Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Program ajánló -
37
hallgató

FRANCIA PÉLDÁK A VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SEGÍTÉSÉRE

- 2018. május 13. 13:18 - 901 megtekintés

Szürkére szürkével. Gyakran csak az árnyalatnyi a különbség. Vagy egybemosódó pasztellszínek. Tipikus példák arra, hogy az új épületek belsőépítészeténél mennyire nem figyelnek a látássérültekre, gyengénlátókra a kiírásoknál, eligazító tábláknál. Ezt derült ki a gyógypedagógus hallgatóknak tartott érzékenyítő előadáson.

Amikor önök bejöttek ebbe a terembe, látták, hogy hol vannak szabad helyek, hogyan közelíthetik meg az üres székeket, merre helyezkedik el a katedra, itt vannak-e már az ismerőseik, barátaik, akikhez csatlakozni szeretnének. Pillanatok alatt átlátták a helyzetet, és nem okozott gondot a mozgás sem a padsorok között. Képzeljék bele magukat egy látássérült, gyengénlátó vagy vak fiatal helyzetébe. Amikor gyógypedagógusként látássérült, gyengénlátó gyerekekkel találkoznak, mindig gondoljanak erre, érezzék át az élethelyzetüket, így közeledjenek a világukhoz, így segítsék őket, hogy a társadalom hasznos tagjaivá válhassanak kérte a Franciaországban élő Terek Ágnes, és a gyengénlátók, látássérültek és vakok francia egyesületének megbízottjaként beszélt sorstársai életéről. Önmaga is vak, retinasorvadásban szenved.

Tanulságos elődás volt. Kiderült, hogy Franciaországban a vak emberek havonta legalább 1600 eurós közellátásban részesülnek, hogy ne okozzon gondot számukra a megélhetés, ezen felül ötévente 2700 eurót térít vissza az állam abból a költségből, amit a mindennapjaikhoz szükséges eszközök beszerzésére fordítanak. Ezt az erős szociális hálót már több mint száz éve szőni kezdték Franciaországban. 1889-ben alakult meg az egyesületük, amit két évvel később már közhasznú szervezetként ismertek el. Ma országszerte 110 helyi szervezetük van, és azon túl, hogy rendelkeznek speciális Braille-nyomdával, huszonötezer kötetes hangoskönyvtárral, három iskolával, rendszeresen adnak tanácsokat önkormányzatoknak, közintézményeknek, vállalatoknak arra, hogy a belsőépítészetben hogyan könnyíthetnék meg a gyengénlátók helyzetét.

Elmondjuk például, hogy milyen színeket, kontrasztokat lenne célszerű használni a tájékoztató kiírásoknál. Jellemző ugyanis, hogy kicsit világosabb alapszürkére kicsit sötétebb szürkével írják a feliratot, vagy fordítva, és lelkesen használják az egymásba mosódó pasztellszíneket is. A kontraszt nélküli kiírásokat a gyengénlátók észre sem veszik, elolvasni pedig végkép nem tudják. Magukkal visszük ilyenkor színskáláinkat az ajánlott kontraszt értékekkel azt segítve, hogy milyen fal- és padlófestést, vezető vonalat, jelzéseket használjanak. A belsőépítészek általában jól látó emberek, megkérjük őket, hogy ne csak a mozgás-, hanem a látássérült emberekre is gondoljanak mondja Terek Ágnes.

A vakok speciális, Braille-írásáról azt hihetnénk, hogy már visszaszorulóban van. A helyzet azonban az, hogy a tanításban bizonyos tantárgyaknál ma sincs ennél jobb módszer. Braille például a matematikához is kidolgozta az összes jelet. Ha gyógypedagógusként lesz olyan tanulójuk, aki tovább akar haladni, elengedhetetlen, hogy a Braille-írást megtanulja. Főleg a fizikához, kémiához, matematikához nagyon fontos, ahol nem lehet fejben kiszámolni mindent mondta Terek Ágnes, és érdekességként hozzátette, hogy a Braille-nyomdájában az egyesület nem vak, hanem siket munkatársakat alkalmaz, mert nagyon zajosak a gépek.

Az elődást, amelyen a vak emberek által használatos modern eszközökből kipróbálással egybekötött bemutató is tartottak, egy érzékenyítő sorozat részeként a Gyógypedagógia Tanszék vezetője, Dr. Jászi Éva szervezte a hallgatóknak. Terek Ágnes speciális szemüvegeket is hozott magával, amelyek érzékeltetik, hogy mit észlelnek környezetükből a különféle, látáskárosodást okozó betegségekkel küzdő embertársaink. Bemutatott egy, a vakok számára kifejlesztett Victor Reader Stream nevű media playert is, ami segít hozzáférni a kultúrához, és minőségibb életet tesz lehetővé.

Ajánlott kontrasztértékekkel ellátott színskálán mutatják meg, milyen színösszetételt tudnak érzékelni a gyengénlátók, milyen kontrasztú felületen jelent könnyebbséget számukra az olvasás.

http://uni.sze.hu…da%202.jpg

Forrás: A győri Széchenyi István Egyetem weboldala

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


egy + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja van.
Ma van a(z) Drog ellenes nap, Közalkalmazottak napja.
Az év 25. hete és 177. napja.
Holnap László napja lesz.

1092. Külföldi krónikák nagy földrengésről emlékeznek. Az egyik szerint e napon nagy földrengés volt Magyarországon hol városok dőltek romba. A másik így ír: "Nagy földrengés pusztított, hegy omlott a Dunába, s a medrét megváltoztatta, más felé új hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."


1848. A király alteregójává István főherceget nevezi és a lázadást kárhoztatja. V. Ferdinánd király betegeskedésének időtartamára István főherceg királyi helytartót bízta meg az országgyűlés megnyitásával, a törvények megerősítésével, és annak kijelentésével, hogy Ő a törvényekkel ellenkező lázításokat és háborgatásokat kárhoztatja.


Heltai Jenő: Nyári éjszaka

"...Emlékszem egy édes, nyári éjszakára
Ezüstösen tűzött le a hold sugára.
A legszebb asszonnyal sétálgattam együtt,
Akácfa virágát együtt tépegettük.
Fülébe susogtam balgán udvarolva,
Pedig ölelhettem, csókolhattam volna!
Meg sem is öleltem, meg sem is csókoltam,
Istenem, istenem, de húszéves voltam!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com