Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
27
hallgató

Gyakran okoz nehézséget a szájmaszk viselése a siketek és nagyothallók kommunikációjában

- 2020. április 20. 20:31 - 394 megtekintés

Elindult az Open KONTAKT, így már nem csak a regisztrált tagok számára érhető el a videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás, ami a veszélyhelyzet alatt megemelt kapacitással működik

A szájmaszk viselése nagy aggodalmat kelt a siketekben és nagyothallókban – tájékoztatta lapunkat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. A szövetség kezdeményezte, hogy a kórházak készüljenek fel a siketek ellátására is.

A jelnyelvi kommunikáció nem mellőzi a szájról olvasási képet, kisegítő, kiegészítő funkciója van, ezért a szájmaszk viselése nagy aggodalmat kelt a siketekben és nagyothallókban – közölte lapunkkal a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ). A kommunikáció során ugyanis az arcmimika is nagyon fontos, amit teljes mértékben takar a maszk. Kérdésünkre elmondták: tudomásuk szerint nem lehet Magyarországon átlátszó maszkot kapni.

A Magyarországon élő siketek és súlyos fokú nagyothallók létszáma eléri a hetvenezer főt, így valószínűsíthető, hogy egy tömeges fertőződés esetén ők is érintettek lesznek. A SINOSZ ezért kezdeményezte, hogy erre a várható esetre felkészültek legyenek az egészségügyi szakemberek. Összefoglalták a szövetség ajánlásait, megoldási javaslatait arra az esetre, ha az egészségügyi ellátórendszerbe siket vagy nagyothalló személy kerülne be.

A jelnyelvet használó siket és nagyothalló emberek számára nagyon fontos a személyes kontaktus, hiszen a jelnyelv a vizualitáson alapuló nyelv, a siket közösség számára az összetartó erő, társas érintkezésünk alapja. A járvány következtében azonban a SINOSZ kénytelen volt közösségi térként használt szervezeti klubjait bezárni, sport, szabadidős és kulturális tevékenységeit felfüggeszteni. Ennek következtében a személyes együttlétek lehetősége megszűnt. Munkaerő­piaci, esélyegyenlőségi, jogsegély- és jelnyelvi tolmácsszolgáltatásaikat az online térbe terelték, így próbálják a megnövekedett igényeket kiszolgálni. A szövetségnek elbocsátásokról egyelőre nincs visszajelzése, de elhelyezkedési nehézségekről annál több: számtalan siket embernek ad kenyérkeresetet a jelnyelvi oktatás, amelyet most egészségbiztonsági okokból szintén szüneteltetni kell.

A szövetség az önkormányzatokat támogatja abban, hogy a területükön élő siket és nagyothalló emberek ne maradjanak ellátatlanul, így jó szándékú felhívásaikat igyekeznek közzétenni a SINOSZ felületein, hogy helyben érkezhessen a segítség. A munkaadók, valamint a siket és nagyothalló munkavállalók közötti korrekt együttműködésére most nagy szükség van, a SINOSZ készséggel áll mindkét fél segítségére. A siketek és nagyothallók korrekt és aktív informálása érdekében igyekeznek eljuttatni hozzájuk a legfontosabb üzeneteket a járvány kapcsán. Komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ezeket az információkat akadálymentesítsék. Hetek óta jelnyelvi és feliratos anyagokat tesznek közzé különböző tematikus bontásban. Elkészítettek egy munkavállalóknak szóló kisokost is járvány idejére, hogy a munkaadók jogosultságai és kötelezettségei a siket és nagyothalló munkavállalók számára is követhetők legyenek, és ne essenek áldozatául az információ hiányának.

Kollégáik e-mailen, vizuális kommunikációt biztosító felületeken, írásban és jelnyelven állnak rendelkezésre a nap 24 órájában. Jelenleg a hét minden napján tíz jelnyelvi tolmács váltja egymást és teszi hozzáférhetővé a lakosság számára az információkat. A SINOSZ nagy figyelmet fordít a KONTAKT videóalapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálatra is, ami megemelt kapacitással működik, a jelnyelvi tolmácsok emelt óraszámban várják a siket, a siketvak, a nagyothalló és a halló ügyfelek hívását. Így az ország minden pontján azonos eséllyel jutnak akadálymentesített szolgáltatásokhoz. A KONTAKT tolmácsszolgálat a koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel elindította az Open KONTAKT kampányát, így nemcsak regisztrált tagoknak, hanem minden siket és nagyothalló személynek elérhetővé tette a szolgáltatást e rendkívüli időszakban. Egy egyszerű, gyorsított regisztráció­val KONTAKT-fiókot biztosítanak mindazoknak, akinek szükségük van rá, és ingyenesen vehetik igénybe jelnyelvi tolmács közreműködését ügyeik intézései során.

A SINOSZ ezen felül tizenhárom helyszínen tart fent jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, jelenleg Skype, Viber és egyéb vizuális kommunikációt biztosító csatornákon lehet jelnyelvi tolmácsot igénybe venni ügyek intézéséhez. A kijárási korlátozás miatt az utóbbi időben megnövekedett a családtagok felé történő tolmácsolások száma. Szerte az országban huszonkét helyszínen szerveznek jelnyelvi tanfolyamokat március 17-től azonban a kontaktórás csoportos képzéseket felfüggesztették tanulóik és oktatóik egészségének megóvása érdekében. A képzések akkor folytatódnak, ha a járványügyi intézkedések azt lehetővé teszik. Hallgatóikat addig sem hagyják magukra, heti rendszerességgel gyakorlófeladatokat kapnak, és videók segítségével tarthatják szinten, fejleszthetik jelnyelvi tudásukat. Sok kérdést kaptak, hogy indítanak-e online jelnyelvi tanfolyamot, ám a SINOSZ-nál nem tartják eredményesnek – különösen kezdő jelnyelvi tanulók esetében – a csak online módon történő tanulást. A jelek elsajátításakor ugyanis nagyon fontos a helyes jelkivitelezés. Ez egy szűkebb, kizárólag online térben, esetleg akadozó adatátvitel mellett, nem természetes jelelési tempóban nem valósulhat meg eredményesen.

(Forrás: Magyar Hírlap)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


2 + = tíz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com