Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Szivárvány - magazinműsor vendégekkel és érdekes témákkal

Hallgatók száma: 36

Két magyar ötlet, amely új élményt nyújt a látássérülteknek

- 2021. május 25. 12:39 - 272 megtekintés

A hangos újságárus és videó vakoknak – két magyar ötlet, ami sokat segít a látássérülteknek. Dvariecki Bálint és Péter Gábor mesélt a nem mindennapi projektekről.

Dvariecki Bálint mérnökinformatikus látássérült, elmondása szerint 2-3 százalék látásmaradvánnyal rendelkezik. Régóta foglalkoztatta a kérdés, hogyan lehetnének elérhetők a nyomtatott magazinok a látássérülteknek is, ennek hatására hozta létre az eRikkancs-ot. Az internetes oldal célja, hogy a látássérültek önállóan, segítség nélkül hozzáférhessenek  sajtótermékekhez.

„Lapok esetében nehezebb különböző szkennelési vagy karakterfelismerési technikákat alkalmazni, mint például a könyveknél, mivel több képi tartalommal, összetettebb szerkezettel rendelkeznek, amiket a látássérültek nem tudnak értelmezni. Innen jött az ötlet a »hangos újságárus« megteremtésére” – mondta az alapító.

Főként a heti vagy havi rendszerességgel megjelenő folyóiratok alkotják az eRikkancs fő profilját. A cikkek egy alkalmazás segítségével felolvastathatók, az ingyenesen regisztráló felhasználó letölti a felolvasóprogramot, megveszi a kiadványt és már le is játszhatja. Az oldal így nemcsak a látássérülteknek nyújt nagy segítséget, hanem az ép látóknak is. A program létrehozását egyébként két látássérült munkatárs végezte. Dvariecki Bálint a későbbiekben mozgássérülteket is szívesen alkalmaz a projektben, akik a kiadványok feltöltésével vagy egyéb adminisztrációs feladatokkal foglalkozhatnak.

„Fejlesztéseink időszakosak, ezekre elsősorban látássérülteket keresünk, viszont a jövőben mozgássérült munkatársakat is szeretnénk bevonni különböző feladatok elvégzésére, folyamatos munkalehetőséget biztosítva számukra”

– részletezte az elképzeléseket Dvariecki Bálint.

Videó vakoknak

Péter Gábor édesapja gyermekkora óta nem lát, a fő segítségforrást mindig is családja jelentette számára. Máig imádja a könyveket, a közös olvasások alatt a leírtakat mindig megpróbálta elképzelni, vizualizálni. Ebből született született az ötlet, amivel Péter Gábor nem csak édesapján tud segíteni. A Video for Blind (Videó vakoknak projekt) platform célja különböző rövid audionarrált videós tartalmak megjelentetése látásszervi problémával élőknek, azaz elmagyarázzák azt, ami a felvételen látható, kiegészítik az elhangzott információkat.

A mozgóképes tartalmak leírását egytől egyig önkéntesek végzik, tehát egy teljes egészében közösségi alapokra építkező kezdeményezésről van szó. Készülőben van egy e-learning felület is, ahol a felhasználók véleménye alapján a leírások folyamatosan tökéletesíthetők.

„Az audionarráció egy teljesen önálló műfaj, amelyre manapság komolyan képezik az embereket. Nálunk nem a történéssel párhuzamosan, lineárisan folyik a történetleírás, hanem egységekre bontva. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a felhasználó előre megismerkedhet a helyszínekkel, a karakterekkel. Az adott jelenet bizonyos időközönként megáll, ekkor a megtekintő a felolvasó szoftver segítségével meghallgathatja az adott szekcióhoz tartozó leírást. Ilyen formában sokkal információdúsabb a történés” – ismertette az oldal működését Péter Gábor.

A felhasználók kérhetik egy konkrét mozgókép leírását is, emellett a fejlesztők kategorizálnak: általában rövid ismeretterjesztő anyagokra, természetfilmekre, történelmi felvételekre koncentrálnak.

„Az ilyen típusú videók nemcsak a megtekintők, hanem a leírást készítők számára is élvezhetők. A jövőben is maradunk a rövid, 5–10 perces anyagoknál. A fő cél pedig továbbra is az, hogy a látássérültek számára se legyen korlátozott az információáramlás. Az oldal tökéletesedésével ez biztosan elérhető” – mondta Péter Gábor. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét * = 63

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. október 15. péntek, Teréz napja van.
Ma van a(z) Látássérültek nemzetközi napja, Fehérbot napja.
Az év 41. hete és 288. napja.
Holnap Gál napja lesz.

1848. Szegedi vérengzés. Két ittas nemzetőr által terjesztett azon álhírre, hogy szerviánusok közelednek, fosztogatás és vérengzés kezdetett, melyet csak 60 halott és sebesült árán lehetett elfojtani.


1946. Megindulnak a belföldi légi forgalom első járatait Budapest-Debrecen, illetve Budapest-Szombathely között.


Nagy László: Dióverés

" Elsuhogott az a füttyös
sárgarigó is délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.

Levelek lengnek, akár a
színarany rigószárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.

Áll a diófa, és érett
kincsei válnak tőle;
szellő ha bántja az ágat,
buknak a földre.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com