszervezőt érinti, és a helyfoglalás, illetve a beszállítás megtagadására vonatkozik. Nem tagadható meg a beszállítása annak, aki érvényes jeggyel és helyfoglalással rendelkezik.
Kivételt képez ez alól, azaz megtagadható a foglalás, ill. beszállítás, ha biztonsági követelménybe ütközne, vagy ha a beszállítás fizikailag lehetetlen a repülőgép vagy ajtóinak mérete miatt, pl. kerekesszékeseknél. Elutasítás esetén – lehetőség szerint – alternatív lehetőséget kell felajánlani, pl. átfoglalás. Ha ez nem lehetséges, akkor a jegy árát vissza kell téríteni (a kísérő jegyét is).
Biztonsági okból a légi fuvarozó, utazásszervező előírhatja, hogy más kísérje az adott személyt, aki ezt biztonságosabban tudja kivitelezni.
A légi fuvarozó a fogyatékos személyek szállítására vonatkozó biztonsági szabályokról, illetve a repülőgépek méretei miatti korlátozásokról közérthető módon tájékoztatást köteles adni, közzétenni. Az utazásszervező ezeket a biztonsági szabályokat és korlátozásokat köteles rendelkezésre bocsátani mindazon repülőjáratok vonatkozásában, amelyek az általa szervezett, értékesített vagy értékesítésre felkínált szervezett utazási formákban szerepelnek.

Érkezési és távozási pontok kijelölése

A repülőtér vezetése a fogyatékos emberek szervezeteinek bevonásával a helyi adottságok figyelembe vétele mellett a repülőtér területén belül vagy a repülőtér vezetésének közvetlen ellenőrzése alatt álló helyen, mind a terminálépületeken belül, mind azokon kívül köteles kijelölni azokat az érkezési és távozási pontokat, amelyeken a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek nehézség nélkül bejelenthetik érkezésüket a repülőtérre, és kérhetik a segítségnyújtást.
Az érkezési és távozási pontokat megfelelő jelzéssel kell ellátni, és azoknak – érthető formában – alapvető információval kell szolgálniuk a repülőtérről.

Információk továbbítása

A légi fuvarozó, utazásszervező köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy valamennyi értékesítési pontjukon – beleértve a telefonos és internetes értékesítést is – fogadják a segítségnyújtási igényekre vonatkozó bejelentéseket.
A repülő indulási időpontját megelőző 48 órán belül kapott kérést 36 órán belül továbbítani kell az indulási, érkezési és átszállási repülőterek vezetésének, valamint az üzemeltető légi fuvarozó részére, ha a helyfoglalás nem az adott légi fuvarozónál történt.

Repülőtéri segítségnyújtáshoz való jog

Ennek biztosításáért a repülőtér vezetése felel, a segítségnyújtásnak személyre szabottnak, az adott személy szükségleteit, igényeit figyelembe vevőnek kell lennie.
A segítségnyújtási kötelezettség akkor áll fenn, ha az erre való igényt 48 órával előbb bejelentették, továbbá az utas a gép indulása előtt 2 órával megjelenik a repülőtér határán belül a kijelölt helyen, vagy 1 órával előbb bejelentkezik utasfelvételre. Egyéb esetben is minden észszerűen elvárható lépést meg kell tenni ennek érdekében, de nem kötelezettség.
A segítségnyújtásnak ki kell terjednie arra, hogy az adott személy a kijelölt helyen bejelenthesse megérkezését, kérhesse a segítséget; a kijelölt pontokról eljuthasson az utasfelvételi pulthoz; felvételben részesülhessen, poggyászt feladhasson; eljusson a gépig, majd akár felvonó, akár egyéb segítséggel bejuthasson a gépbe, ott a helyére, mosdóba; elhelyezhesse, majd felvehesse poggyászát; leszállás, átszállás esetén csatlakozó járat elérése, stb. érdekében történő segítség. A kísérő segítségnyújtását is lehetővé kell tenni.
A repülőtér feladata még a mozgást segítő eszköz földi kezelése, károsodott, elveszett eszköz ideiglenes helyettesítése, elismert segítőkutyák földi kezelése, a repülőjáratok igénybe vételéhez szükséges információk megfelelően érthető formában való közlése.

Légi fuvarozók általi segítségnyújtás

A légi fuvarozó a fogyatékos személyeknek – ha időben bejelentik ilyen igényüket és időben megjelennek – köteles térítésmentesen segítséget nyújtani.
Ez a kötelezettség kiterjed az elismert vezetőkutyák utastéri szállítására a nemzeti jogszabályok szerint, személyenként maximum két mozgást segítő eszköz szállítására (48 órával előbbi bejelentés esetén, ill. a fedélzeten lévő hely függvényében). A segítségnyújtásba beletartozik a repülőjáratra vonatkozó lényeges információk megfelelő formában való közlése; az üléshelyek kiosztásánál az egyéni szükségletek figyelembe vétele, a biztonsági szabályok keretei, ill. a rendelkezésre álló helyek függvényében; segítség a mosdóba eljutáshoz.

Jogok érvényesítése:

Amennyiben az utazás során mégis probléma adódna, a fentebbi jogokat nem vagy nem megfelelően biztosítják a fogyatékos utas számára, az alábbi jogérvényesítési lehetőségekkel élhet.
1. Kártérítési igény:
Kártérítés az elveszett, megrongálódott eszközökkel, berendezésekkel kapcsolatban kérhető.
Ha a repülőtéri kezelés vagy repülőgép fedélzetén történő szállítás során kerekesszékek, egyéb, mozgást segítő berendezések vagy segítő eszközök elvesznek vagy megrongálódnak, az utast, akihez ezek az eszközök tartoznak, kártérítésben kell részesíteni, összhangban a nemzetközi, közösségi és nemzeti jogi előírásokkal.
2. Panasztételi és egyéb eljárások:
Első lépésként a repülőtér vezetéséhez, vagy a légi fuvarozóhoz fordulhat, aki úgy ítéli meg, hogy a fentebb leírt jogait megsértették. Ha a benyújtott panasz másik tagállam szervének hatáskörébe tartozik, azt továbbítani kell.
A fenti jelzés eredménytelensége esetén eljárás indítható részint az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt az alapvető jogok biztosánál, illetve lehetőség van pl. kártérítés, sérelemdíj iránti igény érvényesítésére is.

Fogyatékossággal élő utasok jogairól rendelkező jogszabályok

– Az Európai Parlament és a Tanács 1107/2006/EK rendelete (2006. július 5.) a légi járműveken utazó fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogairól
– A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény,
– A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó fakultatív jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 2007. évi XCII. törvény
– Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény.

(Dr. Weninger Magda – MVGYOSZ. jogtanácsos)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 24. hétfő, Iván napja van.
Az év 26. hete és 176. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com