Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Sziasztok lányok - N*sülök
25
hallgató

„Kerekesszékben könnyebb nőnek lenni”

- 2021. június 13. 11:41 - 656 megtekintés

Körbedolgozta a teljes magyar médiát, végigcsinálta a Budapest-Bamako ralit, a járókeretből és a mankók közül szépen lassan költözött végleg kerekesszékbe. Most például egy rózsaszínben ül, a szín, mint mondja, élete legjobb döntése volt, így ugyanis sokkal könnyebben tesznek fel neki hülye, de nagyon fontos kérdéseket. Interjú a Kereketoldok Podcast gazdájával, Kis Adriennel.

Készültem belőled, de egy idő után feladtam, hogy összeszedjem az összes szerkesztőséget, ahol dolgoztál.

Az elmúlt tizenhárom évben én nem nagyon pihentem. Ráadásul őrült módon váltok állást: szerdán még nyomdába adjuk a lapot, csütörtökön már indító értekezletet tartok valahol máshol. Most úgy döntöttem, kreatív szabadságot adok magamnak. Januárban még megszerkesztettem egy könyvet, februártól április közepéig nem csináltam semmit. Ja, de: ekkor született a Kereketoldok Podcast. Régi ügyem ez: nem kerekesszékeseknek mesélni, milyen az élet kerekesszékben.

Aktivista vagy?

Nem. Nem vagyok az a típus, aki rázza az öklét. Bizonyos ügyeket az nem visz előre. A kerekesszékes élet viszont nagyon érzékeny és fontos téma, ez rögtön feltűnt, ahogy elkezdtem dolgozni. A Maxima gyakornokaként kezdtem még Szabó Patrícia alatt, ahogy beléptem az épületbe, éreztem, hogy sokkal nyitottabbak az ott dolgozók, mint az átlagember. Azóta is meggyőződésem, hogy egy médiamunkásnak muszáj nyitottnak lennie, akkor is, ha vannak vadhajtások, ahol ez nem elvárás, de ezt most hagyjuk. Figyelték, hogy közlekedek az épületben, nézték, elérek-e mindent, van-e mosdó és így tovább. Azt éreztem, úgy néznek rám, mint lehetséges interjúalanyra; tudod, van, akit a két szép szeméért szeretnek, én pedig izgultam, hogy ne a két szép kerekemért szeressenek. Persze kiderült, hogy ez csak a fejemben volt így, az én önismereti folyamatom része volt. Aztán az egyik szerkesztő azt mondta:

Nem vagy a rokonom, nem vagy a barátom, ez üzlet, nem foglalkoztatnálak csak azért, mert tetszik a széked.

Nagyon fontos mondat volt, kellett ez a visszajelzés, hogy nem azért adnak munkát, mert kerekesszékes vagyok. Szabó Patrícia pedig egyszer később egy közös munkánk során azt mondta, „ja, várj, te erre a helyre nem tudsz bejutni, akkor nekem ez az anyag nem kell”. Nagyon jólesett. Én egyébként nem hirtelen találtam ki, hogy írogatni szeretnék: sokat tanultam és minden gyakorlatot elvégeztem.

Cinikus leszek, de van annak sportértéke, ha egy szerkesztőségben egy kerekesszékes lány dolgozik, nem? Lehet mutogatni őt azzal, hogy milyen elfogadó, nyílt csapat ez.

Persze! Ez ráadásul 2008 körül volt, ekkor még az utcán sem nagyon voltak kerekesszékesek, nemhogy a médiában. Aztán egyszer csak jöttem én, a lány, akit mutogatni is lehetne. Egy év után kértek meg, hogy meséljek erről az olvasóknak. Ekkor már éreztem, hogy ez egy olyan ügy, amelyben nekem feladatom van. Ismerem a kerekesszékkel élők és az újságírók oldalát is, tudom, hogy mi az, ami eladható, és ez bizony az. Néhány éve pedig az is kiderült, hogy elég jó termék vagyok, de sokáig dilemma volt, hogy akarom-e én ezt. Aztán persze sok-sok minden történt, most pedig podcastet készítek. Egyébként rádiósként végeztem, csak aztán sosem dolgoztam rádióban. Egy kicsit olyan tehát ez, mintha elkezdhetnék dolgozni az eredeti szakmámban.

Akkor soha, sehol nem voltál A Kerekesszékes Lány? Aki cuki, meg minden, de mégiscsak esélyegyenlőségi projekt keretében kell foglalkoztatni.

Nem. Szerencsére a személyiségem is olyan, hogy hamar lehull rólam „a kerekesszékes lány” imidzse. Azt szokták mondani, hogy annyira természetesen viselkedek, hogy hamar elfelejtik a közelemben, hogy én egyébként ülök. Nagyképűen hangzik, de vannak nekem más, sokkal fontosabb értékeim is, mint a kerekesszék. Évente talán egyszer-egyszer találkozom olyan megjegyzéssel, ami arról szól, hogy engem sajnálni kell, az sem szakmán belülről érkezik. Ilyenkor elmondom, hogy az én problémám legfeljebb látványosabb, de nem nagyobb, mint az átlagemberé. Sokkal súlyosabb gondjaim is vannak annál, mint hogy nem tudok járni. Néhány éve meghalt az anyukám. Akkor ez az érzés nagyon erős volt:

ki a jó isten nyilát érdekel, hogy tudok-e járni?!

Nyitott gerinccel születtél, járni legfeljebb mankóval, járókerettel tudtál. Így sem hiányzik?

Nem hiányzik, sőt: kerekesszékben könnyebb. A járáshoz nekem csak nehézségek, rossz élmények kötődnek. Csúnya volt. Én pedig mindig hiú ember voltam, rossz volt belegondolni, hogy nézhetek ki mankóval. A mai napig nem szeretem visszanézni a videókat, amiken gyerekként botladozom. Sokszor elestem, ez önmagában nem baj, az ember idővel megtanul esni, csak aztán mehettem haza átöltözni: koszos lettem, beleestem a pocsolyába… Nekem ezzel csak a gond volt.

Kerekesszékben könnyebb szépnek lenni?

Kerekesszékben könnyebb nőnek lenni. Nekem – hangsúlyozom: nekem – könnyebb! Megértem azokat a balesetben sérülteket, akik nem így vannak vele: akinek nem onnan indult az élete, ahonnan az enyém, azt sokkolja, tönkre is teheti, ha székbe kényszerül. Nagyon fontos beszélgetésem volt egy orvossal, a család egy barátjával 28 évesen. Egészen addig nem találtam semmit arról, hogy mi lesz 50-60-70 éves korukban azokkal, akik nyitott gerinccel születtek? Végül ez az orvos elmondta, azért nem találtam semmit, mert az előttem lévő generációban, akit ez érintett, negyven éves kora körül meghalt. Csak pislogtam: akkor én is…? Azt mondta, én valószínűleg megmaradok, ők főleg abba haltak bele, hogy intézetbe kerültek, ahol nem tudták őket ellátni, végül elvitte őket egy tüdőgyulladás, vagy hasonló szövődmény. Engem pedig nem biztat, hogy egész életemben a járással küzdjek. Én akkor még mankóval közlekedtem, arra gondoltam, mennyi energiát, időt fektetett bele már a család, hogy képes legyek járni, csak nem adhatom fel. Az orvos megkérdezte, mitől érezném jól magam. Azt mondtam, attól, ha felvehetném a szép ruhámat, sminkelnék és beállítanám a hajam. Ha így elindulok mankóval, az első sarkon már lefolyik a smink, szanaszéjjel áll a hajam, borzalmasan körülményes minden. Talán ekkor jöttem rá: jobb nőnek lenni székben. A járás nehéz, a járás ciki, az én fejemben mindenképp. Székben ülni jó.

(…)

Az interjú teljes terjedelmében az NLC.hu honlapján olvasható.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 9 = tizrnnégy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 21. kedd, Benedek napja van.
Ma van a(z) Rasszizmus elleni világnap, Szent Benedek napja.
Az év 12. hete és 80. napja.
Holnap Beáta, Izolda napja lesz.

1079. VII. Gergely tisztelete I. Szent László iránt. "Te a legnagyobb királyok nyomdokait követed, mert kész vagy Szent Péter szolgálatjára, mint azzal egy vallásos fejedelem tartozik, és a pápa iránti engedelmességre, mint egy szabad férfiúhoz illik."


1229. A besenyők polgárosodása. IX. Gergely megdicsérte ifjabb Béla királyt, hogy elment a besenyőkhöz és az esztergomi érsekkel együtt fáradozott azok megtérítésén.


Dayka Gábor / 1769. márc.21. - 1796. okt.20. /

A tavasz

"Nyájasb arculattal arany szekerére felülvén,
Ünnepi fényt ereget Phoebus az ékes egen.
A fagyos éjszaknak zúgó fúvallati szünnek
A bágyadt zefirek lengedezési között...."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com