Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
33
hallgató

FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREK ÉVÉRTÉKELŐJE

- 2011. április 22. 12:20 - 915 megtekintés

Látássérültek és szakemberek április 20-án nyílt Levelet juttattak el Orbán Viktor Miniszterelnök részére

A levelet az alábbiakban szó szerint közöljük:
“Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Fogyatékossággal élő emberek és a témával foglalkozó szakértők megállapításait összegezve elkészítettük a kormány egyéves működésének értékelését. Az évértékeléshez alapul szolgál a Fidesz-KDNP “Nemzeti Ügyek Politikája” kormányprogramja, melyben összesen négy témát határoztak meg problématerületként. Lássuk mi történt ezek megoldása érdekében:

1) “Forráskivonások a fogyatékosságügyi területéről” – jelöli megoldandó problémaként a kormányprogram. 2011-ben a fogyatékosságügyi kiadásokat 10 milliárd forinttal csökkentették.
2) “Érdekvédelmi szervezetek kiszolgáltatott helyzetbe taszítása” – szintén hibának tartja a kormányprogram. Ennek ellenére 2011-ben az öt nagy érdekvédelmi szervezet sem kapta vissza a korábbi támogatási összegeket, de emellett a támogatási rendszer átláthatatlanná tételével, és a megpályázható források drasztikus csökkentésével ellehetetlenítették a kisebb költségvetésű civil szervezeteket. A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) forrásai irreálisan rövid támogatási időszakkal futnak. Nem tudni milyen elvek mentén és milyen döntési folyamat eredményeként kerültek bizonyos civil szervezetek 10-20 millió forintos támogatásokkal megnevezésre a költségvetésben.
3) “Fogyatékossági támogatás összegének befagyasztása” – ez 2011-ben sem változott. De közben nem javult a fogyatékos emberek részére nyújtott szociális, közoktatási, egészségügyi ellátások rendszere sem, sőt, a megszűnő rehabilitációs szolgáltatok miatt sokak élete lett újra kilátástalanul nehéz.
4) “Kitolták az akadálymentesítés határidejét” – vetette fel problémaként a kormányprogram. 2010-ben lejárt a közintézmények akadálymentesítésének határideje, a kormány a határidő be nem tartását semmilyen szankcióval nem sújtja.
5) “Drasztikusan csökkentették a megváltozott munkaképességűek támogatását” – Ehhez képest 2011-ben megszűnt a fogyatékos munkavállalók aktív munkaerő-piaci programjait finanszírozó Rehabilitációs Alaprész, és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtott bértámogatás, költségkompenzáció keretforrása 9 milliárddal csökkent.
6) Bár az érdekvédelmi szervezetek méltatlan helyzetére utalva kampányolt a FIDESZ-KDNP, a jelenlegi kormányzat nem kommunikál a fogyatékos emberek érdekképviseleteivel: egy éve nem működtetik az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot, a fogyatékos emberek legmagasabb szintű érdekképviseleti testületét, pedig ez a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény alapján kötelessége a döntéshozóknak. Az elmúlt egy évben érdekegyeztetés nélkül fogadtak el számos olyan jogszabályt, ami a fogyatékos embereket is drasztikusan érinti: a családok támogatásáról szóló törvényt, az energia ártámogatásról szóló törvényt, az új adótörvényeket, a civil szervezetek támogatásáról szóló kormányrendeleteket – és most az új Alkotmányt (alaptörvényt). Ennek legsúlyosabb pontja, az új Taigetoszt megalapozó 18 cikk 3 bekezdés a “társadalmilag hasznos tevékenység kritériumává teszi a szociális támogatásokhoz hozzáférés jogát” – ami nyilvánvalóan több százezer fogyatékos ember életétnek ellehetetlenülését vetíti előre.
7) A fogyatékosságügyi szakpolitikát a társadalmi integrációs paradigma helyett, a szociális ügyek mellékes részévé degradálták: erre utal a célcsoport és szakfeladat átcsoportosítása a Szociálispolitikai Államtitkárság ügykörébe (a Társadalmi integrációért felelős államtitkár helyett), valamint a foglalkozási rehabilitációs intézményrendszer szakigazgatásának kiemelése a foglalkoztatási szervezetrendszerből és áthelyezése az alapvetően orvosi szempontok szerint működő Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) alá.

A fogyatékos emberek ügye a 15 évvel korábbi, elavult szemlélet színvonalára zuhant vissza, miközben a FIDESZ-KDNP kormányprogramban lévő ígéretei sorra az ellenkező irányban valósultak meg.
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Megéri ez a társadalomnak?
A fogyatékossággal élő emberek közül sokan hisznek az érdekérvényesítés erejében, az összefogásban. Kérjük, tartsa és tartassa be a kormányprogramban tett ígéreteket. Együttműködésében bízva, tisztelettel:

Berta László alapító, Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom
Czikora Róbert alapító, Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom
Kemény Péter ügyvezető, Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége
Láta Anna alapító, Ápolási Díjon Lévő Szülők Mikroközössége

Budapest, 2011. 04. 20.”

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kettő * = 8

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com