Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


MVGYOSZ. hangos hírlevél
67
hallgató

Jövő ősszel visszaköltözhet ligeti központjába a látássérültek szervezete

- 2021. augusztus 11. 6:23 - 482 megtekintés

Hárommilliárd forintos beruházás keretében születik újjá a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székháza, már elbontották a szocializmusban az épülethez toldott szocreál szárnyat. A munkálatok során igazi kincsekre bukkant a kivitelező

A Sipeki-villa évtizedek óta a vakok érdekvédelmi szervezetének tulajdonában áll. Nagy Sándor elnök szerint azonban az egész nemzet érdeke a Lechner Ödön-tervezte épület felújítása (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)

A második világháborúban bombatalálat érte az épületet, a világégés után még felújították a villát, majd 1972-ben hozzátoldottak egy modern szárnyat, ám azóta csak tűzoltó munkákra futotta – mondja a Sipeki-villa udvarán Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke. Évtizedek óta világos számukra, hogy fel kell újítani az épületet, ám a civil szervezetnek nem volt meg hozzá a forrása, pályázni pedig csak minimális összegekre tudtak volna.

Az MVGYOSZ három éve ünnepelte a centenáriumát, ennek kapcsán megkeresték a kormányt a felújítás ötletével, amire a kabinet rábólintott, így hárommil­liárd forintból megindult a szecessziós székház restaurálása. A villa évtizedek óta a vakok érdekvédelmi szervezetének tulajdonában áll, a központban több mint hetvenen dolgoztak igen mostoha körülmények között. Az elnök hangsúlyozza: az épület megújulásából nem csak a vakoknak származik előnye, az egybeesik a nemzet érdekével is, hiszen a szecesszió honi atyjának tartott Lechner Ödön alkotása nemzeti kincs. A Városligetet szegélyező Hermina úton álló villa felújítása szinkronban van a Lizsé újjászületésével is.

A Sipeki-villa mögé sétálunk, ahol a korábban ide felhúzott szocreál szárnynak már csak hűlt helyét találjuk, az épülő új szolgáltatóközpontnak viszont már elkészült az alapozása. Deák Zsolt, a kivitelező Épkar Zrt.–Prím Építő Kft. konzorcium építésvezetője közli, hogy az új épület – ami ugyanúgy otthona lesz majd a Braille- és hangoskönyvtárnak, a Távszem operátoroknak, valamint a kulturális központnak – az előzővel ellentétben nem épül egybe a műemlék villával. Amelynek egyébként hátsó homlokzatán a bontást követően valódi kincsekre bukkantak. Lechner Ödön ugyanis a főhomlokzathoz hasonlóan ide is tervezett egy lépcsőfeljáratot, ablakokat és egy loggiát, ami a reggelizőhelyiségbe engedte be a fényt.

A kivitelezők elképzelése szerint a belül használt visszafogott és kontrasztos színek nem egy szupervilla, hanem egy 21. századi civil székház benyomását keltik majd (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)
A korabeli terveket publikálták ugyan, de azokból nem derült ki, mennyire míves volt a hátsó homlokzat is – mutatja Falvai Balázs, aki Nagy Márton és Török Dávid mellett a felújítás terveit készítette. Magyarázatul hozzáfűzi, hogy A Ház című folyóirat egyik 1908-as számában még egy korábbi verzió terveit közölték, ám azok a megrendelő elvárásai alapján később változtak, amit a lapban lehozott korabeli fotók is alátámasztanak. Csatlakozik hozzánk Erhart Péter, az MVGYOSZ üzemeltetésvezetője, aki elmondja, hogy az alkalmazottak nem az eddigi főbejárat felől, hanem egy fedett rámpán át itt, az épület hátsó traktusán kialakított kapun keresztül érhetik majd el az irodákat. Az épületbe lépve az egykori cselédlépcsőn érhetnek fel az emeletre, és ugyancsak ide építenek be egy liftet is, a villából ugyanis eddig hiányzott a felvonó. (Ahogy akadálymentesítve sem volt az épület, noha fogyatékossággal élők használták.)

Az alagsorban már elkészültek a vízszigeteléssel, innen lépdelünk fel az emeletre. A főlépcsőház falvédője eozinmázas burkolatra hasonlít, ám mint megtudjuk, nem az 1908-as átadás során került a falra, hanem a hetvenes években, mert a művészettörténészek szerint illett a házhoz. A korábbi irodák felé haladva megváltozik a burkolás árnyalata, aminek ugyancsak érdekes története van: pár éve egy filmes csapat festette egy forgatás alkalmával.

A szakemberek mindent megóvnak, ami védelemre érdemes, a márványoszlopok, szobrok köré osb-lapokat helyeztek. Továbbhaladva újabb kincsekre bukkantak a bontás során: a könyvtárban befalazva találtak egy tolóajtót, fémkerete, zsanérja már újra látható. Az egykori tulajdonos, Sipeki Balás Béla ügyvéd, Zala megye ispánja könyvtárából egy kis csigalépcső vezetett a nagyságos úr szivarszobájába. A bibliotékából a jövőben elnöki tárgyaló, a bensőséges beszélgetések helyszínéül szolgáló helyiségből irattár lesz. Az emeleten a felújítást követően az operatív vezetés irodái kapnak helyet.

Lesétálva a lépcsőn a hallba érünk, ahol egykor a civil szervezet recepciója volt. A csodálatos télikertben a felújítás után kávézó nyílik, míg a mellette található Sipeki Terem rendezvényhelyszínként születik újjá. Itt található azon kevés szecessziós tolóajtók egyike, amely szintén épségben maradt az utókorra.

Az épület levedli majd még ma is látható mályva színét, és Lechner Ödön eredeti elképzelései szerint ismét a szürke különböző árnyalataival festik le a falakat kívül, belül. A legendás tervező finom rajzolatként tekintett a terekre, ezért visszatérnek az általa használt árnyalatokhoz. Így az épület lábazata sötétebb árnyalatot kap, felette galambszürke lesz a villa homlokzata, belül a hall szintén szürke, a többi helyiséget fehérre festik – tudják meg Falvai Balázstól. Deák Zsolt szerint az épület a jövőben nem egy „szupervilla” érzetét kelti majd, helyette visszafogott, ám kontrasztos színei azt jelzik: ez egy 21. századi civil szervezet székháza.

A villa télikertjében kávézó nyílik majd (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)

Visszasétálva a főhomlokzat előtti udvarra, Falvai Balázs megjegyzi: az általuk megcsodált télikert üvegborítása visszaköszön majd a telek hátsó részén épülő szolgáltató központ homlokzatán is. Megmutatja továbbá, hogy Lechner milyen ötletesen nyújtotta meg a kert felé az épületet: a télikert folytatásaként egy kőtámfal köti a természetet a házhoz, mindez akkoriban még nem számított elterjedtnek. Itt a tervek szerint a kávézó terasza kap helyet.

Nagy Sándor reméli, kijönnek a rendelkezésükre álló pénzből, esetleg csak kis mértékben lépik túl a keretet az időközben bekövetkezett építőanyagár-drágulás miatt. Amennyiben a kivitelezők tudják tartani a tempót, a pompás Sipeki-villát 2022 novemberében adják át.

(Forrás:Velkei Tamás írása,ami magyarhirlap.hu-n jelent meg.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 6 = nulla

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 26. kedd, Jusztina napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Adalbert napja lesz.

1301. Venczel király a koronázó érseket megjutalmazza. A koronázás augusztus 27. Fejérvárott végbemenvén, a király Budán a koronázó János kal. érseknek Palocsa várat adományozta.


1777. Mária Teréziai elrendeli a nagyszombati tudományegyetem Budára a királyi várba való áthelyezését. (Az egyetemmel együtt Budára kerül az állami kezelésbe vett nagyszombati volt jezsuita nyomda egy része, és az Egyetemi Könyvtár alapját képező volt jezsuita könyvtár is.)


Petőfi Sándor: Szeptember végén

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
még zöldell a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérczi tetőt.
Még ifjú szívemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyül már,
A tél dere már megüté fejemet..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com