Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Karthagó - Harminc év után
52
hallgató

Komplex fejlesztés segíti a mélyszegénységben élőket a szécsényi kistérségben

- 2010. április 2. 7:12 - 1240 megtekintés

A leghátrányosabb helyzetből induló gyermekek kapnak esélyt

Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében indítottak programot a mélyszegénységben, kirekesztettségben élő gyermekekért. A több mint 248 millió forintos fejlesztés a szülők munkához juttatásán át az óvodafejlesztésen keresztül a gyermekétkeztetésig számos ponton igyekszik biztos alapot adni azoknak, akik már életük első éveiben is hatalmas hátránnyal indulnak legtöbb honfitársukhoz képest.

2004-ben a magyar lakosság 28 százaléka élt a létminimum alatt, a gyermekek közt pedig ennél is rosszabb az arány: mintegy 40 százalék. A szegénység különösen sújtja azokat a gyermekeket, akiknek tanulatlanok vagy munkanélküliek a szülei, kis falvakban élnek, romák, esetleg súlyosan fogyatékosak. A legrosszabb a helyzet természetesen ott, ahol ezek az adottságok halmozottan jelentkeznek. Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége a 13 település alkotta, Nógrád megyei szécsényi kistérség. Az egykor iparosodott kisváros és a körülötte fejlett mezőgazdasággal rendelkező községek helyzete az elmúlt másfél évtizedben rengeteget romlott. A települések többsége társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott, a munkanélküliség jóval az országos átlag feletti.

A kistérség több mint húszezer lakója közül 4288 gyermek, jelentős hányaduk segélyezett. Míg Szécsényben minden ötödik gyermek részesül segélyben, a községekben ez az arány 40 és 90 százalék között mozog. A több mint négyezer kiskorúra mindössze hét védőnő és két gyermekorvos jut, a 13 település közül csak hatban van állandó háziorvos. Ráadásul nem csak az egészségügy, de a gyermekjóléti alapellátások területén is igen nagyok a hiányosságok. Bár óvoda mindenhol működik, a fogyatékos 3-6 éves gyermekek helyzete megoldatlan. Nincsenek szervezett nyári-szünidei programok, a települések egy részén nem sikerült EU-konformmá tenni, így megszűntek játszóterek, a rendelkezésre álló sportpályák részben kihasználatlanok, úszási lehetőség pedig nincs a kistérségben.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány az EGT-Norvég Alap Finanszírozási Mechanizmus pályázatán elnyert támogatással vágott bele a Szécsényi Gyermekesély Programba. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projekt 248.368.175 millió forintból igyekszik csökkenteni a szegénységben élő családok számát, felszámolni a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáit, javítani a térségben élő gyerekek életkörülményeit és esélyeit – mindezt helyi döntéshozók és szakemberek bevonásával. A projekt egyszerre több területen igyekszik eredményeket elérni. (A projekt teljes költségvetése 248.368.175 forint ebből a támogatás összege 204.928.625 Ft)

Az alapokat a Biztos Kezdet program teremti meg gyermekházak létrehozásával, óvodák fejlesztésével, a védőnői hálózat megerősítésével és az óvónők képzésével. Ezzel párhuzamosan az iskolákban is megindul a felzárkózás, az esélyteremtő oktatás, a deszegráció és a fogyatékos gyermekek integrációja. Igyekeznek tartós kapcsolatot kialakítani a szülőkkel, hogy ezzel is csökkentsék a hiányzások számát, előkészítik a pályaválasztást és nyomon követik a 14-18 éves korosztályt is, hogy minél kisebb legyen a lemorzsolódás.

Bár a teljes egészségügy terén nem hozhat áttörést egy ilyen kezdeményezés, három kiválasztott ponton fontos eredményeket érhetnek el, mégpedig az intézményi gyermekétkeztetés feltételeinek javítása, gyermekek fogászati ellátásának fejlesztése, valamint a serdülőkori terhesség visszaszorítása terén. A legtöbb településen gondot okoz, hogy a serdülők „nem tudnak mit kezdeni magukkal”, a bandázás, olykor a randalírozás, egyik településen pedig a drog jelent egyre nagyobb problémát. Éppen ezért a program az ifjúsági közösségfejlesztésre is kiterjed.

A gondok egyik gyökerét a szülők munkanélkülisége jelenti, ezért fontos, hogy az ő munkaerő-piaci esélyeiket is növeljék. Ennek egyik eleme a – fiatalokat közvetlenül is érintő – digitális írástudatlanság felszámolása, a közösségi házak info-kommunikációs fejlesztése.

Az összetett program nem „tűzoltásról”, hanem olyan stratégiaalkotásról szól, amely hosszú távon megalapozhatja a térség jövőjét. Nem mindegy ugyanis, hogy a most óvodába, iskolába járó gyermekek milyen esélyt kapnak a felnőtté váláshoz. A három éves projekt a tervek szerint folytatódni fog, egyelőre csak megteremti a hosszabb távú fejlődés alapjait.

A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus társfinanszírozásával valósul meg.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 4 = hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 4. vasárnap, Bulcsú napja van.
Az év 22. hete és 155. napja.
Holnap Fatime napja lesz.

1189. III. Béla nagylelkűen látja el I. Fridrik kereszteshadát. A királyné bíborral bevont és gazdagon bútorozott sátort ajándékozott a császárnak. Béla pedig úgy itt, mint az ország déli határánál, nagymennyiségű élelmiszerrel látta el ingyen a hadat.


1508. Az egy éves és tizenegy hónapos II. Lajos koronázása Fehérvárott, Bakacs Tamás bíbornok érsek által. Az ez évi rákosi országgyűlés föltételesen engedte meg a csecsemő Lajos koronáztatását.


Vidor Miklós: Labda

Bokorsövény fölött
a labda átszökött,
a kőrakásra ugrott,
s abban a pillanatban
átrúgtatta a partot,
s a gyors folyóba csattant:
az ár csobogva
továbbsodorta.

Úszott a labda, útra kelt,
a víz alatta
énekelt,
hullám dobálta,
elkapta hab,
forgó lökött rajt
jó nagyokat.

De ő nem bánta.
Hej, bántam én!
A parton állva
sirattam én!
Kértem is volna
békítve már,-
hullámsodorban
rég messze jár!

Még egyre látom:
föl-le bukik,
habtaraj-háton
tengerekig,
úsztatja tőlem
a gyors folyó,
tűnő időben
kalandozó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com