Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


vipcast.hu - Török Áron a rendezdmeg.hu alapítója
52
hallgató

Kormányzati szintű egyeztetés az építési törvény koncepciójáról és a mopedek szállításáról

- 2023. április 14. 7:14 - 254 megtekintés

2023 március 30-án kormányzati szintű egyeztetésen fogadta Lánszki Regő építészeti államtitkár, Ágh Péter állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkár, Kerékgyártó János közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár és Bói Loránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár Kovács Ágnest, a MEOSZ elnökét, dr. Laki Tamást, a MEOSZ-INOTEK Igazgatóját és dr. Faragó Melindát, a MEOSZ jogászát az Építési és Közlekedési Minisztériumban.

A tárca által kezdeményezett találkozóra azt követően került sor, hogy a MEOSZ megküldte a magyar építészetről szóló törvény kapcsán megfogalmazott szakmai javaslatait (a MEOSZ javaslatai itt olvashatóak) Lázár János építési és közlekedési miniszternek.

A kormány az építésüggyel kapcsolatos főbb jogszabályokat új szabályozási keretrendszerben kívánja egységesíteni, így született meg a magyar építészetről szóló törvény koncepciója. A koncepció az akadálymentességi követelményekkel csak érintőlegesen foglalkozik, holott a terület átfogó kodifikációja lehetőséget teremthetne a jogszabályi szintű problémák orvoslására, az akadálymentességgel kapcsolatos – tapasztalatokon alapuló – új szempontok és követelmények beemelésére, jogszabályi szintű előírására, valamint a meglévő jogszabályok harmonizálására. A szövetség javaslatai megküldése mellett a téma fontossága és álláspontuk nyomatékosítása érdekében személyes egyeztetést kért a tárcától.

Az egyeztetésen Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke elmondta, hogy a mozgáskorlátozott emberek közössége számára az épített környezet akadálymentessége az önálló, önrendelkező és méltóságteljes élet előfeltétele és felhívta a jelen lévők figyelmét arra, hogy a készülő építészeti törvény évtizedekre fogja meghatározni az épített környezet akadálymentességének helyzetét. Hangsúlyozta, hogy az akadálymentességet kiemelten fontos a törvényben alapelvi szinten megfogalmazni, a készülő törvény szellemét és betűjét át kell, hogy hassa az épített környezet akadálymentességének követelménye, és a valódi akadálymentesség megvalósulása érdekében a részletszabályokat a gyakorlati tapasztalatok alapján ehhez kell igazítani. A MEOSZ elnöke kérte a MEOSZ bevonását az építészeti törvény jogalkotási folyamatába és a normaszöveg véleményezésébe, és amennyiben szükségesnek tartja a szervezet, arról a minisztérium személyesen is egyeztessen a Szövetséggel; kérésüket elfogadták. Lánszki Regő államtitkár biztosította a MEOSZ-t arról is, hogy az épített környezet akadálymentességének megteremtése a kormánynak fontos terület, az építészeti törvény kodifikációja során figyelembe fogják venni a MEOSZ álláspontját.

A szervezet álláspontja szerint az egyeztetés mindenképpen előremutató, hiszen szakmai javaslataik figyelembevételével hatalmas előrelépés érhető el a mozgássérült emberek közössége szempontjából. A MEOSZ-t partnerként vonták be a társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat véleményezésébe, mely a jövőben folytatódó együttműködés első lépése volt.

Az egyeztetésen szó esett a gyógyászati segédeszközként használt elektromos mopedek autóbuszos szállítása körüli megoldatlan helyzet rendezéséről is, mely ügyben ugyancsak a tárcához fordult az érdekképviseleti szervezet (a MEOSZ levele itt olvasható). A MEOSZ hosszú évek óta próbál tenni azért, hogy a közösségi közlekedés mindenki számára hozzáférhetővé váljon, jelenleg azonban az elektromos mopedesek kiszorulnak abból. A MEOSZ elnöke kiemelte, hogy mozgáskorlátozott emberek tömegei szorulnak ki az autóbuszos közlekedésből azért, mert ezek a gyógyászati segédeszközök a biztonsági követelmények miatt nem szállíthatók a közösségi közlekedési járműveken.  A jelen lévők utaltak a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft-t (KTI) vizsgálatára, amely az elektromos mopedek tömegközlekedésben való részvételét az esélyegyenlőség és a hozzáférhetőség szempontjából tanulmányozta, és szabályozási javaslat készítését tűzte ki célul. Bói Loránd államtitkár elmondta, hogy tudomása szerint a mopedek biztonságos szállíthatóságának műszaki paraméterei, a műszaki specifikáció a KTI-ben már rendelkezésre áll, így az ügyben a közös továbblépés lehetősége nyitva áll.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a mopedek autóbuszos szállíthatósága érdekében együttműködésre van szükség az egészségügyi kormányzattal (ez jelenleg a Belügyminisztérium) és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) is. A NEAK együttműködésére azért van szükség, mert jogos elvárás hogy azok az elektromos mopedek legyen társadalombiztosítási támogatással rendelhetők, amelyek kompatibilisek a közösségi közlekedésben használt járművekkel és, az ott alkalmazott biztonsági berendezésekkel. A MEOSZ elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a GYSE gyártóknak és a forgalmazóknak kötelességként írják elő a betanítási folyamatot, és mindez számonkérhető legyen rajtuk.

Az egyeztetésen elhangzottak alapján úgy értékelte a MEOSZ., nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy hosszú évek után valóban érdemi előrelépés történjen.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


6 + nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com