Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Mindentudás egyeteme - válogatás a legjobb előadásokból

Hallgatók száma: 32

Hozzáférhetőbbé váltak egyes elektronikus ügyintézési felületek

- 2021. október 16. 8:36 - 61 megtekintés

Az MVGYOSZ az elektronikus ügyintézési felületek hozzáférhetőségi hiányosságai okán 2021-ben felkérte az üzemeltetőket a problémák megoldására. Mi is történt azóta?…

Az online technológiák elterjedése a közigazgatásban is több, a digitalizálódás irányába mutató változást tett szükségessé. Ezzel párhuzamosan az ügyfelek elektronikus ügyintézés iránti igénye is megnőtt, ám, ahogy tapasztaltuk, az erre szolgáló felületek különösen azoknak a súlyosan látássérült ügyfeleknek bizonyultak hozzáférhetetlennek, akiknek ez az út jelenti a teljesen önálló ügyintézés egyetlen módját.

A közszférabeli honlapok és mobilalkalmazások akadálymentességéről szóló 2018. évi LXXV. törvény értelmében ezen webes felületeket legkésőbb 2020. szeptember 23-áig kellett volna mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhetővé tenni.

Az MVGYOSZ, észlelve, hogy az akadálymentesítés 2021 tavaszáig nem történt meg, haladéktalanul felkereste a Belügyminisztérium e felületek üzemeltetéséért felelős szervezeti egységét, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget, és az oldalak működtetéséért felelős gazdasági társaságokat. A problémák szakszerű ismertetésében, a képernyőolvasó- és nagyító szoftverek működésével kapcsolatos információnyújtásban az Informatika a Látássérültekért Alapítvány volt segítségére a szervezetnek.

2021 májusában a szövetség azt a tájékoztatást kapta, hogy a jelzett, illetve a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által észlelt akadálymentességi hibák kijavítása elkezdődött, és a következő nagyobb rendszerfrissítéssel már a javított verziókat publikálják.

Az EPapír, a védettségi igazolványok igénylésére szolgáló felület, illetve a Rendelkezési Nyilvántartás weboldala kapcsán 2021. október 5-én arról tájékoztatta a Belügyminisztérium a szövetséget, hogy a jelzett és észlelt akadálymentességi hibákat a fejlesztésért felelős szerv részben vagy egészben kijavította, és ezeket az üzemeltető jóváhagyta. Az EPapír új, akadálymentességi tanúsítvánnyal is rendelkező felülete idén szeptember 15-étől szolgálja az ügyfelek kényelmét. A védettségi igazolványok igénylésére szolgáló felület esetében a sablonok optimalizációja már korábban megtörtént, a teljes akadálymentességhez azonban a SZÜF-iFORM űrlapkitöltő rendszer frissítésére van szükség, amely már szintén folyamatban van.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány tájékoztatása alapján a jelzett felületek használhatóvá váltak ugyan, de az egyenlő esélyű hozzáférhetőség sajnos még az elvileg akadálymentesített EPapír oldal esetében is csak részben valósul meg. Ez azt jelenti, hogy bár a legtöbb hiba ténylegesen ki lett javítva, egyes funkciók továbbra is nehezen használhatóak a képernyőolvasó és nagyító szoftverekkel. A felület tehát nagyjából akadálymentes, de mégis arra kérik az érintett felhasználókat, hogy különös körültekintéssel használják az oldalt.

A rendelkezési nyilvántartás esetében is javulás tapasztalható a korábbi verziókhoz képest; egyes funkciók használatát a kezdő számítógépfelhasználóknak csak látó személy segítségével javasolják.

Az érdekvédelmi munka e körben tehát nem ért véget.

A MVGYOSZ. arra kéri a látássérült felhasználókat, hogy akár pozitív, akár a felületek használatát befolyásoló, akadályozó, gátló észrevételeiket juttassák el írásban a szövetség ügyfélszolgálatához a Kapcsolat menüpontban található űrlap kitöltésével. A jelzések összegzését követően ismét a Belügyminisztériumhoz fordul a szervezet, hogy a hibákat mihamarabb kijavítsák.

(Velegi Dorottya – MVGYOSZ. jogi munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* négy = 24

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com