Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kabaré jelenet
48
hallgató

Íme, a két csodás vakvezető kutya, Kávé és Géniusz – Mi is találkozhatunk velük a pécsi utcákon

- 2020. június 10. 19:39 - 798 megtekintés

Ember és állat varázslatos egybeolvadásának eredménye a vakvezető kutya. A fantasztikus négylábú, amelyik gazdája szeme, hű társa. De hosszú addig az út, míg egy-egy ilyen megbonthatatlan érzelmi kapocs kialakul. Aminek eredményeként a látássérült személy élete alapvetően változhat meg, szabadabb, nyitottabb lehet. Ebben Géniusznak és Kávénak, a két immár pécsi labradornak a szerepe elvitathatatlan.

Egy kölyökkutyát először fel kell nevelni, csak egy-másfél éves kora után lehet elkezdeni a különleges oktatást.

Ennek mestere Nyíriné Kovács Mária, a miskolci székhelyű, de országosan működő Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakembere. Ő huszonegy évesen választotta ezt a pályát, ami végtelen türelmet és következetességet, meg a kutyák iránti rajongást is magában rejti.

 Jelentősen alakítja át az életemet ez a Kávé névre hallgató lény – dicsérte igazi támogatóját dr. Pál Dániel jogász, a Pécsi Tudományegyetem ombudsmanként dolgozó munkatársa. – Külső támogatás nélkül, párban sok-sok olyan helyre el tudunk jutni, ami eddig nekem jelentősen nagyobb terhet jelentett. De a környezetünkkel való kapcsolatok kialakításában is segít, hiszen a bundásokat rengetegen kedvelik. Ugyanakkor az nem jó, ha munkája közben akarják őt megsimogatni, falatokkal traktálni a számukra csak kedvencnek tűnő állatot. Etetni egyébként szigorúan tilos akkor is, ha a kutya nem dolgozik éppen, hiszen pont a fent említett kötelék kialakulása és fenntartása miatt ezt kizárólag a gazdája teheti, mint ahogy például fésülni is csak neki szabad a segítőjét.

– Egy látássérült a fehér botjával ellenőrzi maga előtt az utat, és ha akadályt érzékel, megkeresi a lehetőséget a kikerülésére – árulta el a kiképző. – Mindez a kutyák esetében már teljesen más, hiszen a haladó jószág az ilyeneket eleve felismeri, kikerüli úgy, hogy gazdája nem is tudja, hogy valami az útjukban állt. Teszi ezt ösztönből, magától is, de arra már tanítani kell, hogy eközben a társa méretét is figyelembe vegye, hogy együtt elférjenek. Most két pécsi férfival úgynevezett átadó tanfolyamot tartunk. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztottak már több tréningen vannak túl, de még sok munka áll a párosok előtt, hogy igazán értsék és megértsék egymást, és gördülékenyen tudjanak közösen élni. Mivel fontos a harmónia, mindig az adott kliensnek próbáljuk megtalálni azt a kutyát, amelyik a lehető legtöbbet tud nyújtani neki. Ilyenkor figyelembe vesszük a fizikai és mentális adottságokat, lakó- és munkahelyi környezetét, szokásait és életstílusát.

……………………………………………

Ismert utakon

Ismeretlen helyeken azért a kutyák sem tudják, merre kell menniük. Ezért fontos, hogy a látássérült ember előre tájékozódjon az útvonalról, hiszen a vakvezető kutyás haladás a közös feladatuk. A rendszeresen használt útvonalakat a kutyák könnyen megtanulják, ott kevésbé szükséges nekik az irányítás.

……………………………………………

– A látásom az utóbbi időben rohamosan romlott – mondta el Sziva Dániel, a Zala megyei Szentpéterúr településről származó, Pécsett közgazdaságtudományokat hallgató egyetemista. – Ezért kaphattam meg Géniuszt. Napi egy aktív órát igényel az ellátása, gondozása, sétáltatása. Amit nyújt, az ennek sokszorosa, szinte kifejezhetetlen, mit ér nekem. Elvezet oda, ahová máskor csak kísérettel jutottam el. Az egyetemen is végig velem van, ott alszik a lábamnál. De ha kell, azonnal szolgálatba áll. Az évfolyamtársaim is nagyon kedvelik, gyakran hoznak neki virslit, ám azt én adom oda, mert nem jó, ha mások is etetik.

– Bizonyos tudást nem lehet átadni a kiváló egyedeknek sem – vette vissza a szót az amúgy éppen hat kutyával élő Mária. – Az úttest szélén a kutya mindig megáll, de a közlekedési lámpa színeit nem tudja megkülönböztetni. Ilyenkor a látássérült feladata eldönteni a forgalom hangja alapján, hogy mikor kelhetnek át, vagy segítséget kérni a körülötte levő gyalogosoktól. Az utastársak segítsége szintén jól jöhet a buszmegállókban, hiszen még egy ilyen okos négylábú sem képes felismerni a számokat. Nagyon hasznos, ha megmondják, hányas járat érkezett a megállóba. Az empátia gyakorlása lényeges a látók részéről. Ha kérdeznek, hogy miképpen tudnak segíteni, az már egy jó lépés a megoldás felé.

A két fantasztikus eb, Kávé és Géniusz fekete színű labrador. Ez a fajta különösen alkalmas a vakvezetői munkára. A mostantól már pécsi egyedek nyugodtak, fegyelmezettek, a gyerekeket, embereket nagyon kedvelik. Természetesen a gazdájához szintúgy ragaszkodnak. Ráadásul – jó kutyákhoz méltóan – rajonganak a jutalomfalatokért. De vigyázni kell velük, nehogy elhízzanak, mert az ugyanúgy káros az egészségükre, mint az embereknek, megterheli az ízületeiket és rövidíti az életüket. Nyakukban kis csengőt hordanak, hogy a gazdáik is hallják, merre van a kedvencük, ha játék közben, egy futtatón eltávolodnak tőlük.

(Forrás:a PÉCSI ÚJSÁG.HU)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 4. hétfő, Borbála, Barbara napja van.
Az év 49. hete és 338. napja.
Holnap Vilma napja lesz.

1483. IV. Sixtus pápa, ki Mátyást " a hitetlenek és eretnekek pörölyének " nevezte, buzdította a királyt, hogy az országa függelékét képező Csehországban a katolikusok segítségére keljen, kiket a kelyhesek kardélre hánytak.


1918. A szénkormánybiztos a szénhiányra való tekintettel rendeletben korlátozta a lakások fűtését, a villany - és gázfogyasztást.


Szabó Lőrinc: Esik a hó

Szárnya van, de nem madár,
repülőgép, amin jár,
szél röpíti, az a gépe,
így ül a ház tetejére.
Ház tetején sok a drót:
megnézi a rádiót,
belebúj a telefonba,
lisztet rendel a malomba.
Lisztjét szórja égre-földre,
fehér már a város tőle:
fehér már az utca,
fehér már a muszka,
pepita a néger,
nincs Fekete Péter,
sehol,
de sehol
nincs más
fekete,
csak a Bodri
kutyának
az orra
hegye
és reggel az utca, a muszka, a néger,
a taxi, a Maxi, a Bodri, a Péter
és ráadásul a rádió
mind azt kiabálja, hogy: esik a hó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com