Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Antique - Lonely Nights
50
hallgató

Hogyan ápolja körmeit egy látássérült ember?

- 2024. június 14. 8:06 - 108 megtekintés

Látássérült emberként fontos azzal tisztában lennünk – és segítünk magunkon, ha ezt igyekszünk mihamarabb megszokni és elfogadni -, hogy az utca embere általában megbámulja a fehér bottal vagy vakvezető kutyával közlekedőket.

E kíváncsiság természetes, de joggal érezhetjük tolakodónak. Mivel jellemzően kitűntetett figyelem övez minket, fontos, hogy ápoltak, jólöltözöttek legyünk. Egy jól látó embernek az apró részletek is szemet szúrnak – vakon sokszor nem is gondoljuk, milyen apróságokat észrevesz, aki lát. Ezért nem feledkezhetünk meg a rendszeres körömápolásról.

Körmünk tisztaságáról körömkefe használatával gondoskodhatunk. Körmünket vághatjuk ollóval vagy csipesszel. Több szempont is befolyásolhatja a választásunkat.
Körömcsipesz: fontos tudni, hogy a csipesz nagyon biztonságosan használható eszköz, minimális annak az esélye, hogy megvágjuk vele magunkat. Csipesszel kezünkről és lábunkról is vághatjuk a körmöt, a lábkörmök vágásához ugyanakkor érdemes nagyobb, erősebb csipeszt használni. Vágáskor a csipeszt illesszük a köröm széléhez, és az egyik szélétől haladjunk a másik felé. Általában három-négy vágással át is érünk a köröm túlsó széléhez.
A csipesz biztonságosan használható, és gyorsabban végzünk vele, mintha csak reszelővel rövidítjük a körmünket. Biztonságos volta miatt különösen ajánlható, hogy látássérült emberek csipesszel vágjanak körmöt. De aki szívesen választja az ollót, pl. mert korábban látott, és akkor is ollót használt, azt nem beszéljük le az olló használatáról!
Körömvágó olló: E speciális olló vége kissé görbített, így jobban illeszkedik az íves körmökhöz. Ez esetben is érdemes szisztematikusan haladni a köröm egyik szélétől a másik felé. Ne feledjük, hogy az olló hegyes, így ha szomszédos ujjunkat nem tartjuk kellően távol, könnyen megszúrhatjuk.
Körömreszelő: Akár csipesszel, akár ollóval vágtunk körmöt, a szép forma és az esetleges sorják eltűntetése érdekében körmeinket érdemes a vágást követően körbereszelgetni. Aki idegenkedik a vágóeszközök használatától, megteheti, hogy heti rendszerességgel reszeli a körmét.
Cukorbeteg embereknek nem javasoljuk az olló használatát, mert megtörténhet, hogy az érző idegek károsodása miatt észre sem veszik, hogy megvágták magukat. Egy sérülés esetükben erősebben vérezhet, és könnyen elfertőződhet.

Bár kihívás, vakon vagy kevés látással sem lehetetlen a körmök lakkozása. Lássuk a folyamat lépéseit:
Mindenek előtt vásároljunk vazelint, és töltsük olyan zárható tartóba, amibe majd mutató ujjunkat bele tudjuk dugni. A lakkozás megkezdése előtt vegyünk elő egy peremes tálcát. Helyezzük az asztalra, és terítsünk rá egy nagy darab papírtörlőt. A körömlakkos üveget és a vazelines tégelyt állítsuk a tálca hasunktól távolabb lévő két sarkába. Vegyük le a vazelin tetejét, és lazítsuk meg a lakkon is a kupakot, hogy tudjunk majd az üveggel egy kézzel dolgozni.
A köröm lakkozását megelőzően a körömágyat és a körmöt körülvevő bőrfelületet másik kezünk mutatóujjával kenjük körbe vazelinnel. Ez azért fontos, mert a véletlenül a bőrre kent körömlakkot a lakk száradását követően egyszerűen le fogjuk tudni törölni, a vazelin nem engedi, hogy a bőrfelületre száradjon.
Óvatosan emeljük ki a körömlakkból az ecsetet úgy, hogy az üveg szájánál kicsit jobbra-balra mozgatjuk. Így a felesleges lakkot nagy eséllyel le tudjuk húzni az ecsetről. A körömlakkot érdemes hűtőben tartani, így valamennyire érezhető, hogyan haladunk a köröm felületén. Érdemes kétszer-háromszor is átkenni a körmöt, nehogy maradjon lakkozatlan felület. A körömlakkra írt utasításnak megfelelő idő elteltével a megszáradt lakkot megérinthetjük, a vazelint letörölhetjük az ujjunkról. Ha körmeinket egyenként lakkozzuk, minden egyes köröm után megvárjuk, hogy megszáradjon, az kétségtelenül időigényes. Ugyanakkor így kerülhetjük el, hogy az ecsetet tartó kezünkkel egy, már elkészült, de még nem száraz körmön véletlenül elkenjük a lakkot.

Ha valaki fényes körmökre vágyik, de nem szeretné azokat lakkozni, vásárolhat körömpolírozót. Ez egy nagyon finoman recézett, a körömreszelőhöz hasonló eszköz, amelyet a köröm felületén mozgatva fényesíthetjük azt. Fontos, hogy a használati utasításnak megfelelően használjuk!

A körömápolás alapvetően otthon is kivitelezhető. Tisztítása és vágása rutinná válhat, szépen lakkozni ugyanakkor nem egyszerű. Javasoljuk, hogy akinek bármely folyamat nehézséget jelent és megteheti, forduljon manikűrös és pedikűrös szakemberhez.
Angolnyelvű videó a körömlakkozás látássérült személyek számára adaptált folyamatáról itt.

(Dr. Gombás Judit – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- négy = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 18. csütörtök, Frigyes napja van.
Az év 29. hete és 200. napja.
Holnap Emília napja lesz.

1671. A bujdosókat a szultán nem pártfogolja.


1703. Rákóczi Naményből fegyverbe szólította az ország lakosait.


Karinthy Frigyes: Előszó

" Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.

A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.

A titkot, amiért egykor titokban
Világrajöttem vérben és mocsokban,
A szót, a titkot, a piciny csodát,

Hogy megkeressem azt a másikat
S fülébe súgjam: add tovább..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com