Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Takáts Eszter és Zenekara - Másik hajó
59
hallgató

Fogyatékos személyek jogai a légi járműveken történő utazásuk során

- 2023. június 18. 12:53 - 234 megtekintés

Annak érdekében, hogy a repülőútjukon a fogyatékos személyek is biztonságosan, mindenki mással azonos módon tudjanak utazni, a jogszabályok által biztosított jogok – a szállítás megtagadásának tilalma, érkezési és távozási pontok kijelölése, segítségnyújtás a repülőtéren és a gép fedélzetén, valamint a tájékoztatáshoz való jog – a repülőtér vezetése, továbbá a légi fuvarozók, utazásszervezők oldalán kötelezettségként jelentkeznek.

Fontos alapelv a kötelezettség alóli mentesülés tilalma, vagyis e kötelezettségek teljesítése alól nem lehet „kibújni”.

A fogyatékos személyt e jogok megilletik akkortól, amikor jegyet vásárol, ill. helyet foglal valamilyen járatra egészen addig, amíg a megérkezését követően elhagyja a repülőtér területét. E jogokat díjmentesen kell biztosítani, és azok kizárólag biztonsági okból korlátozhatók. A helyfoglalás előtt a légi fuvarozónak, utazásszervezőnek meg kell győződnie arról, nincs-e ilyen biztonsági akadály.
A fenti jogokat, azok tartalmát, jelentését részletesebben is áttekintjük a következőkben. Kifejezetten a fogyatékos személyeket megillető jogokra fogunk csak kitérni, természetesen vannak olyan légiutasjogok is, melyek minden utast megilletnek, pl. járat késése vagy poggyász megrongálódása, elvesztése esetén, ezekről jelen cikkben nem ejtünk külön szót, de lehetőség van tájékozódni róluk pl. ezen az oldalon: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_hu.htm

A szállítás megtagadásának tilalma

Ez a tilalom a légi fuvarozót, valamint az utazásszervezőt érinti, és a helyfoglalás, illetve a beszállítás megtagadására vonatkozik. Nem tagadható meg a beszállítása annak, aki érvényes jeggyel és helyfoglalással rendelkezik.
Kivételt képez ez alól, azaz megtagadható a foglalás, ill. beszállítás, ha biztonsági követelménybe ütközne, vagy ha a beszállítás fizikailag lehetetlen a repülőgép vagy ajtóinak mérete miatt, pl. kerekesszékeseknél. Elutasítás esetén – lehetőség szerint – alternatív lehetőséget kell felajánlani, pl. átfoglalás. Ha ez nem lehetséges, akkor a jegy árát vissza kell téríteni (a kísérő jegyét is).
Biztonsági okból a légi fuvarozó, utazásszervező előírhatja, hogy más kísérje az adott személyt, aki ezt biztonságosabban tudja kivitelezni.
A légi fuvarozó a fogyatékos személyek szállítására vonatkozó biztonsági szabályokról, illetve a repülőgépek méretei miatti korlátozásokról közérthető módon tájékoztatást köteles adni, közzétenni. Az utazásszervező ezeket a biztonsági szabályokat és korlátozásokat köteles rendelkezésre bocsátani mindazon repülőjáratok vonatkozásában, amelyek az általa szervezett, értékesített vagy értékesítésre felkínált szervezett utazási formákban szerepelnek.

Érkezési és távozási pontok kijelölése

A repülőtér vezetése a fogyatékos emberek szervezeteinek bevonásával a helyi adottságok figyelembe vétele mellett a repülőtér területén belül vagy a repülőtér vezetésének közvetlen ellenőrzése alatt álló helyen, mind a terminálépületeken belül, mind azokon kívül köteles kijelölni azokat az érkezési és távozási pontokat, amelyeken a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek nehézség nélkül bejelenthetik érkezésüket a repülőtérre, és kérhetik a segítségnyújtást.
Az érkezési és távozási pontokat megfelelő jelzéssel kell ellátni, és azoknak – érthető formában – alapvető információval kell szolgálniuk a repülőtérről.

Információk továbbítása

A légi fuvarozó, utazásszervező köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy valamennyi értékesítési pontjukon – beleértve a telefonos és internetes értékesítést is – fogadják a segítségnyújtási igényekre vonatkozó bejelentéseket.
A repülő indulási időpontját megelőző 48 órán belül kapott kérést 36 órán belül továbbítani kell az indulási, érkezési és átszállási repülőterek vezetésének, valamint az üzemeltető légi fuvarozó részére, ha a helyfoglalás nem az adott légi fuvarozónál történt.

Repülőtéri segítségnyújtáshoz való jog

Ennek biztosításáért a repülőtér vezetése felel, a segítségnyújtásnak személyre szabottnak, az adott személy szükségleteit, igényeit figyelembe vevőnek kell lennie.
A segítségnyújtási kötelezettség akkor áll fenn, ha az erre való igényt 48 órával előbb bejelentették, továbbá az utas a gép indulása előtt 2 órával megjelenik a repülőtér határán belül a kijelölt helyen, vagy 1 órával előbb bejelentkezik utasfelvételre. Egyéb esetben is minden észszerűen elvárható lépést meg kell tenni ennek érdekében, de nem kötelezettség.
A segítségnyújtásnak ki kell terjednie arra, hogy az adott személy a kijelölt helyen bejelenthesse megérkezését, kérhesse a segítséget; a kijelölt pontokról eljuthasson az utasfelvételi pulthoz; felvételben részesülhessen, poggyászt feladhasson; eljusson a gépig, majd akár felvonó, akár egyéb segítséggel bejuthasson a gépbe, ott a helyére, mosdóba; elhelyezhesse, majd felvehesse poggyászát; leszállás, átszállás esetén csatlakozó járat elérése, stb. érdekében történő segítség. A kísérő segítségnyújtását is lehetővé kell tenni.
A repülőtér feladata még a mozgást segítő eszköz földi kezelése, károsodott, elveszett eszköz ideiglenes helyettesítése, elismert segítőkutyák földi kezelése, a repülőjáratok igénybe vételéhez szükséges információk megfelelően érthető formában való közlése.

Légi fuvarozók általi segítségnyújtás

A légi fuvarozó a fogyatékos személyeknek – ha időben bejelentik ilyen igényüket és időben megjelennek – köteles térítésmentesen segítséget nyújtani.
Ez a kötelezettség kiterjed az elismert vezetőkutyák utastéri szállítására a nemzeti jogszabályok szerint, személyenként maximum két mozgást segítő eszköz szállítására (48 órával előbbi bejelentés esetén, ill. a fedélzeten lévő hely függvényében). A segítségnyújtásba beletartozik a repülőjáratra vonatkozó lényeges információk megfelelő formában való közlése; az üléshelyek kiosztásánál az egyéni szükségletek figyelembe vétele, a biztonsági szabályok keretei, ill. a rendelkezésre álló helyek függvényében; segítség a mosdóba eljutáshoz.

Jogok érvényesítése:

Amennyiben az utazás során mégis probléma adódna, a fentebbi jogokat nem vagy nem megfelelően biztosítják a fogyatékos utas számára, az alábbi jogérvényesítési lehetőségekkel élhet.
1. Kártérítési igény:
Kártérítés az elveszett, megrongálódott eszközökkel, berendezésekkel kapcsolatban kérhető.
Ha a repülőtéri kezelés vagy repülőgép fedélzetén történő szállítás során kerekesszékek, egyéb, mozgást segítő berendezések vagy segítő eszközök elvesznek vagy megrongálódnak, az utast, akihez ezek az eszközök tartoznak, kártérítésben kell részesíteni, összhangban a nemzetközi, közösségi és nemzeti jogi előírásokkal.
2. Panasztételi és egyéb eljárások:
Első lépésként a repülőtér vezetéséhez, vagy a légi fuvarozóhoz fordulhat, aki úgy ítéli meg, hogy a fentebb leírt jogait megsértették. Ha a benyújtott panasz másik tagállam szervének hatáskörébe tartozik, azt továbbítani kell.
A fenti jelzés eredménytelensége esetén eljárás indítható részint az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt az alapvető jogok biztosánál, illetve lehetőség van pl. kártérítés, sérelemdíj iránti igény érvényesítésére is.

Fogyatékossággal élő utasok jogairól rendelkező jogszabályok

– Az Európai Parlament és a Tanács 1107/2006/EK rendelete (2006. július 5.) a légi járműveken utazó fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogairól
– A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény,
– A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó fakultatív jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 2007. évi XCII. törvény
– Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény.

(Dr. Weninger Magda – MVGYOSZ. jogtanácsos)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 29. csütörtök, Elemér napja van.
Az év 09. hete és 60. napja.
Holnap Albin napja lesz.

1476. III. Fridrik császárnak február 29-én kelt menlevele, mellyel Bekensloer János esztergomi érsek kiszökött az országból, vivén magával sok drága arany és ezüst edényeken kívül 300000 arany forint készpénzt.


1654. Comenius kiadta kezéből Sárospatakon a magyarországi viszonyokat bíráló munkáját.


Simon István: Februári szivárvány

"...Február végi szivárvány
alá szalad - nézd Laci -
a tél és tavasz határán
jegenyés úton a kocsi,

s ívét a hétszín szallagnak
ragyogtatja kerekén:
szalad a Csillag,
trap-trap-trap-

és dől a fény
és dől a fény.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com