Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vakok ingatlan vásárlási szokásai - Pille interjúja Zelei Bélával (www.megtalaltad.com)
32
hallgató

Individualitás négy keréken

- 2014. január 28. 7:39 - 1708 megtekintés

Bizonyos extrák segítségével a kerekes székesek saját autójukkal utazhatnak. Az egyéni szabadság álma tehát valóra válik – jóllehet a luxuskocsi sokak számára továbbra is álom marad -, de hát ez a megállapítás a nem kerekes székesekre is érvényes.

Hermann Sonderhüsken cikke

Néhány hónapja azt lehetett olvasni, hogy egy kerekes székes ember átalakíttatott a szükségleteinek megfelelően egy Maybachot és egy Mercedes SLR-t. A két kocsi ára mintegy 800.000 euró. Akadt egy mozgássérült, aki annyira megharagudott – még e cikk szintén mozgássérült szerzőjére is -, hogy az illetőt egyszerűen “agyament idiótának” minősítette. Kerekes székes ilyennel nem közlekedik, értelmetlen, ostoba dolog, és kész.

Sok mozgássérült panaszkodik amiatt, hogy másképp bánnak velük, mint az egészséges emberekkel. Semmi kétség, ezek a panaszok – legalábbis részben – teljesen jogosak. Az azonban már nem elfogadható, hogy nekünk másképpen kellene viselkednünk, mint a nem fogyatékosoknak. Ugyan miért ne engedhetné meg magának egy mozgássérült, ha egyszer anyagi körülményei olyanok, hogy extrém kocsit vezessen? Csak azért nem, mert rokkant? Milyen is tulajdonképpen a számukra megfelelő kocsi? Olyannak való például, aki segédeszköz nélkül be tudja emelni a kerekes széket az autóba? Ha csak arról van szó, hogy A-ból el kell jutni B-be, bizonyára megteszi egy kétajtós, automata váltós, kézi vezérlésű kis dízel kocsi. Ha azonban a rokkantság okozta fogyatékosságot maradéktalanul ki akarjuk egyenlíteni, akkor az “extrák” segítségére valóban nagy szükség van. Rendszerint: Minél olcsóbb egy autó, annál kevesebb rajta a standard extra és fordítva.

De még a legdrágább autók esetében is egy csomó extra segédtartozékot kell vásárolni. A költségviselők ebben bizonyos mértékig kiveszik a részüket, és általában bázisként olyan összegeket ismernek el, amennyibe az extra egy olcsóbb kocsinál kerülne. Újra meg újra megállapíthatjuk, hogy vannak, akiknek fogyatékosságuk ellenére ugyanaz a feladat nem jelent problémát, például a kerekes szék önálló bepakolása. Másoknak ez segédeszköz nélkül nem megy. Van, aki az egyszerű kézi kezelésre esküszik, mások ezzel szemben a kényelmes BRUHN technikát részesítik előnyben, megint mások egyéb megoldásokat részesítenek előnyben.

Van, aki baloldali, s van, aki csakis jobboldali kézi vezérlést szeretne. Van, akinek a biztonság okán nagy karosszériás kocsi kell légzsákokkal, nagy teljesítményű motorral és erős fékekkel és mindig kéznél lévő poroltóval. Mások nem is törődnek a biztonsággal, még az övet sem csatolják be, és kihangosító nélkül telefonálnak vezetés közben. Fantasztikus zsonglőröket látni néha. Van, aki úgy véli, a kerekes széket csakis az “anyós ülés” mögé tudja betenni, másoknak nem okoz gondot a merev vázas kerekes szék bepakolása sem. Vannak mozgássérültek, akiknek nem probléma felkapaszkodni óriás méretű terepjárókra, lakókocsikba, kisbuszokba vagy családi autókba. Mások felétlenül “transzportert” szeretnének jó nagy raktérrel, emelőpaddal vagy rámpával. Megint mások nagy élvezettel hajtogatják bele magukat aprócska sportkocsikba, amelyekhez képest egy Porsche beltere bálterem.

Egy Kassel környéki kerekes székes hölgy Mercedes CLK-t vezet, ahol az ülés mögött fikarcnyi hely sincs. Az ifjú hölgy a kerekes széket éppen ezért a csomagtartóban szállítja annak árán, hogy mindig odafüttyent valakit a járókelők közül segíteni. Tényleg rájuk fütyül. Mások szidnak mindent, csakis a Golf osztályú kombi felel meg nekik. Érdekes megfigyelés az is, hogy viszonylag súlyosan rokkant tetraplégek maguk pakolják ki-be a kerekes széket, viszonylag kis mértékben sérült paraplégek ezzel szemben beemelő segédeszközöket használnak.

Nos, milyen akkor a mozgáskorlátozottnak megfelelő autó? Ezt mindenki saját maga döntse el testi és anyagi lehetőségei, az autóvezetésről alkotott felfogása és egyéni biztonsági igényei alapján.

Forrás
www.ottobock.com/cps/rde/xchg/ob_hu_hu/hs.xsl/1241.html

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat * = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com