Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra - Az Élet Az Úr
46
hallgató

Iratrendezés látássérültként

- 2024. április 12. 12:16 - 166 megtekintés

Mint minden háztartásban, a látássérült ember otthonában is sok irat és egyéb síkírású dokumentum gyűlhet össze, esetleg nagy fejfájást okozva ezzel az érintettnek. Az iratok rendszerezésére több praktikus megoldás létezik, lássunk ezek közül néhányat.

Az iratok rendszerezésében segítségünkre van a címkézés. Használhatunk dymo-szalagra írt Braille címkéket, esetleg készíthetünk hangos címkéket, amelyeket címkéző toll, vagy mobiltelefon segítségével olvasunk el (ezen eszközökkel kapcsolatban részletesen egy másik cikkben írunk majd). Az iratrendezést megkönnyíti, hogy sok különböző színű, anyagú és kivitelű dosszié és iratgyűjtő vásárolható. Amennyiben a látássérült személy sem sík, sem domború írást sem olvas, segítség lehet számára, ha pl. orvosi papírjait egy műanyag, a lakással kapcsolatos papírokat viszont karton iratpapucsban tárolja. Az iratpapucs egy nagyjából 10 cm vastag, a tetején nyitott doboz, amelybe vékonyabb dossziékat állíthatunk. Egy iratpapucsban igény szerint helyezhetünk el pl. pólyás dossziékat. A pólyás dosszié fedele egy könyvhöz hasonlóan kinyitható. A dosszié vastagabb, tárolásra szolgáló fele pedig három oldalról papír fülekkel záródik, így megakadályozva, hogy a belehelyezett iratok kipotyogjanak.

Kép: Iratpapucsok eltérő, kontrasztos színekben

Rendszerezéskor a lakással kapcsolatos dokumentumok számára kijelölhetünk egy műanyag iratpapucsot, míg az egészségügyi dokumentumok számára egy papírból készültet. Ha a műanyag iratpapucsba kerülő dosszié is műanyag, a karton iratpapucsba pedig papír dossziék kerülnek, akkor elkerülhetjük, hogy adott dosszié véletlenül rossz papucsba kerüljön vissza. Az orvosi dokumentumokat aztán fontos további témákra osztani: pl. egy pólyás dossziéba kerülnek a szemészeti papírok, egy másikba a személy esetleges egyéb krónikus betegségéhez kapcsolódó dokumentumok.

Egyszerűbb a különböző gyűjtők azonosítása, ha a látássérült személy képes legalább egy-egy betűt vagy szót akár szemmel, akár kézzel elolvasni. Ez esetben pl. a szemészeti leleteket tartalmazó mappára akár vastagnyomatú filctollal, akár hőre kidomborodó festékkel egy nagy (akár 10 cm magas) „SZ” betűt írhatunk, a belgyógyászati papírokat tartalmazóra pedig nagy „B” betűt.

Célszerű a dossziék elejére jól olvasható betűkkel azok tartalmát sík írással akkor is ráírni, ha azt a látássérült személy nem tudja elolvasni, hiszen egy feliratot szükség esetén okostelefonja kamerájának segítségével tőle távol lévő barát, családtag, vagy a Távszem munkatársa is felolvashatja.

A dossziéban a legfrissebb dokumentumokat érdemes felülre tenni, így pl. a legújabb zárójelentés könnyen megtalálható. A többoldalas dokumentumokat javasolt összetűzni, hogy lapjaik ne keveredjenek össze. Igény esetén a pólyás dossziéban is elhelyezhetünk genothermeket. Ezek átlátszó, műanyag fóliából készült, lefűzhető irattartók. Ily módon szükségtelen a papírok összetűzése, és könnyedén külön tárolható pl. egy-egy vizsgálathoz kapcsolódó összes dokumentum. A tematikus rendezéshez pólyás dossziék helyett iratlefűző (közismertebb nevén gyűrűs dosszié) is használható, amelyet szintén becsúsztathatunk a témának megfelelő iratpapucsba.

Ha rendelkezésünkre áll több kisebb fiók, akkor iratpapucsok helyett a dokumentumokat tematikusan, külön-külön ezekben is tárolhatjuk. Mint a mindennapos tevékenységek végzése során általában, ez esetbenn is fontos, hogy a látásunkhoz, képességeinkhez és környezetünkhöz leginkább illeszkedő, így a legkényelmesebb megoldást válasszunk és használjunk.

(Dr. Gombás Judit – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 + nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com