Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Los Umbrellos - No tengo dinero
58
hallgató

Kiéheztetik a mozgássérültközpontot

- 2012. október 11. 17:26 - 2712 megtekintés

kép
A 15 éve mozgássérültek rehabilitációjával foglalkozó Viktória Rehabilitációs Központ július óta nem kap pénzt az önkormányzattól, jelenleg csodával határos módon képes csak fenntartani magát. Attól félnek, az épületet akarják elvenni a fejük fölül, és ez azért is aggasztó, mert az intézmény, amit egy mozgássérült nő vezet, egyedülálló az országban. A székesfehérvári városvezetés elzárkózott attól, hogy az Index kérdéseire válaszoljon.

Az intézmény

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete 1979-ben jött létre Székesfehérváron, hogy segítse a megyében élő mozgássérülteket és családjaikat, képviselje érdekeiket. 1991-ben megkapták a volt szovjet óvoda ingatlanját, és létrehozták benne Magyarország első önálló életre felkészítő központját, a Viktória Rehabilitációs Központot, aminek nappali részlege 1996-ra készült el. Azért egyedülálló, mert az országban korábban nem volt olyan integrált intézmény, ahol súlyosan mozgássérülteket foglalkoztatnak, és ahol állapotmegőrzésük, fejlesztésük érdekében gyógytorna-, fizikoterápia- és masszázskezelést is kaphatnak szolgáltató jelleggel. A szolgáltató jelleg azt jelenti, hogy a rászoruló maga dönt arról, miben kér segítséget, illetve milyen ellátást szeretne igénybe venni.

Az intézet vezetője, Horváth Klára szerint az ellátások és szolgáltatások mellett a legértékesebb a központban, hogy ez egy civil szervezet, azaz maguk a rászorulók, az itt élő mozgássérültek hozták létre, építették fel, és a mai napig is részt vesznek az intézmény működtetésében, vezetésében. Ma Magyarországon még mindig elég ritka, hogy egy ekkora intézményt civil szervezet épít fel és működtet, és hogy ebben az érintettek maguk is aktívan részt vesznek, de most kockán forog a létük.

A központ havonta 300–400 főnek nyújt képességfejlesztő, egészségmegőrző szolgáltatásokat, körülbelül 50 embernek szociális szolgáltatásokat (ezen belül tájékoztatást, ügyintézést, jogi tanácsadást, gondozást, személyi segítést). A családias jellegű otthonban évente 20-30 főt sikerül úgy rehabilitálni, hogy az otthonukba és családjukhoz visszatérhessenek. Tartósan jelenleg 9 embernek biztosítanak teljes ellátást önálló lakrészekben, 24 órás segítőszolgálattal. Olyan embereknek, akik a mindennapi életükben fizikailag mások segítségére szorulnak, és akiket a családjuk már nem tud ellátni. Itt viszont a személyi segítők közreműködésével önrendelkező életet élhetnek, maguk dönthetnek a sorsukról. Az érintettek jövedelme általában nagyon alacsony, ezért is szeretnek ide járni a kezelésekre, mert itt jóval a piaci ár alatt dolgoznak, és nem kell annyit várniuk, mint az állami vagy önkormányzati intézményekben kellene.

Nagy bajban vannak

A probléma az, hogy 2012 februárjától az önkormányzat felmondta a támogatási szerződésüket, februártól júliusig lecsökkentették az addigi havi 2,5 millió forintos támogatást 800 ezerre, július óta pedig egy fillért sem kapnak tőlük. A Viktória központ fenntartási költségének 30 százalékát tette ki az önkormányzat által nyújtott támogatás, a többi forrása a normatíva, a térítési díjak, a fenntartó egyesület támogatása, és csekély mértékben az adományok voltak. Az önkormányzat most csak azzal a feltétellel hajlandó tovább támogatni a Viktóriát, ha a központot önálló jogi személlyé alakítják. Amíg ez nem történik meg, addig az egyesületet kizárják a közbeszerzésből. Ez azért érthetetlen a számukra, mert eddig is ilyen formában működtek, pályáztak, és eddig állításuk szerint nem volt ezzel semmi gond.

Az önkormányzat közöl

A helyszínen sokáig beszélgettünk az igazgatónővel, de az ügy másik főszereplője, az önkormányzat egy korábban írt közleményen kívül nem volt hajlandó más információt megosztani velünk. De ugyanígy nem válaszoltak Horváth Klára több, az intézmény jövőjét érintő hivatalos levelére sem.

Közleményük szerint nem az önkormányzat, hanem Horváth Klára hozzáállásán múlik az intézmény további működése. „A tavalyi ellenőrzések során számos jogszabálysértésre, valamint szakmai és elszámolási hiányosságra derült fény, amikről a közgyűlés a 2011. október 13-i ülésen tárgyalt. Ennek eredményeként közös megegyezéssel, azaz az egyesület beleegyezésével 2012. február 15-ével megszüntetésre került az ellátási szerződés” – írják. A képviselőtestület azt is kimondta, hogy a székesfehérvári fogyatékkal élők szociális ellátási igényét ezentúl is közbeszerzési eljárással létrejövő ellátási szerződéssel, illetve saját intézményein keresztül kívánja biztosítani.

Az intézmény vezetője szerint sok minden jelent meg a közleményben, ami nem fedi a valóságot, és ami rossz fényt vet rájuk.

Ellehetetlenítés

Horváth Klára szerint a civil szervezeteket mindig minden hatóság erősen ellenőrzi, az önkormányzat is, ami főleg a pénzügyeket minden évben leellenőrizte. A tavalyi átfogó ellenőrzéskor olyan apróságokba kötöttek bele, hogy például az egyik résznél nem megfelelő nyomtatványt használtak, és más olyan apróságokba, amiket tudtak volna orvosolni, ha kaptak volna rá lehetőséget. Az igazgatónő szerint az állhat emögött, hogy az önkormányzat olyan helyzetbe akarja őket hozni, hogy ne tudjanak tovább működni.

Azt is furcsállja, hogy a korábbi években az önkormányzat sosem talált semmilyen hibát az elszámolásukban, sőt, általában még meg is dicsérték őket, hogy milyen rendezettek a papírjaik. A 2011-es év beszámolóját egyébként idén még a közgyűlés is jóváhagyta.

A szerződést ugyan közös megegyezéssel mondták fel, de a felmondást valójában csak az önkormányzat akarta. Az egyesülettől megtudtuk, hogy azért választották a közös megegyezést, mert így nem azonnali hatállyal mondták fel a szerződést, hanem kaptak három hónap haladékot, és abban reménykedtek, hogy addig tisztázódik a helyzetük.

Nem fogadták el a pályázatukat

Horváth Klára szerint 2011 decemberében a Viktória központ indult a város közbeszerzési pályázatán, de jelentkezésüket azzal utasították el, hogy az intézmény nem önálló jogi személy, és csak a fenntartó egyesület jogosult pályázni. Ezért márciusban a következő közbeszerzésen ennek alapján indultak, de azt is elutasították azzal, hogy önállóan sem az egyesület, sem a Viktória központ nem felel meg a közbeszerzési eljárás feltételeinek. Az országos szövetség jogi szakértője jelezte az önkormányzatnál, hogy jogszerűtlen az egyesület és az intézmény szétválasztása, és az ilyen okkal történő kizárása a közbeszerzésből. Ráadásul 2010-ben ugyanilyen formában nyertek a pályázaton, és az ország más településein (Budapesten, Vácott, Kaposváron) ugyanilyen formában működtetnek az egyesületek hasonló intézményeket.

Ezután egy közbeszerzésekben járatos jogász útmutatásai alapján adták be a harmadik közbeszerzésre a jelentkezést, ekkor a közbeszerzési iroda újfent kérte az intézmény jogi státuszának igazolását. Ezután más indokot találtak a visszautasításra, pedig mindhárom esetben egyedül ők tettek ajánlatot a nappali átmeneti ellátás és a tartós bentlakás feladatának ellátására.

Az egyesület szerint több jogi szakértő is megállapította már, hogy az önálló jogi személlyé válásuk előnytelen lenne, a központnak át kellene adni a működéshez szükséges vagyont az alapítványnak, ezzel lehetővé válna a teljes vagyon idegen kézbe kerülése. Ezért nem teljesíthetik azt a feltételt, amit a város a további támogatás fejében elvár tőlük. Horváth Klára szerint ha az önkormányzatnak tisztességesek a szándékai, akkor nem ragaszkodik ehhez a feltételhez.

Az ingatlan kell?

Egyes találgatások szerint valakinek a több száz millió forint értékű épületegyüttesre fájhat a foga. Az önkormányzati tulajdonú telken lévő épület a mozgássérült-alapítvány tulajdona, és az egyesületé a haszonélvezeti jog. Az önkormányzat állítólag már az év elején elkészítette a kiürítési tervet, de amikor az igazgatónő erről érdeklődött náluk, nem válaszoltak a levelére.

Az önkormányzat hivatalos válasza szerint a Viktória Rehabilitációs Alapítvány tulajdonában áll az ingatlan, haszonélvezője pedig a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete, ezért „az ingatlan vonatkozásában az önkormányzatot semmilyen rendelkezési jogosítvány nem illeti meg”. Egy a Fejér Megyei Hírlapban megjelent cikk szerint az a szóbeszéd járja a városban, hogy wellness-központot, magánklinikát vagy szállodát akarnak kialakítani a rehabilitációs központ helyén.

Horváth Klára elmondta, hogy a polgármester, Cser-Palkovics András mindig hangoztatta, milyen fontos neki a mozgássérültek ügye, de tavaly óta nem fogadta őt. Az igazgatónő úgy érzi, az önkormányzattól nem szeretnek vele tárgyalni, mert jól ismeri a szabályokat, és nem szokott mellébeszélni. Az egyesület vezetése még mindig bízik abban, hogy sikerül az önkormányzattal megegyezni, és az intézményt nem kell bezárniuk, de addig is pénzt gyűjtenek a megmaradásuk érdekében.

Úgy véli, a városnak inkább támogatnia kellene a központ fennmaradását a jelenlegi formájában, és büszkének lennie arra, hogy egy civil szervezettel együtt tud dolgozni. Az sem mindennapi dolog, hogy egy intézményt egy kerekesszékes ember vezet, de ők ezt is próbálják hátrányként feltüntetni. Az intézmény munkatársai kiszámolták, hogy azokat a feladatokat, amiket ellátnak, más intézményekben 25%-kal drágábban tudná az önkormányzat elvégeztetni, de tudomásuk szerint az önkormányzatnak jelenleg nincs is olyan intézménye, ahol ezeket a szolgáltatásokat ilyen színvonalon biztosítani tudnák.

Egyre nehezebb

„Hónapról hónapra élünk, segélykérő leveleket küldünk mindenhova, és mindenen nagyon spórolunk” – meséli elkeseredett hangon az igazgatónő, aki még a saját fizetését is lecsökkentette a minimumra, hogy ezzel is spóroljon az intézménynek. – Nagyon nehéz volt eleinte feldolgozni, hogy képesek egy tollvonással mindent tönkretenni az emberek. Úgy érzem, sok emberből kezd elveszni az erkölcsi tartás, a tisztesség, a szolidaritás.”

Elmesélte, hogy öt-hat éve még sokkal többet tudtak pályázni, mint most, és volt olyan év, amikor ötvenkét mozgássérültnek tudtak munkát adni, de az utóbbi években szinte teljesen leépült a foglalkoztatás, bizonyára a válság miatt.

A Viktória Rehabilitációs Központ funkciói

Nappali ellátás: nappali klub, komplex képességfejlesztés, egyéni és csoportos gyógytornák (ezen belül speciális terápiák betegségcsoportok szerint is), speciális terápiák (McKenzie, Schroth) a gerincbetegségek kezelésére, fizikoterápia, masszázs, segédeszközközvetítés, tájékoztatás, ügyintézés, életmód- és jogi tanácsadás, munkát kereső mozgássérültek segítése, önálló életvitel gyakorlása, könyvtár, szabadidős programok

Támogató szolgálat: személyi segítés, speciális szállító szolgálat, otthoni gondozást se­gítő szolgálat

Átmeneti otthon: az 1 hónaptól maximum 1 évig tartó bentlakás ideje alatt olyan mozgássérültek kezelése, ellátása, akik a rehabilitáció után újra önállósodnak és akár az otthonukba is vissza tudnak térni

Tartós bentlakás: olyan mozgássérülteknek, akik a mindennapi életben állandó fizikai segítségre, támogatásra szorulnak, de részben önállóak, segédeszközzel helyet tudnak változtatni, 24 órás gondozást igényelnek, és akiket a család már nem tud ellátni.

A pénzadományokat átutalással a fenntartó egyesület 11736116-20027801 sz. számlájára, személyesen pedig munkanapokon az egyesület irodájában lehet befizetni, vagy a központ recepcióján lévő gyűjtőládába tenni. (Székesfehérvár, Erzsébet u. 20.) Külföldről a következő számlaszámot kell használni: IBAN HU05 1173 6116 2002 7801 és a Swift kód: OTPVHUHB. Honlap: egyesulet-viktoria.hu

www.meosz.hu/pkcf/img_c/d_meoszvezer_hirek_87_w_600_h_450_sorszam_2.jpg

kép

Adta hírül az index.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- három = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 13. csütörtök, Antal, Anett napja van.
Ma van a(z) Szent Antal ünnepe.
Az év 24. hete és 165. napja.
Holnap Vazul napja lesz.

1867. A Magyar Történelmi Társulat megalakulása. E napon tartott közgyűlésen felolvasták az alapszabályt. Elnökké gróf Mikó Imrét, 2-od elnökké Horváth Mihályt, 3-ad elnökké Ipolyi Arnoldot választották.


1969. Százhalombattán (Fejér m.) felavatták a hőerőművet és az olajfinomítót.


Weöres Sándor: Eresz alól

Eresz alól fecskefia ide néz, oda néz:
van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb, mint a méz?
Csőrét nyitja ám,
buzgón, szaporán.
Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com