Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei m*sor
51
hallgató

Kezdeményezés az önálló szavazásért – együttműködés a Nemzeti Választási Irodával

- 2021. április 24. 5:04 - 699 megtekintés

Újabb lépést tett a MVGYOSZ. azért, hogy a látássérült emberek külső segítség nélkül szavazhassanak az országos, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon.

Az Európai Vakok Szövetsége (EBU) 2018-ban létrehozott egy projektet Accessible Vote Association (AVA) néven. A kezdeményezés célja az egyes EBU-tagállamok szavazásért felelős hatóságaival egy olyan együttműködés létrehozása, amelyen keresztül megvalósítható a látássérült személyek önálló szavazási lehetőségeinek ismertté tétele, esetlegesen új akadálymentesítési eszközök beépítése a szavazási procedúrákba, illetve a vak és gyengénlátó szavazók tudatosságának és önrendelkezés iránti igényének növelése.

A kezdeményezésben Magyarország is részt vesz. Ennek keretében azt a feladatot kapt a hazai szervezet, hogy országos, megyei és helyi szinten működjenek együtt a szavazások lebonyolításáért felelős hatóságokkal, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mind a hatóságokat, mind az érintetteket felvilágosítsák a látássérült állampolgárok önálló és titkos szavazáshoz való jogának biztosítása kapcsán felmerülő lehetőségekről.

Magyarország választási törvénye meglehetősen fejlett a többi EBU-tagország hasonló jogszabályaihoz képest. Nálunk ugyanis amellett, hogy a látássérült szavazópolgár a szavazás során a szavazókör két megbízottjának segítségét kérheti, vihet magával egy általa megbízhatónak tartott látó segítőt, aki az ő utasításai alapján kitölti a szavazólapot, illetve használhat Braille-szavazósablont, amellyel a szavazás titkossága sem sérül, és az érintett látássérült személy önállóan, külső segítség nélkül is érvényesen voksolhat.

Az MVGYOSZ készített egy nem reprezentatív felmérést tagegyesületei körében arra vonatkozóan, hogy a látássérült személyek mennyiben élnek ezekkel a lehetőségekkel. A felmérés rávilágított arra, hogy bár a lehetőségek elméletben adottak, a gyakorlatban még mindig sokan úgy tudják, hogy csupán akkor szavazhatnak érvényesen, ha visznek magukkal egy segítőt, aki helyettük szavaz. A legutóbbi szavazás alkalmával néhányan, különösen kisebb településekről, megkísérelték igénybevenni az előzetesen elektronikus úton megigényelt Braille-sablont is, ám azt tapasztalták, hogy a szavazókör megbízottainak nem volt tudomása arról, mi ez, hogy néz ki, és mire használható.

Annak érdekében, hogy a szavazással kapcsolatos tudatosságot növelni tudjuk, először a Nemzeti Választási Irodával (NVI) folytatott az MVGYOSZ egyeztetést 2021. március 24-én. Az egyeztetés során amellett, hogy felhívták a figyelmet a tagok által tapasztalt anomáliákra, felvetettek néhány új ötletet annak érdekében, hogy több lehetősége legyen a látássérült állampolgároknak önállóan szavazni.

Mindenekelőtt azt javasolták, hogy a szavazóbizottságok tagjai kapjanak egy külön tájékoztatót arra az esetre, ha a szavazókörükben egy látássérült személy kívánna szavazni. Azt tanácsolták, hogy ebben a tájékoztatóban, külön legyenek felsorolva azok a lehetőségek, amelyeket a látássérült állampolgár igénybe vehet.

Ezek az alábbiak:

 • az önállóan, szavazósablonnal történő szavazás a szavazókör területén,
 • a saját segítővel történő szavazás,
 • szavazás a szavazóbizottság két tagjának segítségével,
 • illetve a mozgóurna használata.

A fentieken túl a szavazólapok kialakításának megváltoztatására is javaslatot tettünk. A korábban említett felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy azok a szavazóbizottsági tagok, akik soha nem találkoztak még Braille-szavazósablonnal, nem mindig tudják megállapítani, hogyan kell szabályosan belehelyezni a szavazólapot. Ezért azt javasolta a szervezet, hogy a szavazólap és a szavazósablon egyik sarka legyen egységes jelöléssel ellátva, ami megkönnyíti az egyértelmű behelyezést. Az NVI az egyeztetést követően megküldött válaszában utalt arra, hogy a szavazólap kialakításán nem tudnak ekkora változtatásokat végezni, de jelezték, hogy a szavazósablonokat, amelyekből korántsincs annyi darabra szükség, mint amennyi szavazólapra, képesek úgy átalakítani, hogy megkönnyítsék az egyértelmű használatot.

Az utolsó javaslat az MVGYOSZ népszerű szolgáltatásához, a Távszemhez kapcsolódott. Annak érdekében, hogy a látássérült szavazó fel tudja mérni a sablonnal történő szavazás során, hogy érvényesen szavazott-e, felvetették, hogy ezt legyen lehetősége a Távszem szolgáltatás segítségével ellenőrizni. Erre az NVI-től azt a választ kapták, hogy a hatályos választási eljárási törvény módosítása nélkül ez nem lehetséges, hiába biztosított a szavazás titkossága az alkalmazás adatvédelmi nyilatkozata alapján és a titkosított csatornán futó egyoldalú videókapcsolattal.

Az egyeztetést követően az MVGYOSZ az NVI felkérésére készített egy-egy tájékoztatót az NVI és a szavazókörök megbízottjai számára, ami bemutatja, milyen segítségre lehet szükségük a szavazásra jogosult látássérült állampolgároknak. Amint ezt az NVI jóváhagyja, haladnak tovább a megyei szintre.

Végezetül felvetődött az online szavazás mint akadálymentes szavazási forma kérdése, ám, mint arra az NVI rámutatott, kiindulva az ezzel próbálkozó államok negatív tapasztalataiból, sem hazánkban, sem a környező országokban egyelőre nincs ennek bevezetésére irányuló politikai szándék.

(Velegi Dorottya – MVGYOSZ. jogi munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt + 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com