Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Demjén Ferenc - Ez voltam én
57
hallgató

Jövő ősszel visszaköltözhet ligeti központjába a látássérültek szervezete

- 2021. augusztus 11. 6:23 - 587 megtekintés

Hárommilliárd forintos beruházás keretében születik újjá a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székháza, már elbontották a szocializmusban az épülethez toldott szocreál szárnyat. A munkálatok során igazi kincsekre bukkant a kivitelező

A Sipeki-villa évtizedek óta a vakok érdekvédelmi szervezetének tulajdonában áll. Nagy Sándor elnök szerint azonban az egész nemzet érdeke a Lechner Ödön-tervezte épület felújítása (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)

A második világháborúban bombatalálat érte az épületet, a világégés után még felújították a villát, majd 1972-ben hozzátoldottak egy modern szárnyat, ám azóta csak tűzoltó munkákra futotta – mondja a Sipeki-villa udvarán Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke. Évtizedek óta világos számukra, hogy fel kell újítani az épületet, ám a civil szervezetnek nem volt meg hozzá a forrása, pályázni pedig csak minimális összegekre tudtak volna.

Az MVGYOSZ három éve ünnepelte a centenáriumát, ennek kapcsán megkeresték a kormányt a felújítás ötletével, amire a kabinet rábólintott, így hárommil­liárd forintból megindult a szecessziós székház restaurálása. A villa évtizedek óta a vakok érdekvédelmi szervezetének tulajdonában áll, a központban több mint hetvenen dolgoztak igen mostoha körülmények között. Az elnök hangsúlyozza: az épület megújulásából nem csak a vakoknak származik előnye, az egybeesik a nemzet érdekével is, hiszen a szecesszió honi atyjának tartott Lechner Ödön alkotása nemzeti kincs. A Városligetet szegélyező Hermina úton álló villa felújítása szinkronban van a Lizsé újjászületésével is.

A Sipeki-villa mögé sétálunk, ahol a korábban ide felhúzott szocreál szárnynak már csak hűlt helyét találjuk, az épülő új szolgáltatóközpontnak viszont már elkészült az alapozása. Deák Zsolt, a kivitelező Épkar Zrt.–Prím Építő Kft. konzorcium építésvezetője közli, hogy az új épület – ami ugyanúgy otthona lesz majd a Braille- és hangoskönyvtárnak, a Távszem operátoroknak, valamint a kulturális központnak – az előzővel ellentétben nem épül egybe a műemlék villával. Amelynek egyébként hátsó homlokzatán a bontást követően valódi kincsekre bukkantak. Lechner Ödön ugyanis a főhomlokzathoz hasonlóan ide is tervezett egy lépcsőfeljáratot, ablakokat és egy loggiát, ami a reggelizőhelyiségbe engedte be a fényt.

A kivitelezők elképzelése szerint a belül használt visszafogott és kontrasztos színek nem egy szupervilla, hanem egy 21. századi civil székház benyomását keltik majd (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)
A korabeli terveket publikálták ugyan, de azokból nem derült ki, mennyire míves volt a hátsó homlokzat is – mutatja Falvai Balázs, aki Nagy Márton és Török Dávid mellett a felújítás terveit készítette. Magyarázatul hozzáfűzi, hogy A Ház című folyóirat egyik 1908-as számában még egy korábbi verzió terveit közölték, ám azok a megrendelő elvárásai alapján később változtak, amit a lapban lehozott korabeli fotók is alátámasztanak. Csatlakozik hozzánk Erhart Péter, az MVGYOSZ üzemeltetésvezetője, aki elmondja, hogy az alkalmazottak nem az eddigi főbejárat felől, hanem egy fedett rámpán át itt, az épület hátsó traktusán kialakított kapun keresztül érhetik majd el az irodákat. Az épületbe lépve az egykori cselédlépcsőn érhetnek fel az emeletre, és ugyancsak ide építenek be egy liftet is, a villából ugyanis eddig hiányzott a felvonó. (Ahogy akadálymentesítve sem volt az épület, noha fogyatékossággal élők használták.)

Az alagsorban már elkészültek a vízszigeteléssel, innen lépdelünk fel az emeletre. A főlépcsőház falvédője eozinmázas burkolatra hasonlít, ám mint megtudjuk, nem az 1908-as átadás során került a falra, hanem a hetvenes években, mert a művészettörténészek szerint illett a házhoz. A korábbi irodák felé haladva megváltozik a burkolás árnyalata, aminek ugyancsak érdekes története van: pár éve egy filmes csapat festette egy forgatás alkalmával.

A szakemberek mindent megóvnak, ami védelemre érdemes, a márványoszlopok, szobrok köré osb-lapokat helyeztek. Továbbhaladva újabb kincsekre bukkantak a bontás során: a könyvtárban befalazva találtak egy tolóajtót, fémkerete, zsanérja már újra látható. Az egykori tulajdonos, Sipeki Balás Béla ügyvéd, Zala megye ispánja könyvtárából egy kis csigalépcső vezetett a nagyságos úr szivarszobájába. A bibliotékából a jövőben elnöki tárgyaló, a bensőséges beszélgetések helyszínéül szolgáló helyiségből irattár lesz. Az emeleten a felújítást követően az operatív vezetés irodái kapnak helyet.

Lesétálva a lépcsőn a hallba érünk, ahol egykor a civil szervezet recepciója volt. A csodálatos télikertben a felújítás után kávézó nyílik, míg a mellette található Sipeki Terem rendezvényhelyszínként születik újjá. Itt található azon kevés szecessziós tolóajtók egyike, amely szintén épségben maradt az utókorra.

Az épület levedli majd még ma is látható mályva színét, és Lechner Ödön eredeti elképzelései szerint ismét a szürke különböző árnyalataival festik le a falakat kívül, belül. A legendás tervező finom rajzolatként tekintett a terekre, ezért visszatérnek az általa használt árnyalatokhoz. Így az épület lábazata sötétebb árnyalatot kap, felette galambszürke lesz a villa homlokzata, belül a hall szintén szürke, a többi helyiséget fehérre festik – tudják meg Falvai Balázstól. Deák Zsolt szerint az épület a jövőben nem egy „szupervilla” érzetét kelti majd, helyette visszafogott, ám kontrasztos színei azt jelzik: ez egy 21. századi civil szervezet székháza.

A villa télikertjében kávézó nyílik majd (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)

Visszasétálva a főhomlokzat előtti udvarra, Falvai Balázs megjegyzi: az általuk megcsodált télikert üvegborítása visszaköszön majd a telek hátsó részén épülő szolgáltató központ homlokzatán is. Megmutatja továbbá, hogy Lechner milyen ötletesen nyújtotta meg a kert felé az épületet: a télikert folytatásaként egy kőtámfal köti a természetet a házhoz, mindez akkoriban még nem számított elterjedtnek. Itt a tervek szerint a kávézó terasza kap helyet.

Nagy Sándor reméli, kijönnek a rendelkezésükre álló pénzből, esetleg csak kis mértékben lépik túl a keretet az időközben bekövetkezett építőanyagár-drágulás miatt. Amennyiben a kivitelezők tudják tartani a tempót, a pompás Sipeki-villát 2022 novemberében adják át.

(Forrás:Velkei Tamás írása,ami magyarhirlap.hu-n jelent meg.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 9 = tizrnnégy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com