Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
LGT - Szeress nagyon

Hallgatók száma: 29

Hogyan köthetnek szerződést a fogyatékkal élők?

- 2018. május 26. 20:04 - 530 megtekintés

Az átlagember számára nem okoz gondot egy szerződés megkötése, egy okirat aláírása. De mi a helyzet azokkal, akik nem tudják elolvasni és aláírni a szerződések szövegét, mert vakok, gyengénlátók vagy egyéb fogyatékkal élnek? Hogyan biztosítható, hogy ne kerüljenek hátrányba, valahányszor fontos dokumentumok elkészítése válik szükségessé a számukra?

Aki járt már a vakok életét a látók számára bemutató kiállításon, az pontosan tudja, milyen nehézséget jelent a fogyatékkal élőknek akár az egyszerű hétköznapi feladatok elvégzése is. Hát még az, amikor szerződéskötésre vagy bármilyen okirat aláírására kerül sor, hiszen már a dokumentum elolvasása is akadályokba ütközik. A hazai törvények igyekeznek biztosítani, hogy az érintett embertársaink jogaik gyakorlása terén se szenvedjenek hátrányt a többiekkel szemben.

A Polgári Törvénykönyv szerint az írni nem tudó vagy nem képes személy írásbeli jognyilatkozata csak akkor érvényes, ha azt közokiratba foglalják, vagy olyan teljes bizonyító erejű magánokirat tartalmazza, amelyen a nyilatkozó aláírását bíróság vagy közjegyző hitelesíti, illetve két tanú vagy ügyvédi ellenjegyzés igazolja, hogy azt előttük írták alá vagy az aláírást a nyilatkozó a sajátjaként ismerte el. Az olvasásra képtelenek – például vakok és gyengénlátók, írástudatlanok, az adott nyelvet nem beszélők – esetében az érvényesség további feltétele, hogy az okiratból ki kell tűnnie annak is, hogy a tartalmát elmagyarázták a nyilatkozó félnek.

Fontos dokumentumok, szerződések, okiratok elkészítéséhez, hitelesítéséhez a fogyatékkal élőknek célszerű közjegyzőhöz fordulniuk. A közjegyző több szempontból is garanciát jelent arra, hogy az érintettek jogai ne sérüljenek. Először is, a közjegyző minden esetben teljes körű és pártatlan jogi tájékoztatást nyújt, ami az írásra vagy olvasásra képtelen emberek esetében különösen fontos. A közokirati forma is az ő érdekeiket szolgálja, mert teljes körűen bizonyíthatja a dokumentumban foglaltakat, az ott szereplő adatok és tények valódiságát. Fontos garanciális szabály az is, hogy a közjegyzőnek minden esetben az elejétől a végéig fel kell olvasnia az okiratot az ügyfél előtt, aki így pontosan tudni fogja, mit ír alá. A hallássérült személy saját kérésére jelnyelvi tolmács közreműködésével vagy írásban, a siket-vak személy jelnyelvi tolmács közreműködésével, a beszédfogyatékos személy pedig írásban kommunikálhat a közjegyzői okirat-szerkesztési eljárás során, ami szintén azt hivatott biztosítani, hogy az érintett személy a leginkább biztonságban legyen.

Forrás:kisalföld.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - = hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com