Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
28
hallgató

Itt a civil támogatások listája

- 2012. október 24. 17:56 - 2385 megtekintés

Bőségesen kaptak működési támogatást az idei büdzséből kormányközeli civil szervezetek, a dúsgazdag Teleki László Alapítványtól kezdve a fideszes képviselő Simonka György által vezetett Magyar Dinnye Szövetségen át az állami támogatásokról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnökéhez, a Békemenet-szervező Csizmadia Lászlóhoz köthető Polgár Portálig. A NEA nem kívánta a nyilvánosság elé tárni a döntéseket bemutató listát, pusztán a tájékozódást korlátozó módon, egy-egy szervezet eredményét megjelenítő keresőt üzemeltet. Az atlatszo.hu tette közzé a teljes listát.

A Nemzeti Együttműködés Pályázati Rendszere

Idén először végzi a civil szervezetek működési célú támogatására szánt állami források elosztását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) nevű állami szervezet. Ez a szervezet ? elődjével, a sokszor joggal kritizált Nemzeti Civil Alappal ellentétben ? egyértelműen kormánypárti befolyás alatt áll: a szervezetet irányító kilenc tagú testületbe, a Tanácsba három tagot az Országgyűlés az illetékes szakbizottságon keresztül delegál, másik hármat pedig a területért felelős miniszter (a döntés idején ez Navracsics Tibor, a KIM minisztere volt, azóta a terület átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumához), és csak a maradék három tagot jelölhetik maguk a civil szerveztek. A tanács tagjait kijelölésük és megválasztásuk után a miniszter bízza meg, a Tanács munkatervét és ügyrendjét a miniszter hagyja jóvá, és a Tanács elnökét is a miniszter nevezi ki.

Az egyes pályázatokról a tényleges döntést alapesetben a NEA Kollégiumai hozzák meg. Ezek a kollégiumok a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján az 5/2012. (II.16.) számú KIM miniszteri rendelettel jöttek létre. Ezek alapján nem lehet kétséges a kormányt képviselő miniszter, illetve az országgyűlési többséget adó kormánypárt felelőssége a NEA működését illetően, hiszen a döntéseket meghozó tisztségviselők kétharmada a kormány, illetve a kormánypártok jóvoltából tevékenykedik a NEA-ban.

A rendelkezésre álló ? a költségvetésben külön soron szereplő ? forrásokhoz a civil szervezetek a NEA által elbírált pályázat útján juthatnak hozzá: a 2012-es költségvetés 3 milliárd forintot biztosít erre a célra. A keret tíz százaléka fölött a miniszter rendelkezik, ezt egyedi döntésekkel, de pályázat útján juttatja az arra érdemes civil szervezeteknek. A fennmaradó rész kiosztása felől alapvetően a NEA kollégiumai döntenek, bár az új civil törvény (a 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról) a NEA elnökét felhatalmazza hogy azon kollégiumi döntéseket, melyekkel nem ért egyet, ?megállítsa?, azaz hatályosulásukat megakadályozza, és azokat végleges elbírálásra a Tanács elé vigye.

A Pesti Srácok jobb és bal zsebe

A NEA elnökének Navracsics miniszter az ún. békemenetek szervezése révén elhíresült Csizmadia Lászlót nevezte ki. Csizmadia bonyolult felépítésű, demonstratívan kormánypárti és nemzeti érzelmű szervezetekből álló hálózat vezetője: ő a Civil Együttműködési Tanács (CET) első embere ? saját állítása szerint ez a szervezet négyszáz civil szervezetet fog össze. Csizmadia a kormánypárti demonstrációkat a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű, jogi személyiséggel nem bíró alakulaton keresztül szervezi, a finanszírozást pedig ? részben legalábbis ? a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) biztosítja. Bár a civil törvény egyértelműen tiltja, hogy azon szervezetek, amelyek vezetői a NEA döntéshozó testületében tisztviselők, állami támogatást kaphassanak, Csizmadia egy májusi rendezvényen maga büszkélkedett el azzal, hogy a kormány végre támogatja a CÖF-CET-konglomerátumot. Csizmadia beszéde a 16. perctől hallható:

Csizmadia ott mondta el azt is, hogy a minszteri keretből kapott támogatást az általa irányított szervezetekhez kötődő Polgár Portál, amellyel nagy terveik vannak. A saját magát ?a magyar civil együttműködés lapjaként? definiáló portál felelős szerkesztője Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, és ő a portált kiadó GerillaPress Kft. egyik tulajdonosa is. A 2011. szeptemberében bejegyzett cég tavaly három hónap alatt 8 millió forint bevételre tett szert. Érdekesség, hogy a GerillaPress Kft. adja ki a PestiSrácok oknyomozó blogot is, míg a Polgár Portál jelenleg leginkább az október 23-ára időzített Békemenetet népszerűsíti.

Megszereztük a támogatási listákat

Csizmadia László több ízben is élt fent már említett ?megállítási? jogosultságával, és kétszáz szervezet esetében a működési költség fedezésére beadott pályázatokat elbíráló kollégiumi döntést felülírva a Tanács elé terjesztette a saját javaslatát. A beavatkozás tényén kívül hivatalosan erről ma sem tudható szinte semmi: milyen szempontok alapján válogatott az általa támogatandónak ítélt szervezetek esetében, mely szervezetek kerültek ki az egyszer már nyertesnek nyilvánítottak listájáról hogy helyet biztosítsanak az elnök által támogatottaknak, sőt, a kedvezményezettek pontos névsora sem volt ismert. Augusztus végén aztán egy ezzel a témával foglalkozó blog, a civilnea.blog.hu közzé tett egy listát (PDF) a kedvezményezettekről, de ezen az egyes szervezetek csak a pályázati azonosítójukkal szerepelnek ? a lista még ?dekódolásra? vár.

A pályázatokat bonyolító NEA és a tevékenységét felügyelő minisztérium mindent megtett azért, hogy a civil szervezetek létét alapvetően befolyásoló döntések egésze ne legyen átlátható, ezért a minsztérium honlapján olyan keresőt üzemeltet, ahol csak egy-egy szervezetre lehet rákeresni ? az összes döntést tartalmazó egységes listát nem hozták nyilvánosságra. Mi most megtesszük. E nehezen kezelhető adatbázist teljes egészében (XLS), és némileg feldolgozva is közreadjuk:

– a nyertes, ill ?várólistás? szervezetek ABC-rendben közölt neve szerint (XLS)

– az egymillió forint feletti támogatást nyert szervezetek ABC-rendben közölt neve szerint (XLS)

Csináltunk egy némileg szofisztikáltabb szűrést is: a negyedik listánkon az 1 millió forintnál többet nyert szervezetek találhatók, a pályázott és a megítélt összeg közti különbség mértékének növekvő sorrendje szerint (XLS). Vagyis a lista elején azok a szervezetek állnak, amelyek 1 millió feletti összeget nyertek, és pontosan annyit, amennyire pályáztak, míg a lista végén az a szervezet található, ahol a pályázott és az elnyert összeg különbsége a legnagyobb. Még ebben az elitklubban is volt hat ún. várólistás szervezet ? ezek de facto nem nyertek: míg a hivatalos kommunikáció a nyertesek közé próbálja számítani őket, az EPER, az elektronikus pályázatkezelési rendszer ezeket a pályázatokat az elutasítottak közt kezeli.

A politikai kereszténység menő

A negyedik lista (XLS) alapján könnyen levonhatóak a következtetések a döntéshozók preferenciáiról. Abban a halmazban, ahol nincs különbség a pályázott és az elnyert összeg között, a legtöbbet, 5 millió forintot a kormánnyal deklaráltan együttműködő, sokmilliárd forintos vagyonnal gazdálkodó Teleki László Alapítvány kapta. De a pályázott összegnél mindössze 19 ezer forinttal kevesebbet, azaz 4,4 millió forintot nyert a Magyar Dinnye Szövetség, melynek elnöke Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

Ugyancsak előkelő helyen van ezen a listán a Magyar Tanyákon Élők Egyesülete, amelyik 4,36 millióra pályázott, és 4 milliót kapott. Ennek az egyesületnek egy másik fideszes képviselő, Balogh József az elnöke. A toplistán szerepel a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a pályázott 1,35 és a nyert 1,2 millió forinttal. Ez az egyesület tagja a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének, amelyik maga is pályázott 5 millióra, és 3,3 milliót meg is nyert, és amelynek tiszteletbeli elnöke és alapítója Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő. 3,5 millió forintra pályázott és ennyit is nyert a Nők a Magyar Nemzetért Egyesület, melynek az interneten megtalálható egyetlen aktivitása az, hogy csatlakozott a Csizmadia-féle Civil Összefogás Fórumhoz.

Eközben a közismert és igen tevékeny nővédő szervezet, a 13 éve működő NANE ? Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen a pályázott összeg alig több mint tizedét, mindössze 500 ezer forintot kapott működésre. Igaz, ők csak egy telefonos segélyszolgálatot tartanak fenn bántalmazott nőknek, és nem szerveztek Kárpát-medencei Asszonytalálkozót. Hosszan folytathatnánk a sort a politikailag motiváltnak tűnő döntések kiemelésével, de azt reméljük hogy ezt majd helyettünk olvasóink a kommentekben megteszik. Erősen úgy tűnik, hogy a ?nemzeti elkötelezettségű?, nacionalista, konzervatívnak gondolt vagy a politikai kereszténység kategóriájába illeszkedő, a kormánypártokhoz sokszor személyes szálakon is kötődő civil szervezeteknek állt a zászló az idén.

Adta hírül az atlatszo.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 - = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com