Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
35
hallgató

Itthon sok a tennivaló fogyatékosügyben

- 2012. szeptember 19. 11:51 - 750 megtekintés

A személyi asszisztencia igénylése problémás, bürokratikus folyamat, ugyanakkor elengedhetetlen lenne a fogyatékkal élők szabadabb, önállóbb mindennapjaihoz – derült ki 2012. szeptember 11-én az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

Kerekesszékkel Európa körül Norvégiában, Dániában, Svédországban és Németországban is jó a fogyatékkal élők helyzete, ezen országok kormányai ugyanis olyan programokat dolgoztak ki számukra, melyek segítségével lehetőségük van az önállóbb életre. Ezzel szemben Lengyelországban kritikus a helyzet, a fogyatékkal élők egyetlen lakhatási lehetősége az erre a célra kialakított otthonokban van – osztotta meg tapasztalatait az ELTE-n a belga Cor Van Damme, aki kerekesszékkel és akadálymentesített autóval látogatja Európa országait, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogyatékosügyben való tennivalókra és továbbítsa az üzenetet, mely szerint fogyatékosan is mindenki kontrollálhatja a saját életét. Szerinte fontos, hogy a fogyatékkal élők erősnek érezzék magukat és felismerjék, hogy az élet egyáltalán nem borzalmas fogyatékosan. Tapasztalatai szerint az emberek hozzáállása nagyon sokat változott, és a lehetőségeik is bővültek az elmúlt 20 évhez képest. “Most már dolgozhatunk és családot is alapíthatunk, ami nagy szó” – mondta az ELTE-n tartott kötetlen beszélgetésen, melyen a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar hallgatói mellett fogyatékkal élők is részt vettek, akik hazai helyzetükről meséltek Cor Van Damme-nak.

A személyi asszisztencia igénylése gondot okoz itthon Daniló Zoltán egyetemista, vak fiú, aki ügyesen fordít angolról magyarra – Cor szavait is ő továbbította a hallgatóság felé. Jónak tartja, hogy Magyarországon nincs vakok számára külön középiskola, mert egy normál intézményben jobban megismerhetik milyen is a “kinti világ”. Elmesélte, hogy az egyetemen a tanárok és hallgatótársai is rengeteget segítenek neki és nagyon nyitottak felé, annak ellenére, hogy némelyikük általa találkozik először fogyatékkal élővel. Szerinte a legégetőbb probléma hazánkban a személyi asszisztencia – a fogyatékkal élőket segítő szakember – igénylése körül adódik, mely időigényes, bürokratikus folyamat, és emellett drága is. Emiatt legtöbbször a szülők vállalják a személyi asszisztens szerepét, ez viszont kevesebb önállóságot enged a fogyatékkal élőknek. Ezzel a beszélgetésre látogató fogyatékkal élők többsége is egyet értett. Többek közt az is kiderült, hogy a siketek évente 138 órányi jeltolmácsolást igényelhetnek – ez a szám csak abban az esetben növelhető további 60 órával, ha hallgatóról van szó. Ez elkeserítően kevés.

Az egyenjogúságért meg kell harcolni Belgiumban ezzel szemben elég magas – a fogyatékosság súlyosságának mértékétől függően – 10-40 ezer euró között mozgó összeget fordíthatnak személyi asszisztenciára a fogyatékkal élők. Emellett az asszisztens személyének kiválasztásában is szabad kezet kapnak, Magyarországon ugyanakkor az ezért felelős szerv rendeli ki a személyi asszisztenst. A választás szabadsága az egyenjogúság érzését biztosítja a fogyatékkal élők számára – hívta fel a figyelmet Cor Van Damme, aki szerint a belga kormánynak még mindig kevesebb pénzbe kerül a fogyatékkal élők egyéni támogatása, mint egy erre szakosodott, országos intézményrendszer üzemeltetése. Hozzátette: a fogyatékkal élőknek Magyarországon is fontos lenne kiharcolniuk az önállóságot, első lépésként azzal, hogy maguk választhassanak személyi asszisztenst – ez nagyobb egyenjogúságot, szabadságot biztosítana számukra. (www.edupress.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- egy = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com